.........................................deprem oluyor,

Srebrenitsa`da gömüyorlar kardeşlerimi toplu mezarlara,

körpecik kızlar kadın oluyor hayvan medeniyetlerin kucağında...

bak mavi kelebekler uçuyor ölüm çiçeklerinin yapraklarında.

Avrupa`nın göbeğinde oynaşıyor kurşunlar,

medeniyet can çekişiyor...

Gökyüzü olsam diyorum bazen,

kuşlar uçmuyor yüzümde

dağ olsam diyorum,

toprak olsam kaldırmıyor içim yitik bedenleri...

Kamu Çalışanları İçin İdari İzin Kararı Kamu Çalışanları İçin İdari İzin Kararı

bak bak, mavi kelebekler uçuyor geceleyin

                                                                                  Srebrenitsa`da halâ sabah olmuyor...

Perde arkasında Şark Meselesi olan Boşnak Soykırımı’nın en korkunç ve en acılı  anı,Srebrenitsa katliamı’nın sebebi’nin,halâ utanmadan onurdan bahseden Hollanda olduğunu,o günleri radyo ve televizyonlardan sabahlara kadar dinlediğim zamanlar geldi aklıma.

BM askerlerinin kontrol ettiği bu bölgeye Sırp tugaylarının saldırması üzerine Hollandalı BM askerleri tek kurşun bile atmadan çekilince, Sırplar silahsız halka karşı saldırıya geçtiler…



"Bosna ve Kosova’daki katliamlarda öldürülen sivillerin gömüldüğü toplu mezarların yeri bilinmiyordu, ki pek çoğunun halen de bilinmiyor. Söylenenlere göre toplu mezarların saklanmasında gösterilen itina pek az şeyde gösterilmiş. Mezarlar hem derin kazılmış hem de üstü kapatıldıktan sonra çevrenin doğal bitki örtüsüne uygun olarak yeşillendirilmiş. Bugüne değin bu işlerle (toplu mezar bulma) ilgilenen insanların kullandıkları yöntemler (uydu resimleri vb) bu yüzden pek işe yaramamış. Mevcut coğrafyanın belli bazı bölgelerinde kelebek nüfusunda ciddi bazı artışlar gözlemlenmiş. Bu bölgeleri inceleyen uzmanlar bu bölgelerdeki bitki örtüsünde de tuhaf bir zenginleşme keşfetmişler. Toplu mezarlara gömülen cesetler toprağa karıştıkça toprağın besleyiciliğini artırmışlar (mineral vb yönünden), ve bu da bölgede bulunan misk otu ya da yavşan otu olarak bildiğimiz bitkinin (artemisia vulgaris) coşup fışkırmasına, ve bu da yalnızca bu bitki ile beslenen mavi kelebek nüfusunun artan besin miktarına paralel olarak artmasına sebep olmuş.Bunun nasıl olduğunu anlamak için araştırma yaparlarken bu yerlerin altındaki cesetlere ulaşmışlar, araştırma derinleşmiş, ve toplu mezarlara ulaşmışlar. Olay basına yansıyınca yerel halk da araştırmaya katılmış ve öncelikli bölgeler belirlenip bu yolla pek çok toplu mezara ulaşılmış. 2007 yılında Bosna-Hersek'in Sırbistan'a karşı açtığı soykırım davası için toplanan Uluslararası Adalet Divanı Sırbistan'ın bir soykırımın yaptığına dair bir delil olmadığına hükmetmişti. Bu karardan sonra Bosna devleti toplu mezarların bulunması için bir komisyon kurmuştur. Bir yıl sonra bazı bölgelerin jeolojik yapılarının değişmiş ve mavi kelebekler belirli bölgelerde yaygınlaşmış olması komisyonun ilgisini çekmiştir. Mavi kelebeklerin olduğu bölgelerde kazı çalışmaları yapılmış ve Bosna savaşına ait 300 adet toplu mezarlar bulunmuştur." Alıntı..

Bu kadar naif ve kalbe dokunan olay yeryüzünde az bulunur. Allâh-û tealâ kelebek kanatlarıyla okşatmış o katledilen cesetleri. Kelebeklerle sembolleştirmiş, rahmetinin rengi ise mavi olmuş.


Mavi kelebeklerin yol göstericiliğiyle bulunan bu toplu mezarlar Lahey Uluslararası Adalet Divanına bundan bir ay önce soykırım davasının yeniden açılması için sunulan deliller arasındaydı. Ama "Lahey Adalet Divanı" alay eder gibi bir gerekçe ile daha önce alınmış karara rağmen, davanı yeniden açmayı reddetti.

SREBRENİCA'NIN ASIL ADI GÜMÜŞHANEDİR

1879 Berlin Anlaşması ile Bosna Hersek idari yapı olarak Osmanlı'ya Öşür olarak Avusturya Macaristan İmparatoğrluğuna verildi.  Srebrenica'nın asıl adı Gümüşhane'dir. Osmanlı Devleti, Srebrenica kentini Tokat'tan getirdiği taş ustalarına, evinden, köprüsüne, maden ocağı girişinden camisine kadar her şeyini bir Müslüman kenti olarak kurdurdu.

Yüzyıl’ın en büyük katliamları arasında çok acı bir yere sahip olan, sözde birinci sınıf insanların modern hayat sürdüğü,liberal demokrat değerleri yücelten Avrupa’nın tam ortasında,kocaman bir islâmofobik krematoryum olan Srebreniztsa

Bosna’da kanat çırpan mavi kelebekler toprak altında topluca yatanların çığlığı misali çırpıyor kanatlarını. O kelebeklerin kanat çırpışları ile bulunan toplu mezarlardan bizim beyinlerimizde bir fırtına oluşturma ihtimalini barındırıyor, yaşananları unutmamak, anlamak adına...

Allah c.c Hepsine Rahmet Eylesin... Mekanları Cennet Olsun.