Azerbaycan Savunma Bakanlığının açıklamasında, Ermenistan ordusunun Hadrut’a yoğun roket saldırıları gerçekleştirdiği bildirildi. Saldırıların, Ermenistan’ın işgal ettiği Hocalı’dan gerçekleştirildiği bilgisine yer verildi. 

Maden Faciası Sonrası  4 Gözaltı! Maden Faciası Sonrası 4 Gözaltı!

Yapılan bir diğer açıklamada da Ermeni silahlı kuvvetlerinin Goranboy, Terter, Ağdam, Ağcabadi ve Fuzuli bölgelerindeki yerleşim yerlerini yoğun bir şekilde bombaladığı belirtildi. Ermenistan son iki saatte 122 defa ateşkesi ihlal etti, Azerbaycan ordusu yasal angajman hakkını kullanmaya devam ediyor.

Azerbaycan ile Ermenistan, Dağlık Karabağ'da insani amaçla cenazelerin ve esirlerin değişimi için bugün saat 12.00'dan itibaren ateşkese varılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Azerbaycan ve Ermenistan , 9-10 Ekim tarihlerinde Moskova'da yapılan görüşmede, Rusya tarafı Rusya Dışişleri Bakanlarının girişimiyle Moskova'daki istişarelerin sonuçlarına ilişkin ortak bir belgeyi kabul etmişler ve Azerbaycan tarafı Antlaşma zamanından iki saat önce ateşkes ilan etmişti.

Belgenin metninde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çağrısına cevaben ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın anlaşmalarına uygun olarak tarafların aşağıdaki adımlar üzerinde anlaştığı belirtilmişti,buna göre:

"1. 10 Ekim 2020 saat 12: 00'den (GMT +4) itibaren, savaş esirlerinin ve diğer tutukluların ve ölülerin cenazelerinin değişimi için insani amaçlarla, arabuluculuk ve kriterlere uygun olarak ateşkes ilan edilir. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi.

2. Ateşkes rejiminin belirli parametreleri üzerinde ayrıca kararlaştırılacaktır.

3. Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti, AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarının arabuluculuğuyla, çözümün temel ilkeleri temelinde, mümkün olan en kısa sürede barışçıl bir çözüme ulaşmak amacıyla esaslı müzakerelere başlamaktadır. .

4. Taraflar, müzakere süreci formatının değişmezliğini teyit eder." ifadeleri ile imzalanan antlaşma Ermenistan tarafından ihlâl edildi.

Uluslararası hukuka göre Azerbaycan'a ait olan Dağlık Karabağ etnik Ermeniler tarafından yönetiliyor. Taraflar uzun yıllardır bu bölge için sık sık karşı karşıya geldi.

27 Eylül itibariyle başlayan çatışmalarda Bakü, 31 Azerbaycanlı sivilin öldürüldüğünü belirtti. Dağlık Karabağ'daki de-fact Ermeni yönetim de 376 askeri personel ve 22 sivilinin öldürüldüğünü bildirdi.