İsrail Kanal 12 muhabiri Nir Dvori tarafından çekilerek Telegram'da paylaşıldığı öğrenilen fotoğrafı New York Times muhabiri Aric Toler Twitter'da paylaştı. Sosyal medyaya bomba gibi düşen fotoğrafı paylaşan Aric Toler, Gazze Şeridi'nde çekilen karenin yerinin bilinmediğini ve başka bir detay da verilmediğini yazdı.

İsrail'in Kanal 12 televizyonundan Nir Debori, bazı Filistinli erkeklerin İsrailli bir askeri tuttuğu spot ışığın önünde durduğu fotoğrafı "Gazze'de tutukluların gözaltı" notuyla paylaştı.

Şok eden Fotoğraf, ABD'nin The New York Times (NYT) gazetesinden Görsel İncelemeler sorumlusu - gazeteci Aric Toler tarafından sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden paylaşılmasıyla gündeme geldi. Toler, Telegram linkiyle birlikte paylaştığı ilk mesajında, "İsrail Kanal 12 (televizyonu) (gazeteci Nir Debori aracılığıyla) Gazze Şeridi'ndeki 'tutukluların toplu gözaltı' haberini geçiyor. Henüz coğrafi konum veya başka detay yok" dedi.

Resim

'AYNI TİŞÖRTLERİ GİYİYOR OLMALARI GARİP...'
Toler, daha sonra Kanal 12 internet sitesinden aldığı bir ekran görüntüsü ve yapılan otomatik çeviriyle paylaştığı ikinci mesajında ise "Gözaltındaki çoğu kişinin aynı tişörtü giyiyor olması biraz tuhaf: Sadece tahminde bulunuyorum: Son dönemde İsrailli yetkililer artık gözaltındaki kişileri soyup fotoğraflamayacaklarını söylemişti. Yani belki de bu tişörtleri arandıktan sonra giymeleri için getirmişlerdir" ifadelerini kullandı. Toler'in paylaşımının altında yapılan bazı yorumlarda ise söz konusu fotoğrafın montaj olabileceği, fotoğraftaki açı ve boyutların gerçek durmadığı yorumları yapıldı. (fotomontaj yorumlarına katılmıyoruz.)

HAMAS SAVAŞÇILARI TESLİM OLDU İDDİASI

Toler tarafından paylaşılan fotoğrafta yüzlerce Filistinlinin bir alana toplandığı ve gözaltına alındığı görülüyor. Fotoğrafta en dikkat çeken detay ise bazı Filistinlilerin İsrail askerleri tarafından bir spot ışığı önünde tutulması. Fotoğrafta İsrail ordusunun saldırıları nedeniyle çevredeki binaların enkaz haline geldiği de görülüyor.

Söz konusu fotoğrafı İsrail yanlısı sosyal medya hesapları ise neredeyse kutlama yaparak paylaştı. Bazı İsrailli hesaplar yüzlerce Hamas üyesi savaşçının teslim olduğunu iddia etti. Filistin'deki İsrail saldırılarını kınayan hesaplar ise bu fotoğraf karesinin kelimelere ihtiyaç kalmadan her şeyi özetlediğini vurguladı.

İŞTE O PAYLAŞIM

DEHŞETE DÜŞÜREN O KAREYE HOLOCAUST (YAHUDİ SOYKIRIMI) TARİHİNDEN KARELER (BABYN YAR VE MİZOCH GETTOSU KATLİAMLARI) İLE HATIRLATMA YAPALIM

BABYN YAR GETTOSU KATLİAMI (29-30 Eylül 1941)

Babi Yar veya Babyn Yar (Rusça: Бабий Яр; Ukraynaca: Бабин Яр), Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bir vadi ve II. Dünya Savaşı'nda Sovyetler Birliği'ne karşı kampanyası sırasında Nazi Almanyası güçleri tarafından gerçekleştirilen katliamların yapıldığı bir yerdir. Katliamların ilki ve en iyi belgelenmiş olanı 29-30 Eylül 1941'de gerçekleşti ve yaklaşık 33.771 Yahudi öldürüldü. Bölgedeki diğer katliam kurbanları arasında Sovyet savaş esirleri, komünistler ve Romanlar vardı. Alman işgali sırasında Babi Yar'da toplam 100.000 ila 150.000 kişinin öldürüldüğü tahmin edilmektedir.

Tanımsız

Babyn Yar katliamından sonra bir toplu mezarı kapatan Sovyet savaş esirleri, 1 Ekim 1941.

MİZOCH GETTOSU KATLİAMI 14 Ekim 1942

Mizoch (Mizocz) Gettosu (Almanca: Misotsch; Kiril: Мизоч; Yidiş: מיזאָטש), Nazi Almanyası tarafından Batı Ukrayna'nın Mizoch kasabasında Yahudilere zorla ayrımcılık ve kötü muamele için kurulan bir II. Dünya Savaşı gettosuydu.

1939'da Alman-Sovyetlerin Polonya'yı işgalinden önce, Mizocz kasabası, İkinci Polonya Cumhuriyeti'ndeki Wołyń Voyvodalığı'nda bulunuyordu. 1939'da Sovyetlerin doğu Polonya'yı işgal etmesinin ardından SSCB tarafından ilhak edilen Mizocz, Haziran 1941'de Sovyetler Birliği'nin işgali olan Barbarossa Harekâtı'nda Wehrmacht tarafından işgal edildi. Yaklaşık 300 Yahudi, geri çekilen Sovyetlerle birlikte kaçtı.

12 Ekim 1942'de yaklaşık 1.700 Yahudi'nin yaşadığı kapalı getto, getto tasfiye eylemine hazırlık olarak Ukrayna Yardımcı Polisi ve Alman polisleri tarafından kuşatıldı. Yahudiler, iki gün kadar sürebilecek bir ayaklanmayla karşılık verdiler. Sakinlerin yaklaşık yarısı, ayaklanma bastırılmadan önce karışıklık sırasında kaçmayı veya saklanmayı başardı. 14 Ekim'de gettodaki mahkûmlar evlerin çoğunu ateşe verdi; Sonuç olarak, birçoğu kaçmayı başarırken, gettodaki alevlerde yaklaşık 200 kişi öldü. 14 ve 15 Ekim'de yakalanan hayatta kalanlar kamyonlarla tenha bir vadiye taşındı ve vuruldu.

1942'de Ukrayna'nın Rovno bölgesindeki Mizocz'da yaklaşık 1.700 Yahudi idam edildi. Mizocz daha sonra Ağustos 100'ün sonlarında Ukraynalı milliyetçiler tarafından yaklaşık 1943 Polonyalının OUN-UPA katliamının yeri olacaktı. Evlerin yaklaşık yüzde 60'ı ateşe verildi ve yakıldı.

II. Dünya Savaşı'nın ardından Polonya'nın sınırları yeniden çizildi ve Mizoch, Ukrayna SSCB'ne dahil edildi. Yahudi cemaati hiçbir zaman restore edilmedi. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra, kasaba bağımsız Ukrayna'nın bir parçası oldu.

Binlerce Yahudi erkek, kadın ve çocuk, kendilerini esir alan Almanlar onları katletmeye hazırlanırken, Sovyet kasabası Zdolbunov yakınlarındaki bir çukuru dolduruyor, Ekim 1942.

Mizocz Gettosu'ndaki Yahudiler, Jandarma ve Ukraynalı Schutzmannschaften'in yardımıyla infaz edilmek üzere toplandı. 14 Ekim 1942

Mal Bildiriminde Bulunmayan Adaylara Şüpheyle Bakılıyor Mal Bildiriminde Bulunmayan Adaylara Şüpheyle Bakılıyor
Mizocz'dan ChGK Sovyet Raporları
... [14 Ekim 1942'de], Faşist işgalcilerin [Yahudi] sakinlere karşı acımasız misillemesinin etkisi altında, [gettonun] Yahudi sakinlerinden bazıları bütün bir mahalleyi/mahalleyi ateşe verdi ... aileleriyle birlikte yaşadıkları Mizocz kasabasında ve Alman-Faşist işgalcilerin eline düşmemek için kendilerini ateşe attılar; böylece 200 Yahudi diri diri yakıldı. ...
GARF, MOSKOVA R-7021-71-59 kopya YVA M.33 / JM/19975
1902 doğumlu ve Alman işgali sırasında Mizocz'da yaşayan Miron Slivchuk'un ifadesinden
... Ayrıca, Almanlar kasabayı işgal ettiğinde, Faşist canavarların eline düşmek istemeyen Yahudiler, kasabadaki evlerin dörtte birini ateşe verdiler; Bütün aileleri ve çocuklarıyla birlikte kendilerini ateşe attılar ve böylece 200 kişi diri diri yakıldı. ...
GARF, MOSKOVA R-7021-71-59 kopya YVA M.33 / JM/19975

EK BİLGİ VE GÖRSELLER İÇİN LİNK: https://pages.uoregon.edu/dluebke/NaziGermany443/MisoczMassacre.htm

Resim

Resim

Resim

Dünyayı Dehşete Düşüren Kare!