Maden Faciası Sonrası  4 Gözaltı! Maden Faciası Sonrası 4 Gözaltı!

Meclis’e sunulan 38 maddelik, “Torba Tasarı”nın orman alanlarıyla ilgili getirdiği yeni düzenlemelerin ayrıntıları ortaya çıktı. Tasarıda, “orman alanlarını izinsiz kullananlara verilen hapis ve para cezalarını affedecek” nitelikte bir düzenleme yer aldı.
Buna göre; ormanlarda izin almadan maden ocağı açanlar, ormanları tarım alanı olarak kullananlar ile izinsiz fabrika, hızar ve şeritlerle, kireç, kömür, terebentin, katran, sakız, taş, kum, toprak ve buna benzer ocaklar ile balık üretme tesislerini kuranlara, “bir defaya mahsus olmak üzere af” getirilecek. Mahkeme kararıyla müsadere edilen söz konusu yapılar ile tesisler eski tapu maliklerine kiraya verilecek.

‘Define arayacağım’
Orman Yasası’nda da değişiklik öngören tasarıya göre; “define aramak istiyorum”, “arkeolojik kazı yapacağım”, “fidanlık alan açacağım” diyenler orman alanını devletten 29 yıllığına kiralayabilecek. Buna göre; tarihi eserlerin korunması ve turizme kazandırılması amacıyla orman alanları arkeolojik kazı ve restorasyon için açılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın vereceği ruhsata dayalı olarak define aranmasında kira sınırı 29 yıl olacak. Özel orman alanlarında, Çevre ve Şehircilik ile Orman ve Su İşleri bakanlıklarının olumlu görüşüyle, “imar planlarına uygun olarak hazırlanan alan veya kentsel tasarım projesine göre inşaat” yapılabilecek. Bu alanlarda yapılacak binaların taban alanı, özel orman alanının yüzde 6’sını, bina yüksekliği ise binanın oturduğu alanın en düşük zemin kotundan itibaren 9,5 metreyi geçemeyecek.

Barış sağlanacak
Ormanlarda izinsiz maden ocağı açanlar, ormanları tarım alanı olarak kullananlar, izinsiz fabrika, hızar ve şeritlerle, kireç, kömür, terebentin, katran, sakız, taş, kum, toprak ve buna benzer ocaklar ile balık üretme tesislerini kuranlara “af niteliğinde” düzenleme çıktı.
Düzenlemeye göre; söz konusu alanların tekrar ormana dönüşmesi teknik olarak mümkün olmayacağından “bir defaya mahsus olmak üzere” orman ve vatandaş ilişkilerinde barış sağlanacak.
Müsadere kararı kesinleşen yapı ve tesisler, Orman Genel Müdürlüğü’nce kiraya verilecek. Kiralamada öncelik eski tapu maliklerinde olacak. Ormanlık alanda tarım ve hayvancılık için kullanılan mera, yaylak, kışlaklardan daha verimli faydalanılması amacıyla bu alanlar kiraya verilecek.

PARA, HAPİS CEZASI YERİNE ‘KİRALAMA’
Yürürlükteki düzenlemeye göre, ormanlarda izinsiz açılan maden ocakları kapatılıyor. Çıkarılan madenler, tesis ile alet, edevat ve nakil vasıtalarına el konuluyor, bu malların mahkemece müsadere ediliyor. İzinsiz maden ocağı açanlara idari para cezası da veriliyor. Orman alanlarına bina yapan, bina, ağıl ve hayvanların barınmasına mahsus yerler inşaa eden, tarla açan, eken ve işleyenlere de hapis cezası uygulanıyor.
Fabrika, hızar ve şeritlerle, kireç, kömür, terebentin, katran, sakız, taş, kum, toprak ve buna benzer ocaklar ile balık üretme tesislerini izinsiz kuranlara ise idari para cezası veriliyor. El konulan malların makemece müsaderesine karar veriliyor. Yeni düzenleme ile cezalar bir defalığına mahsus olmak üzere silinecek ve kiralama yöntemine gidilecek.

Yangına karşı yazlıkçı iş başında
-  Orman ürünleri işleyen fabrika, hızar, şerit kurulması için Orman İdaresi’nden de izin alınmayacak.
-  Odun kömürü, terebentin, katran, sakız gibi işletilmesinde ağaç kullanılan ocakların orman sınırları içinde açılmak istenmesi halinde 29 yıla kadan izin verilecek. Orman sınırların dışındaki ocaklarda ise izin zorunluluğu kaldırılacak.
-  “Yanan ormanlar ile gençleştirmeye ayrılmış veya ağaçlandırılmış sahalarda hiçbir surette hayvan otlatılamayacağı” yönündeki düzenleme yürürlükten kalkacak. Orman alanlarında fidan ve ağaçların boyu, hayvan otlatma ile zarar görmeyecek seviyeye ulaşınca otlatma yapılabilecek. Bu düzenleme ile sahadaki yanıcı madde miktarını azaltması, yangınla mücadeleye katkı sağlanması amaçlandı.
-  Enerji nakil hatları, demiryolları, otoyollar, vahşi depolama alanları, katı atık alan ve tesisleri, orman içinde veya bitişiğindeki kamplar, yazlık siteler, oteller, tatil köyleri gibi tesislerde orman yangınlarına karşı tedbir alınması zorunlu olacak.



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/ormani-talan-edene-bir-defalik-af/ekonomi/detay/1718255/default.htm



Etiketler: Kültür ve Turizm Bakanlığı , tapu , arkeolojik kazı , hayvancılık , hapis cezası , Tasarım , Fabrika , istiyorum