Emekli milletvekillerinin maaş zamlarının yüzde 17,55’le sınırlı kalmayıp yüzde 25 artabilmesi için Torba Yasa Teklifi’ne özel bir hüküm konuldu. Böylelikle emekli milletvekillerinin ortalama 55 bin TL olan maaşlarının 64 bin TL yerine, yaklaşık 69 bin TL’ye çıkartılmasının yolu açıldı. 

Torba Yasa Teklif’in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında Milletvekilleri Orhan Yeğin ve Mehmet Kırpınar’ın imzalarıyla ortak bir önerge verildi. Önerge ile eski TBMM Başkanı ve milletvekillerinin emekli maaş zammından yararlanabilmesi için Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapıldı.

Katliam Taşeronu: ‘Haberlere kulak asmayın, işe çıkıyoruz’! Katliam Taşeronu: ‘Haberlere kulak asmayın, işe çıkıyoruz’!

Üzerinde herhangi bir tartışma yapılmayan önerge komisyondan geçti.

Önergenin genel gerekçesi şöyle açıklandı: “Maddeyle 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 43’üncü maddesine istinaden emekli aylığı alanların emekli aylıklarının 5510 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılan emekli memurlar ile hak sahiplerine ödenen aylıklarda yapılacak yüzde 25 oranındaki artışa paralel olarak yeniden düzenlenmesi amaçlanmaktadır.”

Son bir yılda milletvekili emeklilerine yapılan zam yüzde 176'yı buldu.Böylece son 1 yılda milletvekillerine 33 bin 542 lira, milletvekili emeklilerine 33 bin 110 lira zam yapılmış oldu.

2023 TARİHİ İTİBARIYLE  MİLLETVEKİLİ MAAŞI NE KADAR?

2021 yılında milletvekili maaşı 25 bin lira olarak belirlendi. 2022 yılının ilk yarısında milletvekili maaşı 40 bin liraya yükseltilirken yılın ikinci yarısında 56 bin liraya yükseltildi. Milletvekillerinin 2023 yılında aldıkları aylık maaş 73 bin 379 lira olarak belirlendi.

Son bir yılda milletvekili emeklilerine yapılan zam yüzde 176'yı buldu. Halen hem milletvekilliği yapan hem de emekli milletvekili olanların aylık geliri ise 125 bin 349 liraya yükselmiş oldu.

MİLLETVEKİLİ MAAŞLARI NASIL BELİRLENİYOR?
TBMM Üyelerinin Ödenek, Yolluk ve Emekliliklerine Dair Kanun hükümleri çerçevesinde milletvekili maaşları belirlenmektedir. Kanunun 1. maddesi şu şekildedir:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin aylık ödeneklerinin tutarı, en yüksek devlet memurunun almakta olduğu miktardır. En yüksek devlet memuruna ödenenlerden gelir vergisine tabi olmayanlar bu kanuna göre de gelir vergisine tabi tutulmaz. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine bu madde uyarınca hesaplanacak aylık ödenek tutarının yarısı yolluk olarak ödenir. Bu yolluklar herhangi bir suretle haczedilemez. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri en yüksek devlet memurunun almakta olduğu mali ve sosyal haklardan yararlanırlar"

BİR MİLLETVEKİLİNİN, 3 DANIŞMAN, 1 ÖZEL KALEM,1 ŞÖFÖR OLMAK ÜZERE 5 YARDIMCI PERSONEL İSTİHDAM ETME HAKKI VAR ONLARIN MAAŞ VE ÖZLÜK HAKLARI DA TBMM'DEN YANİ VATANDAŞIN SIRTINDAN FAKAT PROBLEM ŞU "MİLLETVEKİLİ GÖKTEN ZEMBİLLE İNMİYOR,MİLLETİN İÇİNDEN ÇIKIYOR, MİLLETİN KALİTESİ NEYSE VEKİL DE AYNISI...

2023 YILINDA HANGİ PARTİNİN KAÇ MİLLETVEKİLİ VAR?
Adalet ve Kalkınma Partisi: 286 
Cumhuriyet Halk Partisi: 134 
Halkların Demokratik Partisi: 56
Milliyetçi Hareket Partisi: 48 
İYİ Parti: 37 
Türkiye İşçi Partisi: 4 
Demokrat Parti: 2 
Memleket Partisi: 2 
Büyük Birlik Partisi: 1 
Demokrasi ve Atılım Partisi: 1 
Demokratik Bölgeler Partisi: 1 
Saadet Partisi: 1 
Yenilik Partisi: 1 
Zafer Partisi: 1 
Bağımsız Milletvekili: 4 

TOPLAM: 579 MİLLETVEKİLİ