ABD, Kasım 2020'de düzenlenen seçimleri kaybeden Donald Trump'ı destekleyenlerin Kongre'ye baskın düzenlemesiyle kara günlerinden birini yaşadı. Trump destekçilerinin yarattığı şiddet olaylarında son açıklamalara göre 4 kişi hayatını kaybetti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın başkent Washington DC'deki "Amerika'yı Kurtar" yer yer  “Çalmayı Durdur”  adları ile düzenlenen mitinginin ardından ortalık karıştı. Mitingin ardından aralarında aşırı sağcı Trump destekçilerinin de bulunduğu bir grup, seçim sonuçlarının resmileşmesine yönelik tescil oturumunun yapıldığı Kongre binasını resmen işgal etti.

ABD'de Trump destekçilerinin Kongre binasını basması ve şiddet olaylarının ardından, Beyaz Saray'da istifa dalgası geldi. Trump'a destek gösterisi düzenleyen bir grup protestocunun Kongre binasına girmesiyle başlayan şiddet olayları üzerine "sokağa çıkma" yasağı ilan edildi. Trump daha sonra destekçilerine evlerine dönme çağrısı yaptı

Göstericilerden bir grubun polis barikatını aşarak Kongre binasına girmesi sonucu polisin biber gazıyla müdahalesine ilişkin görüntüler sosyal medyaya yansıdı.

ABD Başkanı Donald Trump protestoculara, 'kanunlara uyun' çağrısı yaparken, ulusal muhafızların müdahale için Kongre binasına yöneldiği bildirilyor.

BAŞKAN YARDIMCISI MİKE PENCE, GÜVENLİK NEDENİYLE BİNADAN ÇIKARILDI

ATENCIÓN! Manifestantes pro-Trump ingresaron al Capitolio, algunos armados  | | Q'hubo Medellín

Öte yandan Arizona'daki seçim sonuçlarına itirazı değerlendiren Senato, olaylar nedeniyle oturuma ara verdi.

"Senato Başkanı" sıfatıyla söz konusu oturumu yöneten Başkan Yardımcısı Mike Pence'in ise güvenlik nedeniyle binadan çıkarıldığı öğrenildi.

ABD'NİN BAŞKENTİ WASHİNGTON'DA ŞİDDET OLAYLARI NEDENİYLE "SOKAĞA ÇIKMA" YASAĞI İLAN EDİLDİ

 ABD'nin başkenti Washington'da, Donald Trump'a destek gösterisi düzenleyen bir grup protestocunun Kongre binasına girmesiyle başlayan şiddet olayları üzerine "sokağa çıkma" yasağı ilan edildi.

AN İTİBARIYLE 4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ 89 YARALI BULUNMAKTA

ABD Kongresinin bazı Donald Trump destekçileri tarafından basılmasıyla yaşanan olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısının 4'e yükseldiği bildirildi. Washington Polis Şefi Robert Contee, Kongre binasında yaşanan olaylara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Contee, açıklamasında, Kongre içinde polis tarafından vurulan ve daha önce hastanede hayatını kaybeden kadın göstericinin ardından 3 kişinin daha yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Washington’daki Kongre Binası’nda dün yaşanan çatışmalarda öldürülen göstericinin kimliği belli oldu. Bina içerisinde bulunan ve vurulduktan sonra kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren kişinin, 14 yıl Hava Kuvvetlerinde görev yapmış,35 yaşındaki  Hava Kuvvetleri gazisi Veteriner Ashli Babbitt olduğu belirtildi.Babbitt,Kaliforniya'dan bir Hava Kuvvetleri gazisi ve aktif bir Trump destekçisiydi.

Hayatını kaybedenlerden 1'inin erkek, 2'sinin kadın olduğunu ve bu kişilerin kaldırıldıkları acil servislerde öldüklerini aktaran polis şefi, söz konusu kişilerin kimliklerini açıklamadı. Contee ayrıca, olaylarda 14 polisin hafif şekilde yaralandığını ve en az 52 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

MPD Şefi Robert Contee, bugün saat 21:30 itibariyle DC polis departmanı tarafından Ruhsatsız tabanca taşımaktan dört tutuklama, yasaklı silah bulundurmaktan bir tutuklama, sokağa çıkma yasağı ihlalleri ve yasadışı girişle ilgili 47 tutuklama. Bu 52 tutuklamadan 26'sı ABD Kongre Binası gerekçesiyle yapıldı.

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yerel saatle 18.00’den yarın sabah 06.00’ya kadar şehirde "sokağa çıkma" yasağı ilan ettiğini duyurdu.

Browser, medya çalışanları da dahil, temel hizmet sektörü dışındaki herkesten belirtilen saatler arasında dışarı çıkmamalarını istedi.

FBI AKTİF ŞİDDETİ KIŞKIRTANLARI TESPİT ETMEK İÇİN DEVREDE

FBI, "Washington, DC'de aktif olarak şiddeti kışkırtan bireylerin tespit edilmesine yardımcı olmak" için araştırmalara başladı.

FBI, uzman ekipleri fotoğraflar ve videolar dahil olmak üzere baskın ile ilgili tüm detayları mercek altına aldı bilgi için bir ihbar hattı ve ayrıca bir telefon ihbar hattı kurdu.

BÖLGEYE EK GÜVENLİK GÜÇLERİ GÖNDERİLDİ

Trump'a destek gösterisi düzenleyen bir grup protestocunun, polis barikatını aşarak Kongre binasına girmesiyle şehirde başlayan şiddet ve kargaşayı yatıştırmak için bölgeye ek güvenlik güçleri gönderildi.

Polis, barikatları aşarak Kongre binasına giren göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

Olaylar nedeniyle Kongredeki oturuma ara verilmiş, Kongre üyelerinden güvenli bir yere geçmeleri istenmiş, oturumu yöneten Başkan Yardımcısı Mike Pence ise güvenlik nedeniyle binadan çıkarılmıştı.

OLAYLAR NEDENİYLE KONGREDEKİ SEÇİM OTURUMLARINA ARA VERİLDİ

Arizona'daki seçim sonuçlarına itirazı değerlendiren Senato ve Temsilciler Meclisi, olaylar nedeniyle oturuma ara verdi.

Senato Başkanı sıfatıyla Kongredeki oturumu yöneten Başkan Yardımcısı Mike Pence ise güvenlik gerekçesiyle bina dışına çıkarıldı. Başkent Washington'daki güvenlik önlemleri de artırıldı.

Pensilvanya Valisi Tom Wolf, başkent Washington'da göstericilerin Kongre binasına girmesini, "darbe girişimi" olarak nitelendirdi.

Wolf, ABD'de 3 Kasım 2020'de yapılan seçimlerin sonuçlarının resmileştirileceği Kongre oturumunu protesto eden göstericilerin barikatları aşarak Kongre binasına girmesiyle ilgili Twitter üzerinden açıklama yaptı.

"Bugün gördüklerimiz demokrasi değil, darbe girişimi." ifadesini kullanan Wolf, ABD'nin adil ve özgür bir seçim yaptığını ve sonucun belli olduğunu belirterek, Cumhuriyetçilere şiddeti durdurma çağrısında bulundu.

TRUMP TÜM SOSYAL MEDYA PLATFORMLARINDA ENGELLENDİ

ABD merkezli sosyal paylaşım platformu Facebook Donald Trump’a, Kongreye yapılan baskına yönelik paylaşımları nedeniyle 24 saat boyunca paylaşım engeli koyduğunu belirtti. Şirketten yapılan açıklamada, “Başkan Trump’ın sayfasında iki adet kural ihlali tespit ettik, bu nedenle bu süre zarfında 24 saat boyunca paylaşım yapılması engellendi” ifadeleri kullanıldı.

Facebook’a ait diğer paylaşım sitesi Instagram da Trump’ın hesabının 24 saat kilitlendiğini duyurdu,Twitter ise Donald Trump'un hesabına 12 saatlik kilit vurdu.

Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Başkan Donald Trump'ın talimatı üzerine Ulusal Muhafızlar diğer federal koruma birlikleri ile Kongre binasına gidiyorlar. Başkan Trump'ın şiddete karşı itidal çağrısını yineliyoruz." ifadelerini kullandı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, "Kongre binasındaki olayların sona erdirilmesi" çağrısı yaparak, şiddet olaylarının hoş görülmeyeceğini belirtti.

Pence, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "ABD Kongresindeki şiddet ve yıkım hemen durmalı. Bu olaylarda yer alan herkes güvenlik güçlerine saygı duymalı ve hemen binayı terk etmeli." ifadesini kullandı.

Barışçıl protestoların her Amerikalının hakkı olduğunun altını çizen Pence, "Ancak Kongre binamıza saldırı hoş görülmeyecektir ve bu olayda yer alan herkes kanun önünde hesap verecektir." paylaşımında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Kongre binasında çıkan olaylar üzerine yayımladığı görüntülü mesajında kendisini destekleyen göstericilere "eve dönün" çağrısı yaptı.

Trump, mesajında, "Acı içinde olduğunuzu, incindiğinizi biliyorum. Bizden çalınan bir seçim var." dedi.

Seçimi açık ara önde kazandıklarını herkesin bildiğini iddia eden Trump, destekçilerine şöyle seslendi:

"Şimdi eve dönmeniz gerekir. Huzuru, kanun ve düzeni sağlamamız gerekir. Kanun ve düzen ile insanlarımıza saygı göstermek zorundayız. Çok zor bir zaman diliminden geçiyoruz. Daha önce böyle bir şey olmamıştı, (seçimi) hepimizin elinden, benden, sizden ve ülkemizden aldıkları başka bir zaman olmamıştı. Hileli bir seçim oldu ancak bu insanların ekmeğine yağ süremeyiz. Huzuru sağlamamız lazım. Onun için evinize gidin. Sizi seviyoruz. Sizler bizim için özelsiniz. Neler olduğunu gördünüz. Çok daha kötü, insanlara nasıl davrandıklarını gördünüz. Nasıl hissettiğinizi biliyorum ama evinize gidin. Huzurla evinize gidin."

Senato, Pennsylvania eyaleti seçim sonuçlarına itirazını doğrudan oylamaya gitti İtiraz kabul edilmedi 

Missouri Senatörü Josh Hawley, Pennsylvania'dan Biden için yapılan seçim oylarına itiraz edeceğini söyledi ve Arizona oylamalarına itiraz konusundaki tartışmalar sırasında endişelerinden bahsetti. 

Kabul Oyu: 7, Red Oyu: 92.

Pennsylvania Eyaleti Seçim Sonuçlarına İtiraz Eden Yedi Senatör

Teksaslı Ted Cruz
Missouri'li Josh Hawley
Mississippi'den Cindy Hyde-Smith
Wyoming'den Cynthia Lummis
Roger Marshall, Kansas
Florida'dan Rick Scott
Alabama'dan Tommy Tuberville

Arizona Eyaleti Seçim Sonuçlarına İtiraz Eden Altı Senatör
Ted Cruz
Josh Hawley
Cindy Hyde-Smith
Roger Marshall
John Kennedy 
Tommy Tuberville

ABD Kongresinin Başkan Donald Trump'ın destekçileri tarafından baskına uğramasının ardından polis, binanın güvenliğinin sağlandığını duyurdu.

ABD'de 3 Kasım 2020'de yapılan başkanlık seçimlerin sonuçlarının resmileştirileceği ve Joe Biden'ın başkanlığının tescil edileceği Kongre oturumunun düzenlendiği sırada binayı basan Trump destekçileri Kongreden ve çevresinden uzaklaştırıldı.

ABD Kongresinin güvenliğinden sorumlu polis, yaklaşık 4 saat sonra yerel saat ile 17:40 civarında binanın güvenliğinin sağlandığını açıkladı.

İSTİFALAR PEŞ PEŞE GELDİ

ABD'de Donald Trump destekçilerinin Kongre binasını basmasının ardından,  Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Sarah Matthews, Beyaz Saray Sosyal İşler Müdürü Rickie Niceta ve Melania Trump'ın Özel Kalem Müdürü Stephanie Grisham istifa etti.

Trump'un Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Pottinger Çarşamba günü istifa ettiğini duyurmuştu.

BİDEN'DAN "ABD DEMOKRASİSİNE YÖNELİK SALDIRILARA SON VERİLMESİ" ÇAĞRISI

ABD başkanlığına seçilen Joe Biden, Başkan Donald Trump'ın destekçilerinin Kongreyi basmasının ardından "ABD demokrasisi ve hukukun üstünlüğüne yönelik saldırılara son verilmesi" çağrısı yaptı.

Biden, başkanlığının tescil edileceği Kongre oturumunun, Trump destekçilerinin baskını yüzünden kesintiye uğraması üzerine başkent Washington'da başlayan olayların ardından açıklamalarda bulundu.

ABD demokrasisi ve hukukun üstünlüğüne yönelik "görülmemiş saldırılara" son verilmesi çağrısında bulunan Biden, "Başkan Trump'ı TV'ye çıkarak ettiği yemini yerine getirmesi, Anayasa'yı savunması ve bu kuşatmaya son verilmesini talep etmeye çağırıyorum." dedi.

NATO VE AB'DEN PEŞ PEŞE SAYGI VE İTİDAL AÇIKLAMALARI

Fabrikadaki Rehine Krizi Sona Erdi! Fabrikadaki Rehine Krizi Sona Erdi!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD'deki olaylara ilişkin açıklama yaptı. Stoltenberg, "Wahington'daki görüntüler şoke edici. Demokratik seçimin sonucuna saygı gösterilmeli" ifadesini kullandı.

AB Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell de olayları "ABD demokrasisine karşı görülmemiş saldırı" olarak nitelendirerek seçim sonucuna saygı çağrısı yaptı.

 AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise "ABD'de yönetimin Joe Biden'a barışçıl şekilde devrinin sağlanacağına inanıyoruz" ifadesini kullandı. 

ABD Kongresi, Trump destekçilerinin neden olduğu gecikmeden sonra Joe Biden'ın başkanlığını onayladı. Kongre'de 270 delegenin oyunu alan Biden'ın başkanlığı tescillendi. Joe Biden'ın görevi 20 Ocak'ta devralması bekleniyor.

Temsilciler Meclisinde bulunan 70’den fazla Demokrat temsilci, seçim sonuçlarını kabul etmediği ve destekçilerini yürüyüşe çağırarak kaosa neden odluğu gerekçesiyle Başkan Trump’ın görevden azledilmesini istiyor.

Sözcü Yardımcısı ve Massachusetts Temsilcisi Katherine Clark, Trump’ı “Anayasa’ya ve ülkeye ihanet eden bir vatan haini” olarak tanımlarken başkanın görevden alınmasını talep eden en kıdemli kanun yapıcı oldu.

“Trump görevden alınarak ülkemizi ve insanlarımızı daha fazla tehlikeye atması engellenmeli” diyen Clark’ın yanında Demokrat New York Temsilcisi Alexandria Ocasio-Cortez de Twitter’da paylaştığı bir gönderide sadece “azledin” yazdı.

Temsilciler Meclisinde bulunan 70’den fazla Demokrat temsilci, seçim sonuçlarını kabul etmediği ve destekçilerini yürüyüşe çağırarak kaosa neden odluğu gerekçesiyle Başkan Trump’ın görevden azledilmesini istiyor.

Sözcü Yardımcısı ve Massachusetts Temsilcisi Katherine Clark, Trump’ı “Anayasa’ya ve ülkeye ihanet eden bir vatan haini” olarak tanımlarken başkanın görevden alınmasını talep eden en kıdemli kanun yapıcı oldu.

“Trump görevden alınarak ülkemizi ve insanlarımızı daha fazla tehlikeye atması engellenmeli” diyen Clark’ın yanında Demokrat New York Temsilcisi Alexandria Ocasio-Cortez de Twitter’da paylaştığı bir gönderide sadece “azledin” yazdı.

Diğer bir Demokrat Massachusetts Temsilcisi olan Seth Moulton ise Trump’ın doğan bu şiddet ve karmaşadan doğrudan sorumlu olduğunu söylerken Başkan Yardımcısı Mike Pence’e Anayasa’nın 25’ci maddesini kullanarak kabineye liderlik etme çağrısında bulundu.

Seçilmiş Başkan Joe Biden ise “Demokrasimiz daha önce görülmemiş bir saldırı altında.” diyerek Başkent’in kendisinin de saldırı altında olduğunu söyledi.

Amerika’nın en büyük şirketlerinin yöneticilerinden oluşan Business Roundtable adlı grup Trump’a ve ilgili yetkililere kaosu sona erdirmeleri ve iktidarın barış içinde transfer edilmesi çağrısı yaptı. 

Açıklamada başkentte yaşanan kaosun demokratik bir seçimin sonuçlarını değiştirmek için yapılan gayrimeşru çabalardan kaynaklandığı belirtildi.

JPMorgan Chase yöneticisi Jamie Dimon, ‘‘Liderlerimizin şiddeti sona erdirme, seçim sonuçlarını kabul etme ve 400 yıllık demokrasi geleneğimiz gereği iktidarın barış yanlısı el değişimini destekleme sorumluluğu vardır. Şimdi biraraya gelerek bu olağanüstü birliğimizi güçlendirmenin zamanı ’’ diye konuştu.

Merkezi Beyaz Saray yakınında bulunan güçlü iş örgütlerinden biri olan ABD Ticaret Odası’nın Başkanı Thomas Donohue da ‘‘Ulusumuzun Kongre binasına ve demokrasisine yönelik saldırılar derhal son bulmalı’’ dedi ve Kongre’ye yaşanan şiddete rağmen göreve devam etme çağrısı yaptı.

Donohue, ‘‘Kongre bu gece yeniden toplanmalı ve anayasal sorumluluğunu yerine getirerek Seçici Kurul oy sayımını onaylamalı’’ dedi.

IBM şirketinin müdürü Arvind Krishna da başkentte yaşanan şiddeti kınadı. Krishna, ‘‘IBM olarak bugün yaşanan benzeri görülmemiş kanun tanımazlığı kınıyoruz. Bu eylemlerin toplumumuzda yeri yok. Bunlar sona ermeli ki demokrasi sistemimiz işlemeye devam etsin’’ dedi.

Alphabet ve Google CEO’su Sundar Pinchai, ABD Kongresi’nde yaşananları ‘‘kanunsuzluk ve şiddet’’ olarak değerlendirdi.

Pinchai, ‘‘Özgür ve güvenli seçimler düzenlemek ve farklılıklarımızın üstesinden barış içinde gelmek demokrasinin temelini oluşturur. ABD’nin bu konuda uzun ve gurur dolu bir geçmişi var’’ dedi.Pinchai, ‘‘Bugün başkentte ortaya çıkan kanunsuzluk ve şiddet demokrasinin karşıtıdır, bunu kınıyoruz’’ diye konuştu

ABD ANAYASASI 25. MADDE 

Anayasa’nın 25. Maddesi, ABD başkanının kabinesine ya da Kongre’ye başkanın görevini yerine getiremediği durumlarda müdahale etme yetkisi tanıyor.

Söz konusu madde, başkan yardımcısı ve önde gelen yetkililerin başkanın görevini yerine getiremediği yönünde bildirimde bulunabileceğini belirtiyor. Bu aşamada da başkan yardımcısı görevi başkan vekili olarak devralıyor.