Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü, geçtiğimiz ay 11 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi. “Kalkan” isimli operasyonda 20 şüpheli yakalandı. Dolandırıcıların, şüphelilerin kimlik bilgilerini dolandırıcılara sattığı belirlendi.

Türkiye’de yaşayan herkesin kişisel bilgileri bir uygulamaya yüklenirken; ücretsiz olan uygulama büyük bir güvenlik açığını gözler önüne serdi.

Verileri çalınan vatandaşların ne yapacağı meçhulken; Adli Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, önemli açıklamalarda bulundu. Kırık, “Çok ciddi bir risk olduğunu düşünüyoruz” diyerek, şu ifadelere yer verdi:

"Açıkçası söylemek gerekirse, bu iddialar doğruysa, gerçekten bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, 85 milyonun verilerinin sızdırıldığı ispat edilirse o zaman ciddi bir risk olduğunu düşünüyoruz. Sadece savcılığa gidip bireysel olarak başvuru yapmanın hiçbir anlamı kalmayacaktır. Burada artık devletin otomatik olarak, e-Devlet sisteminde güncellemeler yapması gerekmektedir. Güvenlik açıklarının kapatılması ve çok daha derin koruma yöntemlerinin entegrasyonu son derece önem arz eder.

2023 Nisan Ayında Hackerlara yönelik olarak Diyarbakır merkezli 11 ilde düzenlenen ‘Kalkan’ adlı operasyonda 20 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Diyarbakır Operasyon

DHA’da yer alan habere göre; İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, şirket sistemlerinde veri ihlalleri olduğuna yönelik ihbar sonrası harekete geçti. Çalışma yapan polis, sanal ortamda birbirleri ile irtibat halinde rumuz isimli 20 kişiyi tespit etti.

Kimlikleri belirleyen polis, 11 ilde operasyon başlattı. Eş zamanlı baskınlarda 20 şüpheli, yakalandı. Ekipler, belirlenen adreslerde çok sayıda cep telefonu, bilgisayar ve dijital materyal ele geçirildi.

Polis, şüphelilerin özelikle geniş yetkilere sahip üst düzey kamu görevlilerini hedef aldığını belirledi. Şüphelilerin gönderdikleri sahte maillere tıklayan kişilerin şifrelerinin ele geçirildiği tespit edildi. Bu şifreler sayesinde 85 milyon kişinin kimlik, adres, kredi kart bilgilerinin ele geçirildiği ve bu bilgilerin dolandırıcılara satıldığı belirlendi.

Şüphelilerin ayrıca bir sanal platform kurdukları, söz konusu platforma referans ile üye olunduğu belirlendi. Şüphelilerin kurdukları platform üzerinden siber polisine yakalanmamak için neler yapılması gerektiğini birbirlerine anlattıkları da tespit edildi.

Hacker örgütüne 'Kalkan' isimli operasyonu yapan polis, örgüt elebaşının başka bir suçtan tutuklu olduğunu da tespit etti. (Cezaevinden nasıl koordinasyon sağlayabiliyor!?) Ayrıca örgüt yöneticilerinin birbirlerini sadece sanal isimleri ile tanıdıkları, gerçek hayatta hiç tanışmadıkları belirtildi. 20 şüphelinin sorgulanmaları esnasında verdikleri bilgilerin ne kadar gerçekçi ve yereli olduğu zaman içinde aydınlanacak.

6 Askerimiz Daha Şehit Oldu 6 Askerimiz Daha Şehit Oldu

ÇOK DİKKATLİ OLUNMALI BU ÇETE'NİN SADECE 20 KİŞİ İLE SINIRLI OLMADIĞI VE YURTDIŞI BAĞLANTILARININ HALEN AKTİF OLDUĞU DÜŞÜNÜLMEKTE...