Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeni sahasında meydana gelen toprak kayması dolayısıyla yürütülen soruşturmada ilgili saha sorumlusunun da aralarında bulunduğu 4 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Erzincan'da Anagold şirketinin altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası'nda çıkarılıp istiflenen toprak, dün saat 14.28'de kaymış ve yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, saniyede 10 metre hızla 800 metrelik bir alana yayıldı. İlk belirlemelere göre 9 12 sayıları arasında işçi toprak altında kalmıştı.

Toprak altında kalan işçileri bulma çalışmaları sürerken saha sorumlusunun da aralarında bulunduğu 4 kişi gözaltına alındığı  öğrenildi.

Öte yandan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da çalışmaları yerinde takip ediyor.

6 KAYIP İŞÇİNİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU!

toprak altında kalan 6 işçinin isimleri de belli oldu. Bu işçilerin Şaban Yılmaz, Kenan Öz, İbrahim Keklik, Adnan Keklik, Hüseyin Kaya ve Ramazan Çimen olduğu bildirildi.

maden-sahasinda-toprak-altinda-kala-rc8e.jpg

ENERJİ BAKANI BAYRAKTAR: AĞUSTOS’TA DENETLENDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, facianın yaşandığı madenin en son ağustos ayında denetlendiğini belirtti. Denetimde faciaya dair bir tespit yapılmadığını belirten Bayrakta, “Yabancı bir şirketin operatörlüğünde devam eden faaliyeti var. En son 2021 yılında da çevre ile alakalı izinlerini almış bir firma. Madencilik anlamında denetimleri de yakinen takip edilen bir maden. En son denetim geçen yıl ağustos ayında yapılmış durumda. Onların yaptığı denetimde dünkü maden kazasıyla ilgili herhangi bir tespit yok. azaya neyin sebebiyet verdiği ile alakalı araştırmalarımız devam ediyor. Biraz zamana ihtiyacı var konunun. Daha sağlıklı bir bilgi verilmesi açısından. Elbetteki çevresel etkiler yönüyle sürekli ölçümler, sürekli numuneler alınıyor” dedi.

BAKAN YERLİKAYA: İŞÇİLERİN 5’İ KONTEYNERDE, 3’Ü ARAÇ İÇİNDE 1’İ’DE KAMYON İÇİNDE

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olaya ilişkin son bilgileri paylaştı. Kameralar karşısına geçip açıklama yapan Yerlikaya ” 9 işçimiz toprağın altında kaldı, Kıymetli arkadaşlar şu an itibari ile bölgede AFAD, TSK JAK, madenciler ve sivil toplum kuruşlarından oluşan 1708 personel görev yapıyor. İnsan kaynakları ve personel açısında hiçbir ihtiyacımız yok. Yapılan tüm değerlendirmelerde aradığımız arkadaşlar 5’in bir konteyner içinde 3’ünün bir araç içinde ve aynı bölgede diğer şoförün de kamyon içinde olduğu değerlendiriliyor. Bu kütle içinde bir avantajımız var. Araç içinde ve konteyner içinde olan demek bizim metal radar tespitleriyle beraber bu kütle üzerinde tarama yapmaya başladık. Daha hızlı aksiyon alabilmek adına bu araçlar ve konteynerleri ilgili bir iz alır almaz daha çok oraya odaklanıp mesafe almak istiyoruz” dedi.

‘VALİ AYDOĞDU: DOĞRU BİLGİLERİ PAYLAŞACAĞIZ’

Maden ocağında incelemelerde bulunan Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, kurtarma ekiplerinin bölgede çalıştığını bildirdi. İnceleme sonrası açıklama yapan Vali Aydoğdu, “Bugün 14.28’de İliç’teki altın madeninde, fabrikanın dışında 500 metre uzaklıkta toprak birikimlerinde toprak kayması oldu. Hem sağdan hem soldan kayma oldu. Bazı çalışan arkadaşlarımızın toprak altında kaldığını biliyoruz. Arkadaşlarımız tespitlerini yaptılar. Şu anda arama kurtarma ekiplerinin tamamı burada ve çalışıyorlar. Sosyal medyada bazı kirli bilgiler dolaşıyor. Şu anda savcılık, bütün birimler AFAD, UMKE, 112 herkes burada. Bizim için önemli olan lütfen ama lütfen biz zaten sağlıklı bilgileri, doğru bilgileri paylaşacağız. Şu anda önemli olan toprak altında kalan vatandaşlarımıza hızlı bir şekilde ulaşıp onları sağ salip çıkarmak. Onun için gerekli bütün doğru bilgileri vereceğiz. Toprak diyoruz, bütün arkadaşlarımızla beraber hem sağdaki hem de soldaki toprak kaymasını gördük. Bütün arkadaşlarımız ölçümlerini yapıyor. Ankara’dan ekipler yola çıktı, geliyor. Bizim için önemli olan toprak altında kalan vatandaşlarımızı sağ salim çıkarmak. Sayın İçişleri Bakanımız 10 dakikada bir bilgi alıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Mısır’dan aradı, bilgi istedi. Biz burada canla başla çalışıyoruz, gayret ediyoruz. Bir eksik, bir kusur varsa zaten devlet bunun gereğini yapar. Ama şu anda en önemli önceliğimiz vatandaşlarımıza bir an önce ulaşmak. Onun için bizim açıklamadığımız resmi makamların açıklamadığı hiç bir şeye itibar etmeyin. Bizim için en önemlisi toprak altındaki vatandaşlarımıza ulaşmak” diye konuştu.

Basın mensuplarının toprak altında kalanlarla ilgili kesin rakamı sormaları üzerine Vali Aydoğdu, “Net rakamı biraz sonra sizinle paylaşacağız. Biz tespitlerimizi yaptık. Arkadaşlarımızla doğru bir şekilde kontrol ediyoruz. Çünkü kamuoyuna bir bilgi verdiğimiz zaman o bilgiyi tekrar düzeltmeyelim” dedi.

‘FIRAT NEHRİNE SIZMA SÖZ KONUSU DEĞİL’

Basın mensuplarının maden ocağında sızma olup olmadığı şeklindeki sorusuna Vali Aydoğdu, “Şu anda öyle bir şey söz konusu değil. Olsa size açıklarım. Şu anda Fırat Nehri’ne bir sızma söz konusu değil. Toprak kayması olmuş. Toprak kaymasının dışında her hangi bir problem yok. Bütün ekipler geliyor. Bütün kontrolleri yapacaklar. Şu anda Fırat Nehri’nde her hangi bir akıntı söz konusu değil.” diye konuştu. İçişleri Bakanı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın bölgeye geleceğini ifade eden Vali Aydoğdu, “Bütün ekipler burada. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla devletin bütün imkanları seferber edildi. Biz de elimizden geldiğince bu canlarımıza ulaşmak istiyoruz” diye konuştu.

BAKANLIK DUYURDU: MENFEZLER KAPATILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Erzincan İliç’te meydana gelen maden kazasında toprak altında kalan işçilerimize bir an evvel sağ salim ulaşılması en büyük temennimiz. Devletimizin tüm imkânlarıyla sahadayız. Arama kurtarma çalışmaları AFAD koordinasyonunda devam ediyor. Bununla birlikte toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve İl Müdürlüğümüz Denetim Ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Firat Nehri’ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi’nin Fırat Nehri’ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık. Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz.”

4 SAVCI ATANDI

Adalet Bakanlığı olayla ilgili 4 savcının görevlendirildiğini söyledi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaptığı açıklamada, “Erzincan’ın İliç ilçesinde maden sahasındaki toprak kayması ile ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir”

'BAKAN YERLİKAYA ‘9  İŞÇİDEN HABER ALINAMIYOR’ 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya konuyla ilgili “Bugün saat 14.28’de Erzincan İli İliç ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen göçükte ilk belirlemelere göre 9 işçimizin göçük altında kalmış olduğunu değerlendiriyoruz. Olay bölgesine AFAD İl Müdürlüklerinden, Erzincan JAK, Erzincan TSK ve Erzincan Gönüllülerinden olmak üzere toplam 400 personel görevlendirilmiştir. Göçük altındaki işçilerimize ulaşmak için çalışmalarımız başlamış ve devam etmektedir. Gelişmelerden kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

'ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Erzincan ili İliç ilçesinde bulunan ve Anagold Madencilik’in ruhsat sahibi olduğu maden sahasında 13 Şubat 2024 saat 14:30’da toprak kayması meydana gelmiştir. Kayma sonucunda ilk tespitlere göre 9 maden çalışanına ulaşılamamaktadır. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam etmektedir. Konuyla ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

‘UMKE EKİBİ SAYISI 3’E ÇIKARILDI’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 6 Ambulans ve 2 UMKE Timiyle medikal kurtarma ve acil sağlık hizmetinin görevlendirildiğini duyurdu. Koca, “Toprak altında olduğu düşünülen kişilere henüz ulaşılamadı. Allah bu ve benzeri tüm afetlerden korusun” dedi.

Bakan Koca X hesabından ikinci bir açıklama yaparak “Erzincan İliç’te maden ocağında yaşanan toprak kayması sebebiyle toprak altında kalan 9 kişi için olay yerine görevlendirilen ambulans sayısı 10’a, UMKE ekibi sayısı 3’e çıkarıldı. Tam donanımlı Acil Müdahale Ünitesi kuruldu, 2 Acil Müdahale Aracı görevlendirildi” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMA BAKANI “HEYELAN” DEDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan faciayla ilgili 3 başmüfettiş ve 1 müfettişin görevlendirildiğini açıkladı. Işıkhan’ın açıklaması şöyle:

“Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende meydana gelen heyelan nedeniyle büyük üzüntü yaşıyoruz. Heyelan altında kalan işçilerimizin sağ salim kurtarılması en büyük temennimizdir. Devlet olarak tüm imkânlarımızla sahadayız. Kazayı araştırmak üzere Bakanlığımıza bağlı 3 Başmüfettiş ile 1 müfettiş görevlendirilmiş olup, gerekli incelemeler yapılacaktır. Maden işçilerimize, kıymetli ailelerine ve Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü TBMM'de! İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü TBMM'de!

“9-12  KADAR KİŞİYE ULAŞILAMADIĞI SÖYLENİYOR”

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, “Göçük değil heyelan olduğu söyleniyor. Şu anda 9-12 kişiye ulaşılamadığı söyleniyor. Heyelan altında kaldı diyemiyoruz gelmeyen de olabilir” dedi.

HALUK LEVENT DUYURDU: BİR İŞÇİ KENDİ İMKANLARIYLA GÖÇÜKTEN  ÇIKTI

Sanatçı Haluk Levent sosyal medya hesabı X’den yaptığı paylaşımda Erzincan’ın İliç ilçesinde gerçekleşen maden faciasında İshak Demir adlı işçinin kendi imkanlarıyla çıktığını duyurdu. Levent paylaşımda şunları söyledi: “Ahbaplar bildirdi. İhsak Demir adlı işçi kardeşimiz göçük altından kendi imkanları ile çıkmış. Şu anda hastanede tedavi altında. Umarım diğer arkadaşlar da sağ salim kurtulurlar.”

AFAD’DAN AÇIKLAMA

AFAD’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır. Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz.”

'TSK KURTARMA ÇALIŞMALARINDA BAŞI ÇEKİYOR'

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Erzincan’daki maden ocağında meydana gelen toprak kayması sebebiyle yürütülen arama kurtarma çalışmalarına, 3’üncü Ordu Komutanlığının da destek verdiğini bildirdi.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Öte yandan Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’den yapılan açıklamada da şu ifadeler yer aldı:

“Anagold Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14:28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz.

Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik.

Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi. Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz.

Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

CHP HEYET GÖNDERDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Erzincan İliç’te yaşanan felaketle ilgili 5 kişilik bir heyetin bölgeye gönderildiğini açıkladı. Özel Paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Erzincan İliç’te altın madeninde yaşanan felaketi kaygıyla ve dehşetle takip ediyoruz. Genel Başkan Yardımcılarımız Deniz Yavuzyılmaz, Gamze Taşcıer, Milletvekillerimiz Mustafa Sarıgül, Müzeyyen Şevkin ve PM üyemiz Baran Bozoğlu’dan oluşan parti heyetimiz bölgeye hareket etti. Göçük altında bulunan madencilerimize salimen ulaşılması tek temennimizdir.”

SİYANÜRLÜ TOPRAK KAYDI”

İlhan Cihaner  yaptığı açıklamalarda ‘Siyanürlü toprak kaydı’ dedi. Cihaner kayan yerin siyanür barajı olduğunu söyleyerek, “Yüzlerce dönüm büyüklüğünde bir alandan bahsediyoruz. bu bir toprak kayması değil. burada devasa dağ büyüklüğünde bir siyanürün içi var o siyanürlü toprak kaymış durumda. siyanür barajı, siyanürün içinin tutulduğu o yığın kaymış durumda. bu sanki doğal bir toprak kayması gibi veriliyor. bunlar şimdi kontrolsüz bir alana dağıldı. bunun yaşanması kaçınılmazdı zaten. büyük bir çevre felaketi ve büyük bir emekçi katliamı tartışmasız” diye konuştu.

“YARGI KORUMASI SAĞLANDI”

Metalürji Mühendisi Cemalettin Küçük açıklamasında, “Tasarlanmış, planlanmış bir cinayettir bu. Katliam olarak algılanması lazım” dedi.

Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) yapılan açıklamada geçmiş yıllarda şirkete açılan davalara yargı koruması sağlandığı belirtilerek, “Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde siyanür ve sülfürik asit dağlarının çökmesi sonucu çok sayıda işçinin göçük altında kaldığı aktarılmaktadır. Geçmişte siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi kar hırsıyla kapasitesinin artırılması, TTB’nin de aralarında olduğu örgütlerin hukuk mücadelelerine karşın şirkete yargı koruması sağlanması; yaşanan faciaya açıkça davetiye çıkarmıştır. Gelişmeleri yakından takip ediyor, göçük altında kalan emekçilerin bir an önce sağ salim çıkarılmalarını umuyoruz” denildi.

'SİYANÜR NEDENİYLE UZUN SÜREBİLİR'

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, Erzincan İliç’te Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen toprak kaymasına ilişkin, “İşçilerin çıkarılmaları siyanürlü saha yüzünden çok uzun sürebilir” dedi.

“TMMOB: GELİYOR DEDİK GELDİ”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) facia ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Erzincan İliç Çöpler Altın Madeninde yaşanan facia, göz göre geliyorum diyen bir faciadır. 6 Aralık 2023 tarihinde İliç’de açtığımız iki ayrı davanın bilirkişi keşfindeydik. 2. Kapasite artırımı için Bakanlığın verdiği ÇED olumlu kararı ve Açık ocak işletme genişletmesi için verilen ÇED gerekli değildir kararına karşı açtığımız davalardı. İliç Çöpler Altın Madeni işletmesi kapatılmalıdır ve rehabilite çalışmalarına başlanmalıdır dedik. Facia geliyor dedik… Facia geldi… Öncelikle işçilerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyoruz, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Teknik ekibimiz ile bölgeye gitmek üzere hazırlık yapıyoruz.”

“ORTADOĞUYU ETKİLEYECEK”

Gözaltına alındığı bilgisine ulaşılan aktivist Sedat Cezayirlioğlu yaptığı açıklamada yaşanan felaketin Ortadoğu’yu etkileyeceğini belirterek, “Bu, Türkiye’nin iki büyük nehrinden biri. Fırat Nehir ve Barajı Karasu kolu. Bu baraj, Keban, Atatürk, Karkamış, Karakaya, Birecik barajlarını etkiliyor. Harran’ı besliyor. Ortadoğu’ya gidiyor. Ortadoğu’yu etkileyecek bir felaket yaşanıyor şu anda Türkiye’de.” ifadelerini kullandı.

“ZAFER PARTİSİ LİDERİ ÜMİT ÖZDAĞ ALANA ALINMADI”

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ toprak kaymasının meydana geldiği madenin daha önce kapatıldığını söyleyerek, “Bu madeni Zafer Partisi geçici olarak kapattırmıştık. Sonra yine açtılar. Bu felakete yol açtılar” paylaşımını yaptı.

TUNCELİ VALİLİĞİ ERZİNCAN GİRİŞİNİ KAPATTI

Tunceli Valiliği, Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan siyanürlü altın maden üretimi yapılan maden sahasında meydana gelen göçüğün ardından Erzincan'a geçişleri 18 Şubat'a kadar yasakladı. Yasak sonrası Erzincan'a gitmek isteyen çevre ve hak örgütleri ile siyasi parti temsilcilerinin geçişi engellendi gözaltına alınanlar oldu.

Tunceli Valiliği yaşanan maden felaketi sonrası Erzincan'a geçişlerin yasaklandığını belirterek şu açıklamayı yaptı;

"5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11/C maddesinde kapsamında Erzincan ilinde meydana gelen toprak kayması olayı ile ilgili eylem ve etkinlik düzenlemek amacıyla kişilerin ve araçlarının, ilimiz sınırları içerisinden Erzincan iline çıkışlarının 14.02.2024 günü saat: 00.01’den 18.02.2024 günü saat: 23.59’a kadar ilgili mevzuat çerçevesinde KISITLANMASI kararı alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

'ŞİRKETİN VERGİ BORÇLARI DA SİLİNMİŞ'

Erzincan İliç’te yol açtığı siyanür sızıntısıyla bilinen ve bugün yaşanan toprak kayması ile gündeme gelen maden sahasını işleten Anagold’un vergi borcunun silindiği ortaya çıktı.

DW’den Pelin Ünker’in Aralık 2023’te hazırladığı habere göre, Anagold’un vergi borcunun silindiği, şirketin yüzde 80 ortağı olan Kanadalı altın madeni şirketi SSR Mining’in bilançosunda ortaya çıktı.

2023 yılının dokuz aylık konsolide verilerine göre SSR’nin bu yıl Türkiye’de silinen vergi borcu 7,2 milyon dolar. Bu rakam, haberin hazırlandığı dönemin kur değeriyle yaklaşık 209 milyon liraya denk geliyor. Habere göre, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreçleriyle ilgili iptal davalarının devam ettiği Çöpler Kompleks Madeni’ni işleten Anagold Madencilik’in yüzde 80’i SSR Mining, yüzde 20’si ise Çalık Grubu’na ait.

SSR Mining’in 2023 yılına ait üçüncü çeyrek finansal raporuna göre Türkiye’de önceki dönemlerden kalan 8,6 milyon dolarlık vergi borcu bulunuyordu. Şirket, 12 Mart 2023’te yürürlüğe giren yasa uyarınca yaptığı vergi affı anlaşması uyarınca 7,2 milyon ABD Doları tutarında vergi, faiz ve cezayı sıfırladığını, 8,6 milyon yerine 1,4 milyon dolar nakit ödeme yaptığını beyan etti.

Raporda ayrıca Türkiye’de kurumlar vergisinin bu yıl yüzde 20’den 25’e çıkarıldığı ancak Türk Lirası’ndaki değer kaybı nedeniyle buradan gelecek vergi artışının dengelendiği belirtiliyor.

SSR Mining’in finansal tabloları, yarattığı çevresel risklerden dolayı davalık olan Çöpler Madeni işletmesinin şirket için oldukça karlı olduğunu gösteriyor.

Buna göre Çöpler Madeni’nden yılın dokuz ayında 322,8 milyon dolar gelir elde eden şirketin karı da 46,5 milyon dolar oldu. Şirket, bu madenden 2020’den bu yana ise yaklaşık 1,5 milyar dolar gelir ve 334,6 milyon dolar kar elde etti.

Konunun gündeme gelmesinin ardından şirket tarafından yapılan açıklamada, 12 Mart 2023’te yürürlüğe giren yasa uyarınca vergi affından yararlanıldığı ileri sürülmüştü.