ÖSYM Başkanı 2 milyon öğrencinin merakla beklediği haber verdi. YGS sonuçları bugün açıklandı. 2014 YGS soru ve cevapları - YGS soruları

 



YGS Puan Hesaplama
ongunhaber.com'da
Üniversiteye giriş sınavının birinci aşaması olan 2014 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yapıldı. YGS 2014 soruları temel kitapçığı yayınlandı. YGS sonuçları için haberimizdeki linkleri kullanabilirsiniz. 

SONUÇLARI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ...

YGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? 
ÖSYM Başkanı Ali Demir, YGS'den önce yaptığı açıklamada sınav sonuçlarının kısa süre içinde açıklanacağını duyurmuştu. Bu süre belli oldu. ÖSYM YGS sonuçlarını 1 hafta sonra açıklamayı planlıyor. YGS sınav sonuçları osym.gov.tr'den ilan edilecek. YGS adaylarına ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecek. 2 milyon 7 bin 685 adayın ter döktüğü 2014 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sınavı dün yapıldı. Üniversiteye giriş sınavının birinci aşaması olan YGS sonuçlarının 1 hafta sonra açıklanması bekleniyor. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, YGS sonuçlarının en kısa sürede açıklanması için hazırlıklarını yaptıklarını söyledi. Adaylar, sınav sonuçlarını ÖSYM'nin internet sitesinden öğrenebilecek. Adaylara ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecek.

Kamu Çalışanları İçin İdari İzin Kararı Kamu Çalışanları İçin İdari İzin Kararı

SORUYU TARTIŞANA DEĞİL YAYINLAYANA CEZA
ÖSYM yetkilileri, dünyanın her yerinde uluslar arası sınavların sorularının açıklanmadığını hatırlatarak, “Biz kimseyi casuslukla suçlamıyoruz. Soruların tüm yayın hakkı ÖSYM'ye ait. Soruların yayınlanması kanunen suç. Adaylar soruların zorluğu hakkında sosyal medyada tartışıyorlar. Bunlarla ilgili herhangi bir işlem yapmıyoruz. Ayrıca dershane öğretmenleri öğrencileriyle sorular hakkında değerlendirme yapıyorlar. Bunlar hakkında da herhangi bir yasal işlem söz konusu değil. Ancak web sitesi üzerinden soruları yayınlamak hem ticari bir durum hem de yasal bir durumu çiğnemek anlamına geliyor. Bu nedenle bu web siteleri hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi. 

YGS SINAV SORULARI CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN

Ygs'nin amacı nedir?
Nisan ayında yapılacak olan YGS sınavı ikinci sınava girecek adayları seçmek, açık öğretim programları, ön lisans programları ve meslek lisesinin devamı olarak kabul edilen lisans programlarına yerleştirmede kullanılacak puanları üretmek için yapılan bir sınavdır.

Ygs'de hangi testler olacak?

Test: Türkçe Soru Sayısı: 40

Test: Matematik Soru Sayısı: 28

Test: Geometri Soru Sayısı: 12

Test: Tarih Soru Sayısı: 17

Test: Coğrafya Soru Sayısı: 14

Test: Fizik Soru Sayısı: 14

Test: Kimya Soru Sayısı: 13

Test: Biyoloji Soru Sayısı: 13

YGS'de puan türleri ve dağılımı nasıl olmaktadır?

YGS sonucunda adayların 6 tür YGS puanları hesaplanacak. Bunlar;

YGS-1: Türkçe'nin ağırlıgı yüzde 20, Temel Matematik'in ağırlıgı yüzde 40, Sosyal'in ağırlıgı yüzde 10, Fen'in ağırlıgı yüzde 30 olarak belirlendi.

YGS-2: Türkçe'nin ağırlıgı yüzde 20, Temel Matematik'in ağırlıgı yüzde 30, Sosyal'in ağırlıgı yüzde 10, Fen'in ağırlıgı yüzde 40 olarak belirlendi.

YGS-3: Türkçe'nin ağırlıgı yüzde 40, Temel Matematik'in ağırlıgı yüzde 20, Sosyal'in ağırlıgı yüzde 30, Fen'in ağırlıgı yüzde 10 olarak belirlendi.

YGS-4: Türkçe'nin ağırlıgı yüzde 30, Temel Matematik'in ağırlıgı yüzde 20, Sosyal'in ağırlıgı yüzde 40, Fen'in ağırlıgı yüzde 10 olarak belirlendi.

YGS-5: Türkçe'nin ağırlıgı yüzde 37, Temel Matematik'in ağırlıgı yüzde 33, Sosyal'in ağırlıgı yüzde 20, Fen'in ağırlıgı yüzde 10 olarak belirlendi.

YGS-6: Türkçe'nin ağırlıgı yüzde 33, Temel Matematik'in ağırlıgı yüzde 37, Sosyal'in ağırlıgı yüzde 10, Fen'in ağırlıgı yüzde 20 olarak belirlendi.

YGS 2014 soru ve cevapları

YGS 2014 sonrası soru ve cevapların bir kısmı ÖSYM tarafından duyuruldu. ÖSYM, YGS 2014'te çıkan sorulardan 32'sini öğrencilerin incelemesine açtı.

ÖSYM, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sınavlarının birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndaki (2014 YGS) soruların yüzde 20'sine karşılık gelen ve rastgele seçilen 32 soruyu, soru kitapçıklarındaki soru numaraları ve cevap seçenekleri ile birlikte adayların incelemesine açtı.

ÖSYM'den yapılan açıklamada, 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 33. maddesi ile 53. maddesi birinci fıkrası (ç) bendi gereğince ÖSYM tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevapların 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışına çıkarıldığı anımsatıldı.

Açıklamada, sınav güvenliğinin en önemli unsuru olan "her adaya farklı soru kitapçığı" uygulaması nedeniyle adayların sorulara verdikleri cevapları da izlemesini ve cevap kağıdı üzerindeki işaretlemelerini kontrol etmelerini temin etmek amacıyla ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından 2014-YGS sınavına katılan aday kitlesi düşünülerek test sorularının tamamından rastgele seçilen yüzde 20'sinin adaylara ait soru kitapçıklarındaki soru numaraları ve cevap seçenekleri ile birlikte adayların incelemesine açıldığı duyuruldu.

Sınav sorularının yüzde 20'sini oluşturan ve adayların incelemesine açılan 32 sorudan oluşan "Temel Soru Kitapçığı", ÖSYM'nin internet sayfasındaki bağlantıdan incelenebilecek. ÖSYM'nin internet sitesinden yayımlanan "Temel Soru Kitapçığı" basın yayın organları tarafından, telif hakları ÖSYM'de saklı kalmak kaydıyla, her hangi bir telif hakkı bedeli ödenmeksizin kullanılabilecek. ÖSYM'nin açıklamasında, "Temel Soru Kitapçığı" adı altında ÖSYM'nin internet sitesinden yayımlanan sorular dışında kalan ve artık Merkezimize ait gizli bilgi olarak nitelenecek tüm soruların yazılı, görsel veya işitsel olarak herhangi bir yolla bir bütün olarak veya kısmen paylaşılması halinde, paylaşan kişi ve kuruluşlar hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli yasal işlemler başlatılacaktır" ifadesine yer verildi.