Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Halis Aygün, Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanlığı kararıyla görevden alındı.

2022 Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndaki (KPSS) bazı soruların, daha önce Yediiklim Yayınevi'nin deneme sınavında yer aldığı ortaya çıkmıştı.

Geçtiğimiz pazar günü gerçekleşen Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumu ile ilgili sosyal medyada soruların çalındığı iddiaları gündeme oturdu.

Sınava giren öğrenciler 2022 KPSS’nin iptal edilmesini isterken ÖSYM yaptığı açıklamada, “Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin ortaya atılan iddiaların asılsız olduğu anlaşılmıştır” iddiasında bulundu.

KPSS’de yaşanan kopya soru skandalı iddiası ardından ÖSYM Yaptığı açıklamada sınavın güvenli bir şekilde yapıldığı ve iddiaların asılsız olduğunu söyledi. İddialar üzerine açıklama yapan Yediiklim Yayınevi yetkilileri ise ‘Bir iki soru aynı diye algı yapmaya gerek yok’ dedi.

KPSS SORULARI 1000 DOLAR'A SATILDI MI?

Bir diğer iddia da Mete Duringa isimli bir Twitter kullanıcısından geldi. Duringa, YKS için de benzer iddialarda bulundu.

Ardından bu konudaki bir pişmanlığını dile getirdi.

Escrow sistemi de önemli.

Tabii bazı yayınevlerinin soruları tutturması da bu iddiaların daha fazla konuşulmasına neden oldu.

CHP Adana Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “KPSS 2022 Sınavı"nda çıkan soruların daha önce bir dershane grubunun deneme sınavlarında birebir aynısının sorulmasıyla ilgili konuyu, Milli Eğitim Bakanı’nın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi vererek Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

AYNI YAYINEVİ BAŞKA SORU KİTAPÇIĞI İHALELERİ DE ALMIŞ...

Yediiklim yayıncılık test kitaplarında çıkan soruların aynısının Kpss sınavında da çıkmasının ardından, Bu kez  Yediiklim'in sahibi Münir Çelik'in "Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Dil Sınavı" soru kitapçığının basılması ve dağıtılması ihalesini aldığı iddiası belgeli olarak ortaya atıldı.

Yaklaşık 20 yıldır faaliyet gösteren Yediiklim Yayıncılık’ın Türkiye’de 70’in üzerinde şubesi bulunuyor. Yayınevinin kurucu ve sahibinin Münir Çelik olduğu öğrenilirken, şirketin ‘Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Dil Sınavı’ soru kitapçığının basılması, dağıtılmasına ilişkin devletten ihale aldığı ifade ediliyor.

Konu ile ilgili henüz bir açıklama gelmezken ihalenin bedeli de dikkat çeken bir diğer nokta oldu. Öyleki "Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Dil Sınavı" soru kitapçığının ihalesi 5 milyon 984 bin 775 TL olarak gerçekleşti.

İşte O Belge

Paylaşılan Soru Örneklerinden Bazıları

Elektrikli araçlarda yangın güvenliği eğitimi Elektrikli araçlarda yangın güvenliği eğitimi
  •  

İddiaların ardından Yediiklim Yayınları’nın deneme sınavının satışlarının durdurduğu belirtildi. Öte yandan bazı adayların CİMER’e başvurduğu ve olaydan şikayetçi oldukları öne sürüldü.

ÖSYM: İDDİALAR ASILSIZ

ÖSYM’den konuya ilişkin yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“2022 KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı ile Eğitim Bilimleri Sınavı 31 Temmuz 2022 Pazar günü sabah ve öğleden sonra oturumlarında güvenli bir biçimde gerçekleştirilmiştir.

Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır.”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2022 KPSS Lisans oturumundaki bazı sorulara ilişkin iddialarla ilgili Devlet Denetleme Kuruluna inceleme talimatı vermiştir. İnceleme en kısa sürede neticelenecek ve kamuoyu ile paylaşılacaktır. Saygıyla duyurulur." denilmişti.

İletişim Başkanlığı’nın paylaşımını alıntılayan Erdoğan ise, “Devlet Denetleme Kurulumuzun 2022 KPSS ile ilgili yapacağı inceleme sonucunda elde edilen veriler titizlikle değerlendirilecek, gerekli adımlar ivedilikle atılacaktır. Tek bir evladımızın dahi mağdur olmasına asla müsaade etmeyiz” dedi.

PROBLEMLİ BİR DURUM VAR

Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Yunus Arıncı, Adem Metan'a yaptığı açıklamada, “KPSS konusunda ilk izlenimlerde problemli durumun varlığını gördük. Kamuoyunu aydınlatmak için hızlıca soruşturmayı tamamlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) sorulan soruların birçoğunun Yediiklim Yayınları’nın deneme sınavlarından aynen alındığı iddiasının ardından inceleme talimatı veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Halis Aygün’ü de görevden aldı.

Karar Resmi Gazete’de Yayımlandı

Prof. Dr. Halis Aygün, 8 Ağustos 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından şu anki Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yerine ÖSYM başkanı olarak atanmıştı.

resmi.jpg