TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, saray, köşk ve  kasırlardan farklı yerlere nakledilen heykellerin ilgili kişi ve kuruluşlardan  talep edilerek yerine konulmasının, tarihe sahip çıkma ve gelecek nesillere  aktarılması açısından önem arz ettiğini bildirdi.

 Sağlam, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt'ün Milli  Saraylar'ın Kadıköy'de bulunan Boğa Heykeli'ni talep etmesine ilişkin soru  önergesini, TBMM Başkanı Cemil Çiçek adına cevaplandırdı.

 Sultan Abdülaziz döneminde inşa edilen Beylerbeyi Sarayı'nın bahçeleri  için Paris'te 12 adet bronz heykel ve 10 adet memer heykel imal edildiğini  belirten Sağlam, Sultan Abdülaziz'in tahttan indirilmesinden sonra bu  heykellerden bazılarının diğer saray, köşk ve kasırların bahçelerine  nakledildiğini vurguladı.

 -Milli Saraylar'a ait heykeller-

İşte Kampanya 30'lu Yumurta Kolisi 50 TL İşte Kampanya 30'lu Yumurta Kolisi 50 TL

 Daha sonraki dönemlerde bunlardan dokuz tanesinin saray, köşk ve  kasırlardan farklı yerlere gönderildiğini ifade eden Sağlam, şunları kaydetti:

 "Söz konusu heykellerden 'Dövüşen Boğa' heykeli, Yıldız albümlerinde  Yıldız Sarayı bahçelerinde  görülmektedir.  İstanbul'da farklı yerlerde   sergilendikten  sonra   1987  yılında Kadıköy'de sergilenmiştir. 'Kaktüsün  Üzerinde Zıplayan Aslan' heykeli de birkaç farklı yerde kaldıktan   sonra    İstanbul   Büyükşehir   Belediyesi'nin   önünde   sergilenmeye   başlanmıştır.  Günümüzde Emirgan Korusu'nda bulunan 'Su İçen Dişi Geyik ve Yavrusu' heykeli de  bir dönem Taksim Gezi Parkı'nda sergilenmiş, daha sonra Emirgan Korusu'na  yerleştirilmiştir.

 Fakat hırsızlık sonucu heykelde yer alan geyiğin yavrusu kaynakla  sökülerek çalınmıştır. Daha sonra onarımı yapılarak yine Emirgan Korusu'nda  sergilenmeye devam edilmiştir. 'Elan-Hamle' isimli geyik heykeli ise Yıldız Parkı  Çırağan girişinde sergilenmektedir, fakat heykelin üç bacağı kopuk vaziyettedir.  Bugün İstanbul Kalender Orduevi avlusundaki 'Yılan Üstünde Aslan' heykeli ve  Genelkurmay Başkanlığı Aslanlı Kapı girişinde bulunan iki adet 'Top Tutan Aslan'  heykeli de Yıldız albümlerinde Beykoz Kasrı bahçesinde ve girişinde  görülmektedir. 'Umutsuz Durumdaki Geyik Avda' heykeli ile 'Şaha Kalkmış Özgürlük  Atı' heykeli, Beylerbeyi Sarayı bahçelerinden sonra Büyükdere sırtlarında  konumlanmış olan Bilezikçi Çiftliği'ne, daha sonra ise Gazi Ahmed Muhtar Paşa  Köşkü'ne (Mermer Köşk) götürülmüştür."

 Köşkün kamulaştırılarak Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmesinden  sonra, köşkün tüm eşyalarının müzayedede satıldığını belirten Sağlam, "(Şaha  Kalkmış Özgürlük Atı) heykeli Hacı Ömer Sabancı tarafından, 'Umutsuz Durumdaki  Geyik Avda' heykeli ise Vehbi Koç tarafından satın alınmıştır. Günümüzde 'Umutsuz  Durumdaki Geyik Avda' heykeli Taksim Divan Otel'de, 'Şaha Kalkmış Özgürlük Atı'  heykeli ise Sabancı Atlı Köşkü'nde bulunmaktadır" dedi.

 Mehmet Sağlam, saray, köşk ve kasırlardan farklı yerlere nakledilen  heykellerin ilgili kişi ve kurumlardan talep edilerek yerine konması; tarihe  sahip çıkma, heykellerle ilgili aktarılan yanlış bilgilerin düzeltilerek kamuoyu  ile paylaşılması ve bu heykellerin gerçek yerlerine döndürülerek gelecek  nesillere aktarılması açısından önem arz ettiğini bildirdi.

 Sağlam, "İadesi talep edilen heykellerin yerine imitasyonlarının  yapılıp aynı yerlerde sergilenmesinin mümkün olduğunu ve bu çerçevede çeşitli  çalışmalar gerçekleştirildiğini kaydetti.  



Kaynak: http://gundem.milliyet.com.tr/boga-heykeli-gidiyor-yerine-bakin/gundem/detay/1729221/default.htm



Etiketler: İstanbul , TBMM , CHP , Paris , Taksim , Genelkurmay , Cemil Çiçek , Milli Eğitim Bakanlığı , hırsızlık , Kadıköy , Beykoz , Yıldız Sarayı , Vehbi Koç , Abdülaziz , Istanbul , Genelkurmay Başkanlığı , Kadıköy'de , sultan , Büyükşehir