Başkanvekili Güzgülü, açılışa katıldı Başkanvekili Güzgülü, açılışa katıldı
Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene Başbakan Erdoğan, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ başta olmak üzere yerli ve yabancı çok sayıda konuk katıldı.
 
 
ERDOĞAN: RUHU BOZUYOR
 
Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak saatlerce süren protokol konuşmaları Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla yapılmadı. Hürriyet’e bilgi veren başbakanlık kaynaklarına göre Erdoğan, yaklaşık 2 saat süren konuşmaların törenin ruhunu bozduğunu belirterek, “Hazreti Mevlana için bir araya geliyoruz. Mevlana ile buluşalım. Protokol konuşmalarını kaldıralım” talimatı verdi. Bu talimat üzerine sadece Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek bir selamlama konuşması yaptı. 
 
KILIÇDAROĞLU: YADIRGADIM
 
Kılıçdaroğlu da tören öncesinde gazetecilerin hatırlatması karara tepki gösterdi. Kararı yadırgadığını belirten Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Gönüller sultanı Mevlana’dan söz edeceğiz. Neden iptal ediliyor? Büyük bir olasılıkla Sayın Başbakan’ın hazırlıkları, konuşma metni bitmedi. Cama yansıtılma sürecinde arıza olmuştur, o nedenle protokol konuşmaları iptal edilmiştir. Biz bugüne kadar oraya gidip siyasetten mi bahsettik? Hayır, tam tersine. Mevlana’yı bu ülkenin siyasi liderleri bütün dünyaya anlatıyorlar. Ortak paydamızdır Mevlana. Protokol konuşmalarının iptal edildiğini ben de televizyondan duydum, biraz yadırgadım.”