Liselere giriş için pazar günü yapılan LGS’de daha önce yayınlanmış sorulara yer verildiği iddiası ortaya atıldı. O iddialara ilişkin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan açıklama geldi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, LGS’de benzer soru iddialarıyla ilgili, “Biz yıl içinde örnek soruları her ay yayınladık. Sadece 3 soru daha önce yayınladığımız sorulara benzer” dedi.

Eğitim danışmanı Sadık Gültekin’e konuşan Ziya Selçuk, “Biz yıl içinde örnek soruları her ay yayınladık. Sadece 3 soru daha önce yayınladığımız sorulara benzer” dedi.

Bunun dışında benzer soru olmadığını söyleyen Selçuk, “Bunu iddia eden her kimse bu iddiaları ispatlaması gerekiyor” diye konuştu. Selçuk, “Ortada somut delil yok. Biz hiç kimseden soru almayız, kimsenin de sorusunu yayımlamayız” ifadelerini kullandı.

Türkiye genelinde 1 milyon 243 bin 801 öğrencinin katılımıyla Liselere Geçiş Sistemi kapsamında düzenlenen merkezi sınavın ardından, “Sorular önceden biliniyordu” iddiaları gündeme geldi. İki oturum halinde 973 sınav merkezinde gerçekleştirilen merkezi sınavın Matematik testindeki soruların, bir yayınevinin deneme sınavında sorduğu sorularla çok benzer olduğu bildirildi.

Sınava giren öğrenciler, Matematik testinde yer alan 10 sorunun, bir yayınevinin LGS hazırlık kitabındaki sorularla örtüştüğünü aktardı. Öğrencilerin anlattığına göre, deneme testindeki soru kalıpları bire bir alınarak sayılar değiştirilerek öğrencilere soruldu. Öğrencilerin iddiası üzerine veliler de çocuklarına destek için sosyal medyada kampanya başlattı. İddiaların araştırmasını isteyen veliler MEB’e, “İçimizi rahatlatın, çocuklarımızın geleceğiyle oynamayın” diye seslendi.

ÖĞRETMENLER DAHİ SORULAR HAKKINDA OLUMLU TEKİ VERMEDİ İDDİASI

LGS Matematik testindeki soruların zorluğu da tepkilere yol açtı. Eğitimciler, öğrencilerin bir buçuk yıldır yüz yüze eğitimden uzak kaldığının altını çizerek, “Böyle bir dönemde soruların zorluğunun ölçüsü kaçırılmamalıydı” dedi. Soruları sosyal medya hesabından paylaşan çok sayıda Matematik öğretmeni, “Bizim bile kolaylıkla çözemeyeceğimiz sorular neden yüz yüze eğitimden uzak kalan öğrencilere soruldu?” diye sordu.

Geçen yıl da bazı okullarda Covid-19 temaslı veya testi pozitif çıkan öğrencilerin diğer öğrencilerle aynı yerde sınava girdiği ortaya çıkmıştı.

ŞUBE MÜDÜRÜNÜN OĞLUYLA GÖRÜŞMESİNE İNCELEME

Bilecik’te ise LGS sınavı arasında İl Milli Eğitim Şube Müdürü Cuma İvrendi ile eşinin okul bahçesine alınarak çocuğuyla görüştürüldüğünü öne süren velilerin tepkileri üzerine Valilik konuyla ilgili inceleme başlattı. Valilikten yapılan açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen Liselere Geçiş Sınavı (LGS) kapsamında ilimiz Murat Hüdavendigar Ortaokulu’nda yapılan Liseye Giriş Sınavı ile ilgili olarak inceleme başlatılmıştır. Kamuoyuna duyuruluyor” denildi.

Bilecik Murat Hüdavendigar Ortaokulu’nda Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı arasında İl Milli Eğitim Şube Müdürü Cuma İvrendi ile eşinin okul bahçesine alınarak çocuğuyla görüştürüldüğünü öne süren velilerin tepkileri üzerine Bilecik Valiliği'nden konuyla ilgili inceleme başlatıldığı belirtildi.

Murat Hüdavendigar Ortaokulu’nda dün yapılan LGS sınavının ilk bölümü tamamlanınca öğrenciler okul bahçesine çıkarıldı. İddiaya göre, bu sırada okula gelen İl Milli Eğitim Şube Müdürü Cuma İvrendi ile eşi, bahçeye alınarak çocuğuyla görüştü. Ancak diğer velilerin okul bahçesine girişlerine izin verilmedi. Öğrenci velileri bu duruma tepki gösterirken İlyas Balı, okul bahçesine çıkan çocuğuyla görüşemediğini ifade ederek, “Mola esnasında Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Şube Müdürü olan bir beyefendiyi polisler içeriye aldı. Daha sonra polislere biz halk olarak gittik, ‘Bu beyefendi niye giriyor, bizi niye almıyorsunuz?’ dedik. Bize ‘öğrencisine bir şey verecekmiş’ diye cevap verdiler. Öğrencimize biz de su vereceğiz, bizim de içeriye girmemiz gerekiyordu. Daha sonra o şube müdürünü yaklaşık 20 dakika sonra çıkarabildiler. Bu konuda şikayetçiyiz. Sayın valimizden rica ediyoruz. Benim çocuğumun burada 11 aylık emeği var, herkesin çocuğunun emeği var. Birileri kalkıp da torpilli olamaz burada. 20 dakika boyunca içeride çocuğunu yedirdi içirdi, güzelce besledi sonra çıktı” dedi.

'KURALLLARA HERKES UYMAK ZORUNDA'

Velilerden Süleyman Doğru da okul bahçesine alınmamalarına tepki göstererek şunları söyledi:
“Şube Müdürü olduğunu söyleyen bir kişi eşi ve kendisiyle içeriye girmeye çalışıyor, çocuğuna yiyecek içecek götürüyor. Öncelikle şunu söyleyeyim herkesin çocuğu özel, herkesin çocuğu güzel kimsenin bir farklılığı yok. Ben de sabahın 5’inde kalktım çocuğum sınava gelsin diye bekledim burada. Herkes de bekledi. Kuralları koyanlar, kendileri için kaldırıyorsa burada bir sıkıntı var. Birileri kural koyuyor herkes uymak zorunda. Sayın valimiz de bu işin gereğini yapsın yani herkesin çocuğu var. Bir kural var, buraya veliler giremiyor, çocuklarına su, yiyecek götüremiyor. Ben götüremiyorsam kimse götürmeyecek.”

VALİLİK İNCELEME BAŞLATTI

Velilerin tepkisi üzerine Bilecik Valiliği, konuyla ilgili inceleme başlatıldığını açıkladı. Valilikten yapılan açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen Liselere Geçiş Sınavı (LGS) kapsamında ilimiz Murat Hüdavendigar Ortaokulu’nda yapılan Liseye Giriş Sınavı ile ilgili olarak inceleme başlatılmıştır. Kamuoyuna duyuruluyor” denildi.

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, konuyla ilgili olarak Bakan Selçuk tarafından yanıtlanması için bir soru önergesi verdi. Lale Karabıyık’ın Bakan Selçuk’a şu soruları yöneltti:

Delili kendisinin değil Bakan Selçuk'un ispatlaması gerektiğini ifade eden Karabıyık, "Bizi sabahtan akşama okul sahipleri, öğretmenler, veliler aradı. Ben de bunu ispat ettim demiyorum. Böyle bir şaibe iddiası var. İnceleyin bunu açıklayın diyoruz" dedi. 

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık,

Soruları kendilerinin de incelemek istediklerini ancak sorulara ulaşamadıklarını kaydeden Karabıyık, "Biz bir komisyon kurduk. Yayınevinin testlerine ulaşmaya çalışıyoruz. Bir kısmına da ulaştık. Vatandaşın sesi olmaya çalışıyoruz. Şu anda yayınevinin test soruları örtülmüş, gizlenmiş ulaşılmasın diye. Milli Eğitim Bakanlığı soruya soruyla yanıt veriyor. Böyle şey olur mu. Nasıl 3 tanesi benzerlik gösteriyor. Diğerleri de uymuyor desin" ifadelerini kullandı. 

2021 LGS sorularının bir yayınevine ait kitapçık ile paralellik gösterdiği iddiaları doğru mudur?
Hangi alanlarda kaç soru bu yayınevinin kitapçığı ile paralellik göstermektedir?
2021 LGS soruları daha önce her hangi bir alanda yayımlanmış mıdır?

Ulaşılan bilgilere göre velilerin, öğrencilerin ve okul sahiplerinin isyan ettiği LGS'deki sınav sorularının Sinan Kuzucu yayınevinin test sorularıyla benzerlik gösterdi. 

21 Şubat 2020 tarihli Milliyet gazetesi haberinde de "MEB soruyor Sinan Kuzucu Yayınları önceden biliyor!" başlıklı bir haber yayımlandı. 

Haberde "Bu yıl 6 Haziran günü gerçekleşecek olan LGS’de yine Sinan Kuzucu Yayınları’nın test kitaplarını çözen çocukların başarısı konuşulacak. Biz 2020 yılındaki LGS'de 90 sorudan 32'sini tıpatıp aynısı olarak yakaladık. Bu çok ciddi bir oran. Soruların içeriği, renklendirmesi, hatta kağıdın cinsine kadar LGS soru kitapçığı ile birebir aynı" ifadeleri kullanıldı.

Sınav sorularını değerlendiren Sınavlara Hazırlık Koordinatörü Murat Aslanoğlu öğrencilerle görüşmeler sonucu ilk izlenimlerini paylaştı. Aslanoğlu, “Öğrencilerimizden aldığımız bilgiye göre sınavın genel anlamda zor olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

EĞİTİM UZMANLARINDAN ELEŞTİRİ VE ÖNERİLER

ABD’li öğrenci ve akademisyenlere Mardin’den destek geldi ABD’li öğrenci ve akademisyenlere Mardin’den destek geldi

Bu sene öğrenciler, öğretmenler ve veliler için zor bir dönem olduğunu söyleyen Aslanoğlu, “Pandemiden dolayı ezberlerimizin dışında bir yıl geçirdik. Burada önemli olan motivasyonu korumaktı. Milli Eğitim Bakanlığı çocukların kendi okullarında ve arkadaşlarıyla sınavlara girmesini sağlayarak çocuklar için doğru bir hamle gerçekleştirdi. Sınav bir önceki yıla göre daha zordu” diye konuştu.

“GRAFİK VE TABLO SORULARININ SAYISI OLDUKÇA FAZLAYDI”

Türkçe soruları seçiciliği yüksek branşlardan olduğunu belirten Aslanoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“20 Türkçe sorusundan 14 sorunun kolayken geriye kalan 6 sorunun çok seçici olduğunu gördük. Türkçe sorularının ağırlıklı anlam sorularından oluşuyordu. Soru geleceği planlanan noktalama işaretlerinden soru yoktu. Grafik ve tablo sorularının sayısı oldukça fazlaydı.”

 “ANALİZ YAPILMASI GEREKEN SORULARIN YOĞUN OLDUĞUNU GÖRDÜK”

İnkılap Tarihi sorularının geçtiğimiz yıllarla göre paralellik gösterdiğini söyleyen Murat Aslanoğlu, “Geçen yıllarda çıkmayan harita soruları vardı. Din kültürü sorularının da seçici olduğunu söylemek mümkün. Bilgiyi bilmenizin yanında konuya da hakim olmanız gerekiyor.  Analiz yapılması gereken soruların yoğun olduğunu gördük. Sınavın en kolay olduğu branş İngilizce oldu. İngilizce sorularının sadece bir tanesi çeldiriciydi.

 “MATEMATİK HER YIL OLDUĞU GİBİ BU YILDA EN ZOR BRANŞ OLDU”

Matematik her yıl olduğu gibi bu yılda en zor branş olduğunu söyleyen Aslanoğlu, “Soruların birçoğunda birden fazla işlem basamağı vardı. Fen bilgisi soruları zorlayıcıydı. Biyoloji konularına ağırlık verilmişti. Türkçe ve matematik soruları öğrencilerin başarısını belirleyecek gibi görünüyor. Bu sınavın bir diğer özelliği de pandeminin nasıl etki yaptığını gözlemleyebileceğiz. 1 milyon 200 bin adayın sınava girdiğini tahmin ediyoruz. Pandemi yılından dolayı çocuklarımız geçmiş yıllara göre şansızlardı. Fakat herkes eşit şartlarda yarıştı” diye konuştu.

“VELİLER BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR”

Sınav sonuçlarının 30 Haziran’da açıklanacağını hatırlatan Aslanoğlu, tercih döneminde öğrenci ve velilerin dikkat etmesi gerekenleri anlattı.

Öğrencilere iyi konsantre olmalarını ve ne istediklerini gözden geçirmeleri gerektiği tavsiyesinde bulunan Aslanoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Öğrenciler bu zamana kadar iyi konsantre olup, kendi isteklerini gözden geçirmeli, nasıl bir lisede okumak istediklerini bilmeliler, bunlara karar vermeliler ve tercih edecekleri okulu iyi araştırmalılar. Yüzdelik dilimleri ve sıralamalarına göre tercihlerini yapmaları gerekiyor. Velilere büyük görevler düşüyor. 30 Haziran’a kadar sınavla ilgili çocuklarına sorular sormasınlar. Çocukları kendi hallerine bırakın. Seçecekleri sınavı gidip yerinde görsünler. Liseyle ilgili gerekli araştırmayı yapsınlar.”

Eğitimci Feray Aytekin Aydoğan, LGS ile 1 milyon 24 bin 801 öğrencinin, bir milyon 69 bin 641’inin yani yüzde 85.9’ unun merkezi sınavla öğrenci alan bir okula yerleşemeyeceğini vurgulayarak “Yalnızca 2 bin 60 okul sınavla öğrenci alacak ve merkezi sınavla öğrenci alacak okulların toplam kontenjanı 174 bin 160” dedi. Merkezi sınavla öğrenci alan okulların önemli bir bölümünde de öğrenciler istemediği okul türüne mecbur bırakılacak. Her öğrencinin istediği okulda ve okul türünde eğitim görme hakkı en temel haktır.” dedi.