Eğer böyle korkularınız var ve maillerinizde gizli bilgiler kullanıyorsanız bundan sonra maillerinizde çok daha dikkatli olmanız gerekecek. Çünkü devlet tarafından kişi veya kuruluşlara gönderilen e-postaları kayıt altına alan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) için ilk lisans Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Türkiye Noterler Birliği’ne verildi.

TÜRKİYE Bürokrasisinde PEGASUS TELAŞI TÜRKİYE Bürokrasisinde PEGASUS TELAŞI

KEP NE İŞE YARAYACAK?

TNB KEP olarak adlandırılan sistem, e-postaların ne zaman, kim tarafından, kime yollandığı, gönderilen kişinin posta kutusuna hangi tarih ve saatte ulaştığı, alıcı tarafından ne zaman okunduğunu kayıt altına alacak. Aslına bakarsanız bu sisteme geçilme sebebi devlet tarafından gönderilen e-postaların muhatabına ulaşmama durumunu ortadan kaldırmak olarak düşünülse de bu konu hakkında birçok hak ihlalinin de yaşanma olasılığı yüksek.

Şimdilik Limited, Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit ve Anonim şirketler için zorunlu hale getirilen KEP uygulaması anlaşmazlık yaratabilecek konulardan ilgililerin daha hızlı haberdar olmasını sağlamayı planlıyor. Ayrıca kayıtlı elektronik posta sistemi ile gönderilen belge ve ekler, hizmeti sağlayan kuruluş tarafından asgari 20 yıl saklanacak.

Yapılan açıklamaya göre sistemi takip eden yetkililer, e-postaların içeriğini göremeyecek. Söz konusu e-postalar ancak adli makamlarca delil olarak istenebilecek ve şimdilik şirketler için uygulamaya geçilecek olan bu sistem, çok yakın bir zamanda vatandaşlar için de zorunlu hale getirilecek.

Devletin KEP konusundaki girişimi şirketler ve vatandaşlar tarafından nasıl bir tepki alacak şimdiden kestirmek güç ancak görünen o ki bu sistemden sonra çok gizli tutulması gereken ve önem taşıyan konularda şirketler arası mektuplaşmaya geri dönülme olasılığı yüksek.

En güncel teknoloji haberleri için Silikon Vadisi'ni ziyaret edin!



Kaynak: http://teknoloji.milliyet.com.tr/dikkat-e-postalarimiz-artik-kayit-altina-aliniyor/teknoloji/haberdetay/08.04.2013/1690753/default.htm



Etiketler: Türkiye , internet