CHP kurultay davasında çarpıcı karar! O kurultay 'mutlak butlan' sayıldı, yönetim için tedbir kararı
CHP kurultay davasında çarpıcı karar! O kurultay 'mutlak butlan' sayıldı, yönetim için tedbir kararı
İçeriği Görüntüle

A Haber ve TGRT Haber den sonra CNN Türk ekibine de CHP Genel Merkezi'nde 'CNN dışarı' sloganı: Basın mensuplarına tahammülsüzlük CHP için büyük hukuki sorunların başlangıcı olabilir.

Yerel Medya Temsilcileri ve Muhabirlerine de zaman zaman tahammülsüzlük gösteren kişisel gelişimini tamamlayamamış kaotik cahillerce gerginlik bahanesi ile problem çıkarılmaya devam edilirse, hem CHP, hem de, kaotik cahiller için yeni hukuk süreçleri başlatılabilir.

Basın emekçilerine yönelik bu tutum, kamuoyunda “habercilere saygısızlık” ve “ifade özgürlüğüne müdahale” tartışmalarını beraberinde getirdi. Olay, Türkiye’de siyasi gerilim dönemlerinde medyanın çalışma koşullarının ne kadar kırılgan olabileceğini bir kez daha gündeme taşıdı.

Mutlak butlan kararının ardından CHP Genel Merkezi'nde basınla imtihan devam ediyor. Daha önce A Haber ve TGRT Haber'in çıkarıldığı binada bu kez CNN Türk ekibi hedef gösterildi. Canlı yayında Özgür Özel için "milletvekili" alt yazısı kullanan muhabir Melike Görür Demirkıran, partililerin "CNN dışarı" sloganlarıyla karşılaştı. CHP'lilerin, görevini yapan gazetecilere yönelik bu tepkisi, izleyenlerde "basın özgürlüğüne tahammül" sorusu bıraktı.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi'nin CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda mutlak butlan kararı vermesinin ardından parti genel merkezinde gerilim yalnızca siyasi rakiplerle sınırlı kalmadı. Ne yazık ki bu kez hedefte, mesleğini yapmaya çalışan basın emekçileri vardı.

Karar sonrası CNN Türk muhabiri Melike Görür Demirkıran, canlı yayın için CHP Genel Merkezi'ne giriş yaptı. Televizyon kanalı, Genel Başkan Özgür Özel konuşma yaparken alt yazıda "CHP Manisa Milletvekili" ibaresini kullandı. Bu ifade, bir haber kuruluşunun yayın politikasına dair tercih olarak değerlendirilebilir. Ancak CHP Genel Merkezi'ndeki partililerin tepkisi, orantısız ve aceleci oldu.

BÖYLESİ HAREKETLER CHP'NİN İMAJINI ZEDELER

Demirkıran, Kemal Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafının duvardan indirildiğini gösterdiği sırada, partililer "CNN dışarı" sloganlarına başladı. Daha önce aynı binadan A Haber ve TGRT Haber ekiplerinin de çıkarıldığı düşünülünce, CHP yönetiminin basına yaklaşımının eleştiri kaldırmayacak bir refleks haline geldiği gözleniyor. Partililerin, kendi muhabirleriymiş gibi kimi içeri alıp kimi dışarı çıkarma yetkisine soyunması, demokratik olgunlukla bağdaşmıyor.

CNN Türk ekibi, provokasyonlara prim vermeyerek binadan sakince ayrıldı. Oysa basın mensuplarının haber yapma hakkı, hiçbir siyasi makam veya parti mensubu tarafından veto edilemez. CHP'lilerin, "tahammül" kavramını sadece muhalefet edenlere değil, aynı zamanda kendilerini eleştiren veya farklı dil kullanan gazetecilere de göstermesi gerekirdi.

CNN Türk ekibine yönelik bu davranış, kamuoyunda “basın özgürlüğü” ve “siyasi nezaket” tartışmalarını beraberinde getirdi. Özellikle kurultay gibi hassas bir süreçte, parti içindeki bazı kişilerin sergilediği bu tür tepkiler, CHP’nin demokratik imajına katkı sağlamıyor.

Kamuoyu, bir siyasi partinin genel merkezinde hangi haber kuruluşunun bulunup bulunamayacağına CHP'lilerin değil, hukukun ve basın özgürlüğünün karar vermesi gerektiğini düşünüyor.

CHP'de Kriz Devam Ediyor: Özgür Özel'in Banka Hesapları Donduruldu, Mali Yetki El Değiştiriyor.

Ankara 3. Genel İcra Dairesi yetkilileri, kararı eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na tebliğ etti. Eş zamanlı olarak Genel Başkan Özgür Özel ve mevcut parti yönetiminin resmi banka hesaplarına erişimi kısıtlandı.

Hesapların Kilitlenme Gerekçesi: Lütfü Savaş'ın Avukatları Devrede
Sözcü gazetesinin aktardığı bilgilere göre, partiyi bu noktaya getiren süreç hukuki yollara başvuran isimlerin hamlesiyle hız kazandı:

Resmi Başvuru: "Mutlak butlan" davasını açan taraflar arasında yer alan eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın avukatları, mahkeme kararının ardından icra dairesine müracaat etti.

Erişim Engeli: Bu talebi değerlendiren icra dairesi, Özgür Özel yönetiminin partinin resmi banka hesapları üzerinde işlem yapma yetkisini hukuken askıya aldı.

1,5 Milyar TL'lik Bütçe Kılıçdaroğlu Ekibine Geçiyor

Mahkeme kanalıyla alınan bu karar, ana muhalefet partisinin devasa finansal gücünün yönetimini de yerinden oynattı. 2026 yılı bütçe planlaması kapsamında devletten 1,5 milyar Türk Lirası'na yakın Hazine yardımı alan CHP'nin tüm harcamalarını ve finansal süreçlerini yürütme yetkisi değişiyor. Söz konusu banka hesaplarının kullanım hakkı, yargı kararı uyarınca yeniden Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibine devredilecek. Alana ilişkin hukuki ve icra süreçleri aktif olarak devam ediyor.

YSK'ya Şok Dilekçe: 31 Mart Yerel Seçimlerinin İptali İstendi

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi'nin, CHP'nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirdiği 38. Olağan Kurultayı'nı "mutlak butlanla malul olduğu" gerekçesiyle iptal etmesi, konuyu Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) kadar taşıdı.

#CHP #CNNTürk #AHaber #TGRTHaber #BasınÖzgürlüğü #MutlakButlan #ÖzgürÖzel #KemalKılıçdaroğlu #MelikeGörürDemirkıran #GazetecilereTahammülsüzlük #AnkaraBölgeAdliyeMahkemesi #CNNdışarı #SonDakika #Siyaset #Haber

Kaynak: ONGUN HABER