Milli Eğitim Bakanlığınca, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın soru kitapçıkları ve cevap anahtarları yayımlandı. Sınava giren 8. sınıf öğrencileri, sorulara ve cevap anahtarlarına "http://meb.gov.tr/06062021-tarihinde-uygulanan-sinavla-ogrenci-alacak-ortaogretim-kurumlarina-iliskin-merkezi-sinavin-soru-kitapciklari-sayisal-ve-sozel-ve-cevap-anahtarlari/haber/23363/tr" adresinden ulaşabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı merkezi sınav 973 yurt içi ve 4 yurt dışı sınav merkezinde, 17 bin 793 okulda ve 82 bin 355 salonda gerçekleştirildi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, BUÜ Senatosu’na konuk oldu YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, BUÜ Senatosu’na konuk oldu

Öğrencilerin kendi okulunda katıldığı sınavda öğrencilere çoktan seçmeli 90 soru soruldu. Birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru soruldu ve 75 dakika yanıtlama süresi verildi.

İki sınav oturumu arasındaki 45 dakikalık zaman diliminde Kovid-19 tedbirleri kapsamında okul içinde veya bahçesinde sosyal mesafe kuralına uyulması için tedbirler alındı.

Matematik ve fen bilimlerinden toplam 40 sorunun yöneltildiği ikinci oturumda öğrencilere 80 dakika süre verildi.

Sınav sonuçları, 30 Haziran 2021'de "www.meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek.

LGS kapsamındaki merkezi sınav kılavuzuna göre, Türkiye genelinde 2 bin 60 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek.

Bu kapsamda, sınavla öğrenci alan okullara toplam 174 bin 160 öğrenci alınacak. Anadolu liselerine 56 bin 396, fen liselerine 36 bin 980, sosyal bilimler liselerine 10 bin 142, Anadolu imam hatip liselerine 36 bin 712, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 33 bin 930 kontenjan ayrıldı.

06/06/2021 Tarihinde Uygulanan Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınavın Soru Kitapçıkları (Sayısal ve Sözel) ve Cevap Anahtarları 

Sözel Bölüm Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı İçin TIKLAYINIZ

Sayısal Bölüm Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı İçin TIKLAYINIZ

Öte yandan,  Milli Eğitim Bakanlığı ile Yüksek Seçim Kurulu arasındaki uyumsuzluk, hem öğrencilerin hem velilerin hem de öğretmenlerin tepkisini geçti.

Sınavların olduğu bazı okullarda muhtarlık seçimleri de aynı saatlerde gerçekleştirildi. Her dönem olaylı geçen muhtarlık seçimleri için sınav gününün seçilmesi öğrencileri telafisi olmayan sınavda zor durumda bıraktı.

Özellikle Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Alpaslan Mahallesi'nde bulunan Besime Özderici İlkokulu'nda muhtarlık için 6 aday yarışırken, vatandaşlar ellerindeki seçmen kağıtları ile birlikte sabah saatlerinde okula gelmeye başladı.

Aynı saatlerde LGS'ye girecek olan öğrenciler de LGS sınavı için Besime Özderici Ortaokulu önünde aileleri ile birlikte hazır bulunması hem kaos'a neden oldu,hem de öğrencilerin kafasını karıştırdı.

Öğrenciler, sınav giriş belgeleri kontrol edildikten sonra okul bahçesine alındı, maskeleri değiştirildi ve ardından sınava girecekleri salonlara alındı. Bu sırada seçim için oy vermeye gelen vatandaşların gürültüsü de öğrencileri mağdur etti.

EĞİTİM UZMANI ABBAS GÜÇLÜ'YE GÖRE: 

"Tam gün yüz yüze eğitim almayan, dersaneye gidemeyen, özel öğretmenlerden takviye görmeyen öğrencilerin özellikle Matematik sorularını çözmesi çok zor deniliyor.
İlk yorumlar bu yönde ve sınavın kaderini görünen o ki Matematik soruları belirleyecek!..

Tüm ortaokullarda, tüm öğrencilere, sanki aynı yüz yüze eğitim verilmiş gibi, herkese aynı soruların sorulması ve aynı performansın istenmesi, zaten bozuk olan sosyal adaletsizliği LGS ile daha da pekiştirdi.

Sınavla öğrenci alan fen ve anadolu liseleri ile sosyal bilimler liselerine girmek, kontenjan azlığı nedeniyle hep zordu ama sanki bu yıl çok daha zor olacak. Özellikle de kolejlerde ve çok iddialı okullarda öğrenim görmeyen öğrenciler için!

Türkiye genelinde durum nedir? Henüz çok net değil ama ilerleyen saatlerde ve günlerde, tablo çok daha net ortaya çıkacaktır.

Önceki yıllarda, şu kadar öğrencimiz soruların tümünü yaptı diye açıklama gönderen dershane ve okullardan henüz bir geri dönüş olmadığına göre, onlar için de çok parlak bir durum söz konusu değil!...

Bu arada Matematik elbette çok önemli ama çocuklarımızın geleceğinin sadece Matematik sorularıyla belirlenmesi hem diğer derslere hem de sosyal zekası olan öğrencilere büyük bir haksızlıktır..." (LİNK: https://www.egitimajansi.com/abbas-guclu/lgsnin-sevineni-yok-gibi-kose-yazisi-3094y.html )