İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilmesi ve siyasi yasak getirilmesi tartışılmaya devam ederken, dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Google’da ‘Ekrem İmamoğlu’ diye arama yapanlar, ‘Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’ ifadesiyle karşılaştı. Google’dan konuyla ilgili resmi açıklama gelmezken, İmamoğlu bu duruma Twitter hesabından Google’ın Türkiye hesabını da etiketleyerek “I speech kürsü” ifadelerini paylaştı.

Sayın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 25 Eylül 2019’da Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ndeki konuşmasından önce moderatörden "kürsü" istemesi sosyal medyada çeşitli seviyesiz yorumlara neden olmuştu.İmamoğlu karşı algı mühendisliği adına aynı sözlerle duruma tepki gösterdi.

SOSYAL MEDYA UZMANLARI: "TOPLU OLARAK BU İFADE GİRİLMİŞ"

Dijital İletişim sektöründe hizmet veren Yuşa Övenç, Google kullanıcılarının söz konusu bilgileri, Wikipedia ve bilgi paneli aracılığıyla değiştirebildiğini açıkladı.

Övenç, yaşananlara ilişkin yaptığı Twitter paylaşımlarında şu ifadeleri kullandı:

"Google'da neden Ekrem İmamoğlu için "Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı" yazıyor hadi gelin kısaca anlatayım. Şimdi Google'deki kişilerin bilgi panelini Google kullanıcıları düzenliyor kullanıcıların çoğu ne yazarsa algoritma onu doğru sayıp direkt olarak onu yazıyor

Google sadece bilgi panelinden değil ayrıca Wikipedia denen dijital ansiklopedi sitesinden de bilgi akışını alıyor yani Wikipedia sitesinde de bilgiler değişir ise onu da doğru sayıyor. Peki Wikipedia'da kimler bilgileri değiştirebiliyor? Wikipedia'da yazar olan kişiler.

Yani hem Google'de hem de Wikipedia'da Ekrem İmamoğlu hakkında toplu olarak "Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı" olarak bilgi girilmiş. Peki bu bilgiyi kim girer? Bana soracak olursanız gündem olmaya, ön plana çıkmak isteyen kişi girer. İsim vermiyorum ama siz anladınız.

Kırmızıyla çizdiğim yerlerden direkt olarak geri bildirimde bulunabiliyor ve birçok kişi aynı bildirimi yaparsa Google bu bilgiyi doğru sayıyor.

"ORGANİZASYONLU BİR OLAYDIR"

Bugün saçma bir şekilde Wikipedia denen sitede Ekrem İmamoğlu haklında birçok düzenleme girilmiş ve Wikipedia bu düzenlemenin özetini vermiyor. Yine kırmızı ile işaretlediğim yerler ise bu durumun kanıtıdır. Normalde girilen bilginin özeti gösterilmesi lazım ama bunlarda yok.

Normal kullanıcılar siyasiler için Wikipedia'dan düzenleme gönderemiyor göndermeye çalıştığınızda aşağıda işaretlediğim hatayı alırsınız. Yani bu düzenlemeyi yapan kişiler Wikipedia'da yazarlık yapan kişiler ve toplu yaptıklarına göre organizasyonlu bir olaydır."

AKILLARA GOOGLE BAĞLANTILI İYİ PARTİLİ TAYLAN YILDIZ GELDİ BAŞKALARI DA OLABİLİR...

Bu olaylar ışığında bir isim ise tüm dikkatleri üzerine topladı. O isim ise İBB Meclis Üyesi İYİ Partili Taylan Yıldız.

DEVA'lı Şahin avukatların taleplerini dile getirdi DEVA'lı Şahin avukatların taleplerini dile getirdi

Taylan Yıldız'ın Google ile olan bağlantısı herkesin malumu... Yıldız, Google'da çalışırken 2017'deki referandumda 'hayır' kampasına katılmak için izin alıp Türkiye'ye geldi ve o dönem Meral Akşener ile birlikte çalıştı.İlerleyen süreçte İYİ Parti'de Genel Başkan Yardımcısı olarak siyasete atıldı.



"BİLİŞİM UZMANI BAZI ARKADAŞLAR BU İŞİN NERESİNDE? 

Bu bağlamda Google ile etkin bağları olan Taylan Yıldız'ın arama motoruna "Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı" ibaresinin eklenmesinde rolü olup,olmadığı ise merak konusu oldu.

Taylan YILDIZ hakkında yasal ve etik olmayan ithamlarda bulunmamak ve Uluslarası Basın Etik ilkeleri ve Hukuk Normlarına,AYM ve AİHM kriterlerine uygun yayın yapma ilkemiz gereği kendilerinin her an cevap hakkı olduğunu bildirir ve göndereceği cevabı geciktirmeden yayınlayacağımızı özellikle belirtitiz.

YSK ÜYELERİNE HAKARET ETTİĞİ İDDİASIYLA CEZA ALMIŞTI 

İmamoğlu, 31 Mart 2019'daki yerel seçimlerin iptal edilmesi sonrası yaptığı açıklamada, "YSK Başkanı'na ve üyelerine hakaret ettiği" gerekçesiyle yargılanmış ve siyasi yasak ile 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası almıştı. 

BAKAN SOYLU: GÖREVDEN ALIRIM 

Yargı kararı sonrası açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, verilen hapis cezasını doğru bulduğunu belirterek, "İstinaf ve Yargıtay onadığı anda görevden alırım" demişti.Yaşanan bu gelişme sonrasında  vatandaşlarca "Google Süleyman SOYLU' dan Daha Hızlı Davrandı" espirileri yapıldı. 

.