Askeri darbe ile görevinden uzaklaştırılan cumhurbaşkanına destek için başkent Kahire'nin Adeviye Meydanı'nda toplanan Mursi taraftarları, önceki akşam Mursi'nin tutulduğu belirtilen Cumhuriyet Muhafızları Karargahı'na yürüdü. Dün sabah erken saatlerde askerler binanın önünde bekleyen kalabalığa ateş açtı.



AMBULANSLAR ENGELLENDİ

Ramazan arifesinde meydanda sabah namazı kılan sivillere ordu tarafından önce göz yaşartıcı gaz bombası atıldı, ardından otomatik silahlarla ateş açıldı. Yaklaşık 5 dakika süren aralıksız ateş sonucu ortalık kan gölüne döndü. Askerler alanı abluka altına aldı, bölgeye ambulans görevlileri dahil hiç kimsenin girmesine izin verilmedi. Saldırıdan hemen sonra hastaneye gitmesine izin verilmeyen yaralılar, halk tarafından kendi imkanlarıyla tedavi edilmeye çalışıldı. Çok sayıda ağır yaralı olması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

ÖLENLERİN 5'İ ÇOCUK

Müslüman Kardeşler (İhvan) sözcüsü Muhammed Baltaci, göstericilerin sabah namazı kılarken üzerlerine ateş açıldığını söyledi. Baltaci, göstericilerden 5'i çocuk 53'ünün hayatını kaybettiğini açıkladı. 300'den fazla kişini ise yaralandığı aktaran Baltaci, asker ve polis güçlerinin namaz kılan insanların üzerine ateş açmasının felaketin boyutunu büyüttüğünü ifade etti.

CAMİDE MAHSUR KALDILAR

Savaş uçakları bölgede alçak uçuş yaptı. Görgü tanıkları, karargah önündeki bazı askerlerin sivil halka ateş açma emrine uymayarak silahlarının şarjörlerini boşalttığını ifade etti. Öte yandan, karargahın yakınındaki Mustafa Camii'ne sığınan çoğunluğu kadın ve çocuk yaklaşık 500 kişi içerde mahsur kaldı. Askerler etrafını sardığı camiden kimsenin çıkmasına izin vermedi.

ORDU SALDIRIYI SAVUNDU

Mısır ordusu ise, "göstericilerin Cumhuriyet Muhafızları Karargahı'nı basma girişimi sırasında göstericilerle askerler arasında çatışma çıktığını, 2 askerin öldüğünü, 40'a yakın askerin yaralandığını duyurdu. Ordudan yapılan açıklamada, askerler tarafından silah taşıyan yaklaşık 200 Mursi taraftarının tutuklandığı bildirildi. Ordu ayrıca Mursi karşıtlarının toplandığı Tahrir Meydanı'nda güvenliği artırdı. Mısır devlet televizyonu da, olaylarda 42 kişinin öldüğünü, 322 kişinin de yaralandığını aktardı. Televizyonun haberine göre, olay göstericilerin Cumhuriyet Muhafızları binasına saldırması sonucu yaşandı.

Nur Partisi ittifaktan çekildi

Mısır’daki darbeye ilk etapta destek veren Selefi Nur Partisi, katliama tepki olarak görüşme sürecinden çekildi. Parti başkanı Yunus Mahyun, Genelkurmay Başkanı Abdulfettah Sisi’nin duyurduğu ‘yol haritası’ sürecindeki yapılan tüm görüşmelerden çekildiklerini açıkladı.

Mısır Başbakanı Hişam Kandil, görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk sivil Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye istifasını sunacağını bildirdi. 2012 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olan Güçlü Mısır Partisi Genel Başkanı Abdulmunim Ebu- l Fütuh, geçici cumhurbaşkanı Adli Mansur’un derhal istifa etmesini istedi. Ebu-l Fütuh, “Mademki Mansur devleti idare etmekten aciz, derhal istifa etmeli. Göstericileri dağıtmak için bir suç işlendi” diye konuştu.
 
GAZETELER AÇILSIN

El-Ezher Şeyhi Yardımcısı Hasan Şafii, yayınları durdurulmuş olan özellikle İslami kanalların açılması, muhalefet gazetelerinin de yeniden yayına başlaması gerektiğini bildirdi. Şafii, “Mursi’nin çeşitli medya kuruluşlarınca yönetime geldiği günden bu güne kadar her türlü hakarete ve küfre maruz kaldı. Buna rağmen kendisi gazete kapatmamıştır” dedi.

Tahrir Meydanı boşaldı

Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından asker taraftarlarının gösteri yaptıkları Tahrir Meydanı boşalmaya başladı. 30 Haziran'dan itibaren darbeyi destekleyenlerin gösteri yaptığı kentin en büyük meydanı Tahrir'de, gösterilerin sonuna doğru gelindi. Saldırılar, Tahrir meydanındaki Mursi karşıtlarının da tepkisini çekti. Günlerdir aralıksız eylem yapan Tahrir'deki göstericiler, dün sabahtan itibaren meydanı boşaltmaya başladı. Meydanda sadece çadırlar ile "Baltacı" olarak bilinen gruba ait azınlık kaldı.

ASKERİ BİNALARA YAKLAŞMAYIN

 
Ordu yaptığı açıklamada, göstericilere askeri kurumlara yaklaşmamaları konusunda uyarıda bulundu. Geçici hükümet ise olayları soruşturmak üzere adli bir komite oluşturulduğunu duyurdu.


DARBECİLERİN ELLERİ KANLI

Kamu Çalışanları İçin İdari İzin Kararı Kamu Çalışanları İçin İdari İzin Kararı

Darbecilerin ellerini kana buladıklarını, masum sivil halk üzerine ateş açarak büyük bir katliama sebebiyet verdiklerini kaydeden açıklamada yapılanların ve anayasal suç olduğu dile getirildi.

Askeri darbe yapan Mısır ordusunun ilk yayınladığı açıklamada barışçıl gösterilere müdahale edilmeyeceğini ancak bu açıklamadan kısa bir süre sonra sivil halkın üzerine ateş açılması ve birçok kişinin ölmesi sonucunda İhvan tarafından yapılan açıklamada "Darbeciler çirkin yüzünü gösterdi" denildi.

Mısır halkının askeri darbeye karşı direnmelerini isteyen İhvan yetkilileri, halkın meydanlara çıkmalarını, hak ve özgürlüklerini korumaları için barışçıl direniş yapmaya çağırdı.

 
İhvan'dan başkaldırı çağrısı

Müslüman Kardeşler (İhvan) ise katliamdan sonra ülke çapında "başkaldırı" çağrısı yaptı. İhvan'ın siyasi kolu olan Hürriyet ve Adalet Partisi'nden yapılan açıklamada "Devrimi tank ve zırhlı araçlarla, ölen insanların bedenleri üzerinden çalmaya çalışanlara karşı Mısır halkını ayağa kalkma çağırıyoruz" denildi. Açıklamada, "Sabah namazını kılan Müslüman halkın üzerine gerçek mermi ve gaz bombaları ile saldıran Mısır askeri birliklerinin saldırıları sonucunda çok sayıda masum hayatını kaybetti ve yüzlerce kişi de yaralandı. Barışçıl gösterilere karşı uygulanan bu şiddet asla kabul edilemez" ifadeleri kullanıldı.