Taksim’de Gezi Parkı’nın yıkılmasını protesto amacıyla başlayan ve polisin sert tutumu sonrasında boyutlanan olayları protesto etmek için önceki gün Kuğulupark’ta toplanıp, sabaha kadar eylem yapan başkentlilerin dün de Güvenpark’ta eylemlerini sürdürme kararı almasına polisin tepkisi sert oldu. Polis, 16.00’da gerçekleştirilecek buluşmayı engellemek için saat 13.00’ten itibaren Kızılay’a toplu halde yürüyen bütün gruplara biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Polisin müdahalesine parça parça Kızılay’a yürüyen gruplar birleşerek, taş, sopa ve havai fişeklerle yanıt verdi. Kızılay’a açılan 4 ayrı güzergah trafiğe kapanırken, saatler ilerledikçe sayısı artan kalabalık Kızılay’a çıkmak için saatlerce polisle çatıştı. Gaz fişeği biten polis, taş ve gaz bombası atarken, Başbakanlık’ın korunması için jandarmadan destek alındı.
Polisin, Başbakan’ın erken saatlerdeki “Biber gazının kullanımında bir yanlış var” sözlerine rağmen yoğun gaz kullanması, başkentte binlerce kişiyi etkilerken, halkın da alkış ve sloganlarla eylemcilere destek vererek, polise tepki göstermesine yol açtı. Yoğun gaz kullanımına rağmen halk, ayrı kollardan saat 18.00 sıralarında Kızılay ve Güvenpark’a girdi. Çatışmalar geç saatlere kadar devam ederken, başkentin birçok semtinde halk tencere ve tavalarla sokaklara döküldü, ışıklarını yakıp söndürerek hükümeti protesto etti.

İlk müdahale sabah
Ankara’daki olayların ikinci günü, ilk güne oranla çok daha sert çatışmalara sahne oldu. Önceki geceki olaylarda 70 kişinin gözaltına alınması ve polisin sert tutumunu protesto etmek için saat 16.00’da Güvenpark’ta toplanmak için sosyal medya üzerinden haberleşen başkentliler, erken saatlerden itibaren Kızılay’a doğru yürümeye başladı. Dün sabah 05.30’da geceden eyleme başlayan grupların TBMM önünde birleşmesi üzerine polis sabahın ilk saatlerinde bu gruba müdahale etti. Polisle göstericiler arasında Akay Caddesi ve TBMM çevresinde arbede yaşandı.
İşçi Partisi ve TGB, MHP ile Ergenekon ve Balyoz davasında yargılanan bazı sanıkların yakınlarından oluşan bir grup, eylem saatinden önce Güvenpark’a geldi. Burada sloganlar atan grup, 16.00’ya kadar bekleme kararı aldı. Ancak saat 13.30 sıralarında Güven Park’ın Başbakanlık istikametinde barikat kuran polis ekipleri, “dağılın” uyarısı yaptıktan sonra müdahale etti.

Esnaf da tepki gösterdi
Ancak polisin müdahalesine rağmen hiçbir güzergahta kalabalık geri çekilmedi. Polisin gaz ve suyla yaptığı müdahaleye taşlar ve sopalarla karşılık veren gruplar, farklı farklı güzergahlarda polisle çatıştı. Polisin ardı ardına müdahaleleri esnafın ve Kızılay’da bulunan ancak eylemci olmayan halkın da tepkisine yol açtı. Biber gazı sıkan polislere alkışlar, sloganlar ve bayraklarla tepki gösteren halk, göstericileri alkışladı, “hükümet istifa” sloganları attı. Esnaf, biber gazından etkilenenlere su ve limon verirken Meşrutiyet Caddesi, Maltepe-GMK Bulvarı-Atatürk Bulvarı trafiğe kapandı.
Olayların büyümesi üzerine Ankara Valiliği, jandarma güçlerini de Kızılay’a sevk etti. Jandarma, polisle birlikte Başbakanlık önünde barikat kurdu. Atatürk Bulvarı üzerinden Kızılay’a inmek isteyen kalabalığın taşla saldırdığı jandarma ve polis, kalabalığa birlikte gaz sıktı.
Yaklaşık 6 saat süren olaylardan sonra TOMA’lardan sıkılan su ve gaza rağmen dört bir koldan harekete geçen göstericiler bir anda Kızılay meydanına girdi. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, bu sırada müdahalede bulunan TOMA’nın önüne geçerek su sıkılmasını engellemek istedi.  Göstericilerin bazıları ara sokaklara dağılırken, bazıları da GMK Bulvarı’nda bekleyen TOMA’nın üzerine çıktı. Önceki günkü olaylarda 70 kişinin gözaltına alındığı başkentte dün de 26 kişi gözaltına alındı.

Karaman Semerkand Dergahında Olaylı Gece Karaman Semerkand Dergahında Olaylı Gece


Kaynak: http://gundem.milliyet.com.tr/basbakanlik-icin-askerden-destek-/gundem/detay/1717454/default.htm



Etiketler: İstanbul , TBMM , CHP , Ergenekon , Ankara , MHP , Kızılay , Taksim , medya , Başbakanlık , İşçi Partisi , biber gazı , Maltepe , Ankara Valiliği , saat , Ten , Akay , Grup , Istanbul