Fast-food zinciri Kentucky Fried Chicken (KFC), laboratuvar ortamında tavuk parçaları üretmek için Rusya merkezli 3D Bioprinting Solutions isimli araştırma şirketi ile anlaştı.“Geleceğin Restoranı” projesiyle yola çıkan şirketlerden, üç boyutlu “yazıcı” teknolojileri uzmanı 3D Bioprinting Solutions, tavuk hücrelerini kullanarak doğal tavuğun tadını ve dokusunu yakalamaya çalışacak.

KFC ise bu şirkete, baharat ve diğer tüm malzemeleri tedarik edecek. İki şirketin bu girişiminin amacı ise sağlık yaşam trendinin yükselmesine ve geleneksel ete alternatif arayışlarının artmasına yanıt vermek, çevreye duyarlı gıda üretim yollarını geliştirmek. Üretilen etlerde tavuk hücreleri kullanacağı için yeni ürünün vejetaryen bir seçenek olmayacağını belirten KFC, küresel et endüstrisine bir çözüm getirmeyi hedeflediklerini açıkladı.  

Biyolojik üç boyutlu yazdırılacak tavuk kanatları, Rusya’da kurulacak fütüristik restoranda satışa sunulacak. 2020 sonbaharında son ürününün test aşamasının gerçekleşmesi planlanıyor. Hücre temelli üretimin hiçbir hayvana zarar vermeyeceğini de söyleyen KFC Rusya’nın Genel Müdürü Raisa Polyakova, son trend ve inovasyonları yakından gözlemlediklerini söyleyerek “Restoran ağımıza en gelişmiş teknolojileri entegre etmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi. (daha fazla bilgi için Link: https://bioprinting.ru/press-center/publications/meat-the-future-kfc-and-3d-bioprinting-solutions-will-print-nuggets-for-kfc-on-the-bio-printer/ 

KFC Rusya resmi açıklamasında, laboratuvada hazırlanmış et ürünlerinin geleceğin konsepti olduğunu belirtiyor. Fast food şirketi, üç boyutlu baskı denemeleri sonucunda üretilecek tavuk ürünlerinin, global sorunların çözümüne katkıda bulunacağını umuyor. KFC ve 3D Bioprinting Solutions, geliştirilmekte olan ürünün test aşamalarından sonra, 2020 sonuna doğru piyasaya sürülmesini hedefliyor. Ürün ilk olarak Rusya pazarında sunulacak, globale sunumu ise daha sonra gerçekleşecek.

TÜRKİYE DE ÖRNEKLERİ VAR BELKİDE BUNLARI TÜKETİYORUZ BİLE...

2019 Nisan ayı ortalarında Ankara Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi yüksek lisans öğrencisi Elvan Gökçe Bulut, TÜBİTAK'ın da desteğiyle yaptığı çalışmada, dünyada ilk defa 3 boyutlu yazıcıda atıştırmalık tavuk eti ürünü üretti.

Manavgat ilçesi Kızılağaç turizm bölgesindeki bir otelde Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği tarafından düzenlenen 5'inci Uluslararası Beyaz Et Kongresi'nde AÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans öğrencisi olan Elvan Gökçen Bulut tarafından 'Üç boyutlu yazıcı kullanılarak fonksiyonel tavuk eti üretimi' çalışması, sunum olarak anlatıldı. 3 boyutlu yazıcıların değişik sektörlerde kullanılmaya başlanmasıyla gıda sektöründe de kullanıldığını, şeker ve çikolata ürünlerinin 3 boyutlu yazdırılabildiğini anlatan Elvan Gökçe Bulut, çalışmalarının amacını ve hedefleri hakkında şunları söyledi:

"Çalışmamızın amacı, kanatlı eti ürünlerinin yeni bir teknoloji kullanarak istenen form, lezzet, şekil ve boyutta gıdalar üretebilmek, 3 boyutlu gıda yazıcıları için besleyici değeri arttırılmış et tabanlı atıştırmalık yeni ürünler geliştirmek. Gıda baskısında kullanılan 3 boyutlu yazıcı için ideal baskı parametrelerini belirlemek, Türkiye'de 3 boyutlu yazıcıların gıda sektöründe kullanılmasına öncülük etmek. Ayrıca 3 boyutlu baskı teknolojisi yaşlılar, çiğneme ve yutma zorluğu yaşayan kişiler için daha yumuşak, içeriği hastanın ihtiyaçları doğrultusunda ayarlanmış ve görsel açıdan cazip kanatlı et ürünleri üretilebilmesi için iyi bir alternatif olarak düşünülebilir."

3 boyutlu yazıcılarda kullanılan hammaddelerin yazdırılamaz ve yazdırılabilir gıda maddeleri olarak ikiye ayrıldığını belirten Elvan Gökçe Bulut, "Doğal olarak yazdırılamayan gıda maddeleri olan et, sebze gibi gıdalara itopoloit madde ilavesi yapılarak bu gıdalar yazdırılabilir hale getirilmektedir. Pasta sosu, krem peynir, humus, patates püresi, makarna hamuru, şeker, çikolata gibi gıdalar doğal olarak yazdırılabilir, yapıları bozulmadan korunan gıdalardır" dedi.

30 FARKLI BASKI DENEMESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Çalışmaya başlarken, 3 boyutlu yazıcıyla çiçek şeklinde yeni bir ürün ürettiklerini anlatan Elvan Gökçe Bulut, bunun için diğer malzemelerle birlikte tavuk göğüs ve but eti kullandıklarını, defalarca yaptıkları üretim aşamalarından sonra nihai ürüne ulaştıklarını kaydetti. Tavuk but eti, süt, tereyağı, buğday nişastasıyla birlikte yaptıkları en son denemede ürün baskısının çok rahat gerçekleştiğini aktaran Bulut, "En son denemede baskı eti rahatlıkla gerçekleştirilebilmiştir. Çiçek şekli verildi. 30 farklı baskı denemesi gerçekleştirildi. Ürüne ait görünüş, renk, doku, yumuşaklık ve lezzet gibi parametreler değerlendirildi. Yazdırılan ürünler, deneklere kişiye formlar doldurtulup, tadımları yaptırılarak gerçekleştirildi" diye konuştu.

3 BOYUTLU YAZICI İLE ATIŞTIRMALIK KANATLI ETİ ÜRÜNÜ GELİŞTİRİLDİ

Yaptıkları çalışmayla 3 boyutlu yazıcı sistemleri kullanılarak, istenilen form, lezzet, şekil ve boyutta gıda üretiminin mümkün olabileceğini belirten Elvan Gökçe Bulut, "Yapılan çalışmayla endüstride de kullanılabilir olduğu düşünülen bir atıştırmalık kanatlı eti ürünü geliştirilmiştir. 3 boyutlu gıda yazıcı sistemlerini yakın gelecekte endüstride de görmek kaçınılmaz olacaktır" dedi.

H3N8 Kuş Gribi Kaynaklı İlk İnsan Ölümü H3N8 Kuş Gribi Kaynaklı İlk İnsan Ölümü

ÜÇ BOYUTLU BİYO YAZILIM ÜRÜNLERİ SOFRAMIZA GİRMEK ÜZERE (BELKİDE ÇOKTAN GİRDİ...)

Şu anda çok yaygın olmasa bile laboratuvarda yapay et ve balık üretimi yatırımcıların da dikkatini çekiyor. Memphis Meats, son yatırım turunda 161 milyon dolar yatırım aldı. Aynı şekilde Impossible Foods ve Beyond Meat gibi birçok girişim bu alanda ciddi yatırımlar almaya devam ediyor. Yerli bir girişim olan Naturansa da tüketici öncesi gıda atıklarının ayrıştırılması yoluyla yetiştirilen, yenilebilir böceklerden yüksek kalitede protein üretiyor.

GLOBAL EMPERYALİST PROJE HER ALANDA YAPAYLAŞMAYA HIZ VERDİ BİR SONRAKİ AŞAMA YAPAY VE BARKODLU TABLETLERLE BESLENME YOLUYLA YÖNETİLME OLMASIN?

Üç boyutlu bio-yazılım ile tavuk ürünleri üretmenin farklı küresel sorunlara cevap bulabileceğini belirten Polyakova, hedeflerinin önce Rusya daha sonra tüm dünya olduğunu ifade etti. 3D Bioprinting Solutions kurucularından Yusef Khesuani ise üç boyutlu yazılım teknolojilerinin tıp dünyasında organ yapımı gibi alanlarda geniş kullanıma sahip olduğunu ancak son dönemde gıda üretiminde de kullanıldığını söyledi. Khesuani, kullandıkları teknoloji ile herkesin tüm et ürünlerine ulaşmasının kolaylaşacağını aktardı.

Editör: Haber Merkezi