Oyak Renault'un deneyimli isimleri öğrencilerle buluştu Oyak Renault'un deneyimli isimleri öğrencilerle buluştu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çocuklara çevre bilinci aşılayacak. Çevre kulubü, çevre dergisi, bakanlık web sitesi çevre sayfası ve çevre kartları çevreye duyarlı çocukları bekliyor. Bakanlık 4 kategoride çocuklara çevre bilinci aşılamak için düğmeye bastı.  Proje gelişmekte olan Türkiye’nin 2009 yılı sonunda AB ile müzakereye açtığı Çevre Kriterleri’ninyerine getirilmesinde de önemli katkılar sağlayacak.

İlk uygulama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı web sitesinde gerçekleşti. Bakanlık, çocuklara yaşanabilir çevre anlayışını kazandırmak ve eğlenceli bir çevre görüşü sunmak için, Çevre, Şehir ve Çocuk adlı bir web sitesi kurdu.

Sayfada çocukların çevre ile ilgili merak ettiği terimleri öğrenebilmeleri için çevre sözlüğü ve çocukların bilgi sahibi olması için üç seçenekli, on sorudan oluşan test yer alıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sitesinden ulaşılan ve yayınlanmaya başlayan sitede çevre bilinci ile ilgili oyun ve etkinlikler de yer alıyor. Çocukların sayfada eğlenceli vakit geçirmelerinin sağlanması ve eğlenirken ‘çevre bilincinin kazandırılması’ için 4 oyun(Puzzle, labirent, çöp toplama oyunu ve kelime avı oyunu) bulunuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, devlet kuruluşları arasında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı’nın ardından çocuklarla ilgili siteyi hayata geçiren dördüncü kamu kuruluşu oldu.

“ÇEVRE KULÜBÜ“

Bakanlığın hayata geçireceği bir diğer uygulama “Çevre Kulübü”. Bakanlık kulübe üye olan çocuklara her türlü desteği sağlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı onayı ve desteği ile seçilen pilot şehirlerdeki ilköğretim okulları ile temasa geçilecek. Her okuldan kulübe dâhilolacak 10 isim istenecek.

Çocuk Esirgeme Kurumu yurtları ile temasa geçilip, her yurttan 10 çocuğun kulüp üyesi olması sağlanacak.

Çevreci Çocukrozetleri yapılacak. Tüm kulüp üyeleri magnetleri ve / veya rozetleri çantalarının üzerinde veya yakalarındagörünür bir şekilde taşıyacak.Projenin hayata geçirileceği pilot iller ise İstanbul, Ankara ve İzmir.

Çevre kulübünde çevre ile ilişkili her yıl farklı bir tema seçilecek.2013 yılı teması geridönüşüm / gerikazanım olarak belirlendi. Seçilen temaya ilişkin her yıl bir resim yarışması düzenlenecek.Akademisyenler ve popüler ressamlardan bir jüri oluşturulacak.Yarışmaya katılan tüm resimler bir sponsor vasıtasıyla bastırılıp kitap haline getirilecek.

Her okuldan 5 metrekarelik bir toprak alan tahsisi istenecek.Çevreci çocuk kulübü üyeleri bu alanın yeşertilmesinden sorumlu olacak.  İhtiyaç duyacakları fidanlar ilgili birimlerden bedelsiz temin edilecek.

Tekstil ürünleri geridönüşümü projesi yapılacak.Her çevreci çocuk kendi okulunda ve mahallesinde tekstil geridönüşümü projesinin birer temsilcisi olacak.Bir tekstil geridönüşüm firması proje ortağı olarak seçilecek. (İhale yolu ile)Toplanan ürünlerin geridönüştürülmesi ile elde edilen gelirle bir köy ilkokulu inşaatı gerçekleştirilecek.

1 yıllık bir çalışmanın neticesinde toplanan ürünlerin tonajları, bu ürünlerin geridönüştürülmesi ile çevreye sağlanan faydanın bilimsel sunumu Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın ilebasın toplantısı ile halka açıklanacak.

Çevreci çocuk kulübü üyeleri aracılığıyla artık unutulmakta olan sokak çocuk oyunları yaygınlaştırılacak.Böylelikle çocukların hareketliliği sağlanacak.

“ÇEVRECİ ÇOCUK KARTI”

 “Çevreci Çocuk Kartı” verilecek çocuklar günlük hayatta birçok imkâna sahip olacak.

Çevreci Çocuk Kulübü’nün gerçekleştirdiği özel etkinliklerde başarılı olan çocuklara özelmavi kart verilecek ve kartın sağladığı imkânlar artırılacak. Üçüncü aşamada, ulusal bazda uygulanabilirliği olan ve Bakanlık tarafından kabul gören projeleri ortaya koyan çocuklara yeşil kart verilecek ve bu kart ile çocuklar özel bir takım haklar kazanacak.

Öğrenciler, getirdikleri pil, yağ gibi atık maddeler karşılığında kartlarına yüklenecek puanlarla mağazalardan daha ucuz alışveriş yapma imkanı kazanırken, otobüs biletlerini de ekstra indirimli alabilecek.

 

 



Kaynak: http://konut.milliyet.com.tr/cevre_bakanligi_duyarli_cocuklar_ariyor_-konut-insaat-1625786.html



Etiketler: İstanbul , Türkiye , Ankara , İzmir , çevreci , Maliye Bakanlığı , yeşil kart , Milli Eğitim Bakanlığı , Başbakanlık , Erdoğan Bayraktar , Çocuk Esirgeme Kurumu , çocuk , Kitap , resim , Alışveriş , Proje , Web Sitesi , 2013 , Oyun