Çocuk gelinlerin yüzde 82'si okuma yazma bilmiyor

 

Türkiye'de son 3 yılda 134 bin 629 kız, 18 yaşın altında evlendirildi. İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre geçen yıl 20 bin aile, 16 yaşından küçük kızlarını evlendirmek için mahkemeye başvurdu
18 yaşını doldurmadan evlenen erkek sayısı 5 bin 763 iken, kız çocuklarında bu sayısı 128 bin 866 olarak tespit edildi.
Yani reşit olmadan evlendirilen kız çocuklarının sayısının erkek çocukların sayısından 20 kat daha fazla.



Bakanlığın rakamlarına göre, son üç yılda 130 bine yakın çocuk gelin vakası var.
Çocukların belli bir yaşa kadar okutulduktan sonra evlendirildiklerini vurgulayan Kadın Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, “Erken yaş evlilikleri insan haklarına, kadın haklarına ve çocuk haklarına aykırı olduğu değerlendiriliyor” dedi.

Kamu Çalışanları İçin İdari İzin Kararı Kamu Çalışanları İçin İdari İzin Kararı

Genç yaştaki evliliklerin eğitim ve ekonomik seviyeyle değişen bir olgu olduğunu ifade eden Gevrek, “Ailelerin farkındalığını ve eğitimini artırmamız gerekiyor, toplumun farkındalığını artırmamız gerekiyor” diye konuştu.


Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erhan Tunç'un verdiği bilgiye göre, Türkiye'de her 3 evlilikten birisi 18 yaşın altında yapılıyor. Araştırmalar, çocuk gelinlerin yüzde 82'sinin okuma yazma bilmediğini ortaya koyuyor. Yrd. Doç. Dr. Sevilay Şahin'in verdiği bilgiye göre ise, Türkiye'de son 3 yılda 134 bin 629 kız çocuğu, 18 yaşın altında evlendi. 16 yaşından küçük kızlarını evlendirmek için yalnızca geçen yıl mahkemeye başvuran ailelerin sayısı ise 20 bin.

Başbakan Tayyip Erdoğan, önceki gün katıldığı "Kız Çocuklarının Eğitim ve Öğretiminde Yeni Politika ve Uygulamalar Çalıştayı"nda eğitimde 4+4+4 düzenlemesini kız çocuklarını okullaşma oranını arttırmak için yaptıklarını söylemiş ve kızların okuması için 11 yıldır kapsamlı bir mücadele verdiklerini iddia etmişti.

İstatistikler gerçeği yansıtmıyor

Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü'nün, Dünya Kız Çocukları Günü nedeniyle Gaziantep'te düzenlediği, "Çocuk yaşta evlendirilen çocuklar ve çocuk hakları" konulu panelde konuşan Yrd. Doç. Dr. Erhan Tunç, araştırma sonuçlarına göre, çocuk yaşta evliliklerin eğitimsizlik ve çarpıtılmış dini inançlar nedeniyle yapıldığını söyledi. Tunç, "Resmi evlilik yaşı 18 ve üzeri olarak kabul ediliyor. Onun altındaki yaşlarda yapılan evlilikler, resmi kayıtlara geçmiyor. Böyle olunca da ortaya atılan istatistikler gerçeği yansıtmıyor. Gerçekte Türkiye'de her 3 kişiden biri, 18 yaş altında bir evlilikle karşı karşıya" diye konuştu.



3 evlilikten biri çocuk yaşta

Yrd. Doç. Dr. Erhan Tunç, Merkezi Şanlıurfa olan, daha sonra Diyarbakır, Batman, İzmir, Muğla ve Manisa'nın da dahil edildiği bir araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye'deki çocuk gelinlerin yüzde 82'sinin okuma yazma bilmediğini açıkladı. Tunç, şu bilgileri verdi: "Bu araştırmada 16 yaş ve altındaki evliliklerin oranı yüzde 40 civarında görünüyor. Şanlıurfa merkezde yapılan yeni bir araştırmada ise bu oranın yüzde 60'lara vardığı gözleniyor. İzmir için baktığımızda 16 yaş altında evlendirilen kız çocukların oranı yüzde 17. Türkiye'de ise bu genellemenin ortalaması alındığında her 3 evlilikten birinin; yani yüzde 37'sinin çocuk yaşta yapıldığı tespit ediliyor. 18 yaş altında erkeklerin evlenme oranı yüzde 24. Erken yaşta evliliklerde okur yazar oranı yüzde 18 civarında. Yani çocuk yaşta evlenenlerin yüzde 82'si okur yazar bile değil. Dolayısıyla bu konuyu eğitim açısından da değerlendirmek gerekiyor."

Erkeklerin 20 katı

Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevilay Şahin ise İçişleri Bakanlığı'nın tespit ettiği rakamlara göre, geçen yıl 20 bin ailenin 16 yaşından küçük kızlarını evlendirmek için mahkemelere başvurduğunu söyledi. Şahin, şu bilgileri verdi: "Son 3 yılda 18 yaşın altında evlenen kızların sayısı 134 bin 629. 18 yaşını doldurmadan evlenen erkeklerin sayısı 5 bin civarında. Yani çocuk yaşta evlendirilen kızların sayısı erkeklerin 20 katı. Bu korkunç ve kanayan yaramız diye düşünüyorum. Yeni bir araştırma verilerine göre, Türkiye genelinde hâlâ 181 bin 36 çocuk gelin var."

Mücahit Yolcu / DHA