"Paralel yapı soruşturmasında mahkemeye sevk edilen Hakim Metin Özçelik tutuklandı. Hakim Mustafa Başer için yakalama kararı verildiği öğrenildi. 



Paralel yapı soruşturmasında geçtiğimiz hafta sonu İstanbul 29. ve 32. Asliye Ceza Mahkemesi hakimleri yetkili olmadıkları halde yaklaşık 70 kişi hakkında tahliye kararı vermişti. 'Yok hükmündeki' tahliye kararları işleme konulmamıştı. Kararların ardından HSYK iki hakimi açığa alarak haklarınsa soruşturma izni vermişti.

İki hakim hakkında incelemelerde bulunan HSYK müfettişleri, bugün Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, 2 hakim hakkında "örgüt üyeliği" suçundan tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmeleri yönünde karar verilmesini istedi. 
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı da, HSYK müfettişlerinin talebini kabul ederek dosya üzerinden iki hakimi de tutuklanma talebi ile Bakırköy Nöbetçi 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk etti.
Kararın ardından adliyeye gelerek teslim olan hakimlerden Metin Özçelik çıkarıldığı Nöbetçi 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklandı.
Tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edilen Hakim Mustafa Başer'in ise şu sıralar Sakarya/Sapanca Karayolu istikametinden kendi aracı ile İstanbul'a giriş yaptığı bilgimiz dahilinde.Hakim Başer, hakkında yakalama kararının verildiği öğrenildi.

SORUŞTURMA SÜRECİNİN GELİŞİMİ
HSYK başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa iki hakim hakkında soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında önce ön rapor hazırlandı. Rapor kapsamında iki hakim HSYK tarafından önce açığa açığa alınmıştı. Soruşturmasına devam eden HSYK müfettişi Yunus Hadi Konuk, bugün iki hakim hakkında gözaltı kararı verdi.

‘Terör örgütü  üyeliği’ suçlamasıyla verilen gözaltı kararı İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirdi. Kararı alan başsavcılık iki hakimin de adliyeye getirilmesini istedi.

Polisler tarafından gözaltına  alınmayan iki hakim telefon ile aranarak Bakırköy Başsavcılığı’na davet edildi. İki hakim, başmüfettişin talebi doğrultusunda tutuklama istemiyle nöbetçi Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi.
İlk olarak Hakim Metin Özçelik’e ulaşıldı. Özçelik’ten Bakırköy’e gelmesi istendi. Özçelik hakime yaklaşık 5 saat ifade verdi. Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, eski İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik'in tutuklanmasına karar verdi.

Başer İçin Yakalama Kararı
Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, eski İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer hakkında ise yakalama kararı çıkartılmasına karar verdi.
Sakarya  olan Mustafa Başer Twitter'da paylaştığı mesajlarda, sabah erken saatlerde adliyeye gideceğini açıkladı.

Bardağı Taşıran Son Damla: Tahliye Krizi
17- 25 Aralık soruşturmalarının ardından, emniyetten tasfiye edilen polisler daha sonra ‘devletteki paralel yapı’ soruşturmaları kapsamında tutuklanmıştı.
Polislerin tahliyesini isteyen avukatları, geçtiğimiz hafta Pazartesi günü nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği yerine İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Oysa sulh ceza hâkimlikleri kurulurken çıkarılan kanuna göre, ‘soruşturma kapsamındaki tutukluluk hallerine ve itirazlarına ilişkin başvuruları sulh ceza hâkimleri’ değerlendiriyor. 
Talebi değerlendiren Metin Özçelik, polislerin tarafsızlığını yitirdiği için ‘reddi hâkim talebinde bulunduğu 10. Sulh Ceza Hâkimi'nin de reddi yönünde karar vermişti. Hâkim Özçelik tahliye taleplerinin gelmesi üzerine soruşturma savcılarından şüphelilerle ilgili dosyayı istedi. Ancak soruşturma savcılığı yetkinin Sulh Ceza Hâkimliği’nde olduğunu belirterek, dosyaları göndermedi.
Tahliye taleplerini değerlendirmesi için ise dosyayı İstanbul 32. Asliye Ceza Hâkimliği’ne gönderdi. Bu mahkeminin hâkimi ise, Hrant Dink davasına bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin üye hâkimi olan Mustafa Başer,Hâkim Başer Cumartesi gecesi kararını verdi. Ancak soruşturma dosyalarını savcılığın ‘yetkili olmadığı’ için göndermediği Hâkim Başer, soruşturma dosyalarını incelemeden kararını açıkladı.
Hâkim Başer, Samanyolu TV yöneticisi Hidayet Karaca ile Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer ve Ömer Köse gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 70’e yakın polisin tahliyesine karar verdi.
Mahkemenin bu kararı ile yargıda yeni bir tartışma başladı. Çünkü Sulh Ceza Hâkimliği devreye girdi. Nöbetçi İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği bir karar verdi. Yetkinin kendisinde olduğunu belirten İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği ‘İstanbul 29. ve 32. Asliye Ceza mahkemelerinin kararlarının geçersiz olduğuna, soruşturma aşamasındaki tutuklama ve itirazları değerlendirme yetkisinin Sulh Ceza Hâkimliği’nde olduğuna’ hükmetti.
Sulh Ceza Hâkimliği bu kararını polislerin tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden sorumlu Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na da göndererek, polislerin tahliye edilmesinin önüne geçti.
HSYK 2. Dairesi, Metin Özçelik ile Mustafa Başer'in, haklarındaki soruşturma sonuçlanana kadar tedbiren açığa alınmasına karar verdi.

İŞTE  İSTANBUL ESKİ 29.ASLİYE CEZA HAKİMİ METİN ÖZÇELİK HAKKINDA VERİLEN TUTUKLAMA KARARI


İran'da Art Arda Terör Saldırıları İran'da Art Arda Terör Saldırıları