25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Kapsamında Gerçekleştirilen Farkındalık Çalışmaları Birbirinden Farklı Etkinliklerle, Büyükşehirlerde,Biribirinin Benzeri Etkinliklerle Orta ve Küçük Ölçekli Şehirlerde Yapıldı.

Sosyal anlamda görev yapmanın verdiği rahatlama ile birlikte hemcinsleri içinde birkaç adım daha öne çıkarak, gelecek dönemde Parti liderlerinin gözüne girip Kadın Kotası (Nasıl Bir Acayiplik İse...) içinde bulunup, kendini PM de yada TBMM de görmek isteyen Kadın Kolları yöneticilerinede ayrıca hatrı sayılır bir fırsat sağlamış oldu.

ONGUN HABER EKİBİ Olarak Siyasi Partilerin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Kapsamında Gerçekleştirilen Farkındalık Çalışmalarnı Karaman İlinde takip ettik.

AK PARTİ KADIN KOLLARI

AK Parti Karaman İl Kadın Kolları Başkanı İmiş İncedal GÜNENÇ Başkanlığında 25 Kasım Pazar Günü Saat:12:00'de Atatürk Parkında Basın Açıklaması Yaptı.Basın Açıklamasında Günün Anlamına yönelik sade,anlaşılır,slogan kelimelerden uzak bir metin ile medya ve Karaman Halkı'nın karşısına çıktı.Başkan GÜNENÇ;“Kadınlarımız kendi meselelerine sahip çıktıkça, bizler de sizlerden aldığımız güçle daha büyük, daha cesur, daha etkin adımlar attık, atmayı da sürdürüyoruz. İnşallah, bu emekler boşa gitmeyecektir." diyerek kollektif hareket etme bilincine vurgu yaptı.

MHP'DE KUTLAMA YAPILMADI...

Dünya Türklüğü'nün kilometre taşlarından Türk Milliyetçi Hareketi'nin Siyasi alandaki lideri, MHP’nin kurucusu ve ilk genel başkanı Alparslan TÜRKEŞ’in 25 Kasım 1917 yılında dünyaya gelmesi nedeniyle MHP ve Ülküocakları beraber anma etkinliği yaptıkları için Kadına yönelik şiddetle mücadele günü etkinliğine katılamadılar, Bu vesile ile Merhum Alparslan TÜRKEŞ Beyefendi'nin 101 nci doğum gününü tebrik ederiz. 
Milliyetçi Hareket Partisi Belediye Başkan Adayı Savaş Kalaycı, 24 Kasım Öğretmenler Günü Nedeniyle, Bir Çok Kutlama Mesajına Benzeyen Bir Mesaj İle Sadece Öğretmenler Gününü Kutladı.

Kalaycı mesajında, “Geçmişin bilgi birikimini çağın bilgisiyle harmanlayarak istikbalimiz olan çocuklarımızın istifadesine sunan öğretmenlerimiz inanmayı, başarmayı, ahlaklı olmayı ve insana dair bütün erdemleri azim ve fedakârlıkla öğretme çabası gösteren toplum rehberleridir. Haklarının hiçbir şekilde ödenemeyeceği inancıyla, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk Milleti’nin hürriyet ve bağımsızlığını ilelebet savunacak ve yaşatacak nesilleri yetiştirmek için cefakârca çalışan, yaratılmışların en şereflisi olan insanın tekâmülü uğrunda ömrünü vakfeden öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyor, görevlerini ifa ederken yapılan hain saldırılar sonucunda şehit düşen ve ebediyete intikal etmiş bulunan eğitim camiamızın mensuplarına Yüce Allah'tan rahmet diliyorum.” dedi.

KAYNAK: Karaman Gündem Gazetesi ve Sitesi  Link: https://www.karamangundem.com/yerel/kalayci-ogretmenler-gununu-kutladi-h406427.html  

Çok Benzeyen Kutlama Mesajlarından  Bazı Örnekler

(Bakınız: Link: https://sanliurfa.meb.gov.tr/www/il-milli-egitim-muduru-serafettin-turanin-24-kasim-ogretmenler-gunu-mesaji/icerik/2147)

Geceyi Aydınlatmada TSK Gibi Ol... Geceyi Aydınlatmada TSK Gibi Ol...

(Bakınız: Link: http://www.egirdirakingazetesi.com.tr/haber/16187/Ogretmen-Toplumun-Rehberidir)

(Bakınız Link: https://rize.meb.gov.tr/www/milli-egitim-mudurumuz-salih-yelkencinin-24-kasim-ogretmenler-gunu-mesaji/icerik/1997)

CUMHURİYET HALK PARTİSİ KADIN KOLLARINDAN  BASIN AÇIKLAMASI

CHP'NİN BASIN AÇIKLAMASI:

Sevgili Dostlar,
Bundan tam 58 yıl önce Dominik Cumhuriyetinde Turjillo diktatörlüğüne karşı özgürlük ve hak mücadelesi veren Mirabel kız kardeşler, yönetimin askerleri tarafından tecavüz edildikten sonra katledildiler. 
1981 yılında Dominik’te toplanan Latin Amerika Kadın kurultayında 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü” olarak kabul edildi. 
Geleceğimize ve hayatımıza sahip çıkmak için bir araya geldiğimiz ve şiddetsiz bir memleket hayal ettiğimiz 25 Kasım buluşması için bugün Bursa’dayız. 
Geçen 25 Kasım’dan bu yana, bu topraklarda kadına yönelik şiddet yine artarak devam etti.
Kadınlar, her gün şiddete, tacize ya da tecavüze uğruyor. Şiddet o kadar arttı ki artık medyada sıradan vaka gibi yer buluyor.  Her sosyal, kültürel çevreden, ünlü ya da ünsüz toplumun her kesiminde kadına yönelik şiddete tanıklık ediyoruz.  
2018’in ilk dokuz ayında 183 kadın ve 10 çocuk öldürdü. 50 kadına tecavüz edildi. 162 kadın tacize uğradı. 375 kadına zorla seks işçiliği yaptırıldı.  279 kız çocuğu cinsel istismara maruz kaldı. 316 kadın yaralandı. Bunlar sadece medyaya yansıyanlar…
Tacizler, evde, sokakta, belediye otobüsünde yaşandı. Yani kadınlar hiçbir yerde güvende değil.
Cinayetlerden bazıları uzaklaştırma kararlarına rağmen işlendi. Devlet kadını koruyamadı.
Kadınların büyük bir bölümü kocaları veya sevgilileri tarafından öldürüldü. 
Dile getirmekten dahi utanç duyduğumuz bu olayların hepsi bu yıl bizim ülkemizde yaşandı. Kimi komşumuzdu, kimi arkadaşımızdı. 
Yani 2018’de de erkek sevgisi kadını öldürdü. 

KADINA YÖNELİK ŞİDDET BİR İNSAN HAKKI İHLALİDİR. 
İktidarın kullandığı ‘şiddet dili’, şiddeti körüklüyor. 
İnsanların hemen hemen her konuda ötekileştirildiği ülkemizde, kadın da ötekileştirildi. 
Kadına yönelik şiddeti çözmeyi ‘namus’ kavramına kadar indirgeyen anlayış kadınları öldürdü. 
Katil ya da tecavüzcü kravat takıp, takım elbise giydiği için iyi hal indiriminden yararlandı.

KADINLARIN OLMADIĞI BİR DÜNYA DÜŞÜNÜLEMEZ. 
Kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için ayrıştıran ve ötekileştirilen dil terk edilmelidir. 
Kadın istihdamı artırılmalı, 
Kadınların çalışma yaşamında eşit koşullarda daha çok yer alması sağlanmalıdır. 
Kadına ve çocuğa yönelik, şiddet, cinsel istismara karşı iyi hal indirimi kullanılmamalı, en üst seviyeden ceza verilmelidir. 
Evde, ailede, eğitimde, işyerinde, sokakta, siyasette, medyada, dilde, tribünde, hukukta ‘kadına şiddet kültürü’ kendine yer buluyor. Bunun önüne geçmenin en önemli yolu eğitimdir. Kadına şiddetle mücadele ders kitaplarında yer almalıdır. Kreş çağından başlayarak müfredata ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’, ‘büyüklerin zararlı dokunuşlarını anlama’, ‘sadece yabancılara değil, anne babaya da karşı haklar’ gibi dersler konulmalıdır. 
Şiddeti arttıran en önemli etkenlerden bir diğeri de yoksulluktur. Kadınlara mutlaka güvenceli çalışma koşulları sağlanmalıdır. Kadınlar, kendi yaşamlarını bağımsız şekilde sürdürebilecek şekilde gelir elde edebilmelidir. 
Kız çocuklarının erken yaşta evlenmelerinin önüne geçilmeli, eşit eğitim almaları sağlanmalıdır.
Kreş, çocuk bakımevi, kadın sağlık merkezi, hasta bakımevi, yaşlı bakımevi, sığınma evi sayısı artırılmalıdır.
Eşit temsiliyetin önündeki engeller kaldırılmalıdır.
Güçlü kadının; güçlü toplum, güçlü ekonomi ve güçlü demokrasiye giden yolun kadın cinayetlerine mücadeleden geçtiğini unutmayın
Sevgili dostlar,
Yaşamımızın her alanında neyi hak edip neyi hak etmediğimiz konuşuluyor. Ve şiddete zemin hazırlar hale getiriliyor. 
Mücadele ile elde ettiğimiz kazanımlarımız ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. 
Biz kadınlar içine tıkmaya çalıştığınız kalıplara sığmayacağız.
Yaşamımıza ve haklarımıza sahip çıkacağız.
Bize biçtiğiniz roller için değil, hak ettiğimiz yaşam için var olmaya devam edeceğiz. 
En karamsar olduğumuz anlarda bile ayakucumuza değil, ufka bakacağız. Umudu göreceğiz… Göremiyorsak bir daha bakıp görene kadar bakacağız. 
Şiddete karşı kararlı duruşumuz, yetecek bu şiddet kültürünü değiştirmeye, yok etmeye…

KAYIKÇI KAVGASI BİR YANA DA, ŞİDDET BU GÜN BİLE DEVAM EDİYOR...

Kadın Cinayetleri Platformu’nun verilerine göre, 2018'in ilk 10 ayında 363 kadın öldürüldü.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Ekim 2018 Raporundan:

Ekim ayında erkekler tarafından 34 kadın öldürüldü; çocuk istismarı ve cinsel şiddet devam etmektedir. Her ay basına yansıyan kadına yönelik şiddet haberlerinde davalar, yeni yaşanan olaylar ve kadın hareketine dair ayrıntılar yer almaktadır.

Kadın cinayeti haberleri şikayete bağlı olmaksızın direkt kamuya yansırken; cinsel şiddet ve çocuk istismarı haberlerinin ortaya çıkması, gerek bu suçların şikayete bağlı olması gerek soruşturma ve dava süreçlerinin devam ediyor olmasından dolayı net sayının belirlenmesi zorlaşmaktadır.

İstanbul Sözleşmesi kapsamında devletin ilgili mercilerinin tespit etmesi ve buna göre şiddetle mücadele yöntemlerini belirlemesi gerekirken; söz konusu makamlar bunları yapmıyor. Bizler, basına yansıyan ve doğrudan bize gelen başvurular halini derleyerek bir sayıya ulaşıp, bu çerçevede raporumuzu hazırlıyoruz. Ancak çocuk istismarı ve cinsel şiddet verileri açıkladığımız ve basına yansıyan haberlerden çok daha fazla.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü (Kadın Cinayetleri Platformu Ekim 2018 Raporundan)

Buna göre; 2018 yılının ekim ayında 34 kadın öldürüldü, çocuk istismarı ve cinsel şiddet devam etti.

Bir önceki aya göre geçtiğimiz ekim ayında kadın cinayeti azaldı. Bu ay işlenen kadın cinayetlerinin 13’ü şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, 7 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi ve 9’u kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.

Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe;  adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddetin canilik boyutu sürmeye devam ediyor.

• Uşak’ta cinsel şiddette uğradıktan sonra öldürülen Dilek Marabi, şüpheli Suat Sönmez tarafından koliye konularak ormanlık alana bırakıldı.

Şiddetin boyutunun tüm ağırlığıyla devam ediyor olmasından ise somut adım atmayan yetkililer sorumludur. Kadınlar, haklarını sonuna kadar kullanarak direnmeye devam ettiler bu ay da.

• Oyuncu Elit İşcan, dizi setinde cinsel saldırısına uğradığı oyuncu Efecan Şenolsun’u şikayet etti;İşcan’a kadınlar sosyal medya üzerinden deste verdi.

• Sadece kadınlar da değil; liseli gençler de şiddete sessiz kalmıyor.. Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi’nde öğretmeni tarafından istismara uğrayan arkadaşları için tüm okulda öğrenciler eylem gerçekleştirdi.

İzlanda’da kadınlar gelirde cinsiyet eşitsizliğine karşı iş bıraktı. Gerek dünyada gerek Türkiye’de kadınlar ekonomik haklarından vazgeçmiyor.

• Bilecik’te 28 yaşındaki Bediha Söylemez, dini nikahlı olduğu 52 yaşındaki Mehmet Ç. tarafından kendi hayatına dair karar almak istediği için kesici aletle ağır yaralandı. Bediha yaşam mücadelesi veriyor.

• Diyarbakır’da 25 yaşındaki Deniz K., 15 yaşındayken zorla evlendirildiği M.S.O tarafından boşanmak istediği için ateşli silahla yaralandı. Deniz yaşam mücadelesi veriyor.
Şişli’de 34 yaşındaki Serap D., ilişkisini sonlandırma istediği için Kenan Öz tarafından ateşli silahla yaralandı.

• Bu ay erkekler tarafından öldürülen 34 kadının 14’ü şüpheli ölüm, 6’sının neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 9’u hayatına dair karar almak isterken öldürüldü, 2’sinin ise boşanmak isterken öldürüldüğü biliniyor.

• Mersin’de 25 yaşındaki F.Y.’nin cansız bedeni Göksu Irmağı’nda bulundu.
Bu ay içerisinde en çok kadın cinayetinin işlendiği iller şu şekilde; İstanbul 8, Adana 2, Tekirdağ 2. (Bu ay öldürülenler arasında 14 yaşındaki Sevgi gibi çocukları da Femisid* kapsamı içerisinde ele alarak kadın-çocuk ayrımı yapmaksızın sayımızı belirledik.)

(*Femisid; embriyodan cenine, bebekten çocuğa, erişkinden yaşlıya kadar tüm kadın cinsiyetteki bireylerin sadece cinsiyetlerinden dolayı ya da toplumsal cinsiyet kimliği algısına aykırı eylemleri bahane edilerek, bir erkek tarafından öldürülmesi ya da intihara zorlanmasıdır.)

• Mersin’in Tarsus ilçesinde 9 kız öğrenciyi taciz eden öğretmen M.A. şikayet üzerine tutuklandı.

• Antalya’da 14 yaşındaki Ayşe K.’nin üvey babası tarafından istismara uğradığı ortaya çıktı.
Trabzon Maçka’da 13 yaşındaki çocuk ise ölü taklidi yaparak istismar edilmekten kurtuldu.

• Elde ettiğimiz bilgilere göre ekim ayında 14 kadın cinsel saldırıya uğradı, ancak gerçek rakamlar çok daha fazla.

• Kadınların 5’i evde; 7’si sokak, hastane, okul, otobüs gibi kamusal alanda; 1’i sosyal medyada cinsel şiddete maruz kaldı.

• Bursa’da 21 yaşındaki B.A., 60 yaşındaki dayısı tarafından kendi evinde cinsel şiddete maruz kaldı.

• Manisa’da 18 yaşındaki S.G, bindiği otobüste otobüs şoförü tarafından cinsel şiddete uğradı.

Ekim Ayında 34 Kadın Öldürüldü

2018 ekim ayında da kadınların büyük bir çoğunluğunun kim tarafından ya da neden öldürüldüğü tespit edilemedi.

• Ekim ayında kadın cinayetlerinin 14’ü şüpheli ölüm, 6’sının nedeni tespit edilemedi; 9 kadın hayatına dair karar almak istediği için öldürüldü, 1’i ekonomik sebepler bahane edilerek, 1’i barışma isteğini kabul etmediği için, 1’i ayrılmak istediği, 2’si boşanmak istediği için öldürüldü.

• Öldürülen kadınların 10’u evli olduğu erkek tarafından, 2’si birlikte olduğu erkek, 3’ü akraba ya da tanıdığı kişiler tarafından, 2’si ayrıldığı erkek,1’i üvey oğlu, 1’i erkek kardeşi tarafından öldürüldü.

• Kadınların 15’i 36-65 yaş, 8’i  26-35 yaş, 5’i 19-25 yaş, 1’i 12-14 yaş ve 31’i 66 yaş ve üzeri yaş aralığındaydı. 4’ünün yaşı tespit edilemedi.

• Antalya’da 36 yaşındaki Ziynet Terzi 8 yaşındaki oğlunun gözünün önünde, ayrılmak istediği için E.Ç. tarafından ateşli silahla sokak ortasında öldürüldü.

• Bursa’da Özlem Meşeli, boşandığı Hasan Gündoğdu tarafından sokak ortasında kesici aletle öldürüldü.

• İstanbul’da 23 yaşındaki Berfin Atmaca, balkondan düşerek hayatını kaybetti.

                                3 6 3 S A D E C E B İ R S A Y I D E Ğ İ L D İ R