Vatikan Kütüphanesi, Türk el yazmaları dijital koleksiyonlarını bir süre öce dijital ortamda internet üzerinden paylaşırken, araştırmayı yapan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Himmet Büke,tarafından, büyük Türk mutasavvıfı ve halk ozanı Yunus Emre'nin daha önce gün yüzüne çıkmamış, içinde 200'e yakın şiir bulunan yeni divanı ortaya çıkarıldı.

Dijital olarak indirilen yazıtlar incelemeye alınırken, Doç. Dr. Himmet Büke, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız’ın yanı sıra Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Mihalıççık Kaymakamlığı, Mihalıççık Belediyesi, Türk Dünyası Vakfı ve Türk Ocakları Eskişehir Şubesi, Osmangazi Üniversitesi Yunus Emre Araştırma Merkezi (YUMER) temsilcilerinin de aralarında bulunduğu ‘Uluslararası Yunus Emre ve Dünya Dili Türkçe Bilgi Şöleni’ çevrim içi toplantısında yeni gelişmeyi paylaştı.

BULUNAN DÎVAN 2 CİLT'DE TOPLANACAK

Online olarak düzenlenen toplantıda konuşan Doç. Dr. Himmet Büke, yeni nüsha bulmanın sevincini ve büyük heyecanını yaşadığını ifade etti. Bulunan divanın 2 kitap haline getirilerek 2 ay içinde piyasaya çıkarılacağını anlatan Doç. Dr. Büke, şöyle konuştu:

"Akademik çalışmalarıma bağlı olarak yaptığım arşiv taramalarım esnasında Vatikan Kütüphanesi Dijital Arşivi'nde yeni bir Yunus Emre Divanı nüshası tarafımızdan tespit edildi. Bu nüsha daha önce gün yüzüne çıkmamış, tanıtımı yapılmamış ve incelenmemiş bir nüshadır. 196 varaktan oluşan Vatikan nüshasında Yunus Emre’nin her iki eseri önce Risaletü’n-Nushiyye daha sonra Divan-ı İlahiyat olarak kaydedilmiştir. Nüsha hicri 1038, miladi 1629 yılında günümüzden yaklaşık 400 yıl önce istinsah edilmiş olup içinde Yunus Emre’ye ait 200'e yakın şiir bulunmaktadır. Şiirler Eski Anadolu Türkçesi döneminin Türkçesine uygunluk arz etmekle birlikte arkaik ögeler de barındırmaktadır. Bu nüsha dil özellikleri ve söz varlığı bakımından değerlendirildiğinde eldeki nüshalar içinde en eski nüshadan istinsah edilmiş bir yazma olma ihtimali çok güçlüdür. Yaklaşık 5 aydır süren yoğun çalışmalarımız neticesinde nüshanın çalışması bitmiş, gerekli dil ve içerik çalışmaları yapılmış, sözcük dizini hazırlanmıştır. Bu çalışma hakkında Türk Dil Kurumu Başkanı Sayın Prof. Dr. Gürer Gülsevin ile görüşülmüş, kurum yetkililerimiz konuyla yakından ilgilenmişler ve gereken hassasiyeti fazlasıyla göstermişlerdir. Çalışma 2 kitap halinde TDK yayınları arasından 1-2 ay içinde çıkacak ve okuyucusuyla buluşacaktır" dedi.

'YUNUS EMREYİ YENİDEN YÂD EDİYORUZ

Türk Ocağı Eskişehir Şubesi Başkanı Nedim Ünal, çevrimiçi olarak düzenlenen ‘Uluslararası Yunus Emre ve Dünya Dili Türkçe Bilgi Şöleni’ toplantılarına 46 bilim insanın katıldığını söyledi. Yunus Emre Divanı'nın yurt içi ve yurt dışında farklı nüshaları bulunduğu bilgisini veren Ünal, "Bu nüshalar içinde Fatih ve Karaman gibi nüshalar en derli toplu ve muteber nüshalar olarak kabul edilmiştir. Çalışmaların önemli kısmı bu nüshalara göre yapılmıştır. Doç. Dr. Himmet Büke, Vatikan'daki Türkçe yazma eserler üzerine çalışma yaparken, tesadüfen Yunus Emre'nin Divan'ına rastladı. Yunus Emre'nin yeni Divan'ı Eskişehir'den Türk bilim alemine takdim edildi. Yunus, Oğuz Türkçesi'nin bina edicisi. Yunus, Batı Anadolu Türkçesi'nin mimarlarından birisi. Oğuzca’nın yazıya geçmesini sağlayan, şu anda konuştuğumuz Türkçe ile konuşan ve bunu kayda geçiren büyük mutasavvıf, İslamı yaşayan ve bunun farkında olan büyük bir tekke şairi. Burada bu vesile ile hem Bizim Yunus'u yeniden yad ediyoruz, mekanı cennet olsun yattığı yer nur olsun. Hem de Eskişehir'e ve bilim hayatına ve ilim alemine Yunus'un yeni divanı hayırlı uğurlu olsun. Bu divanda da tam olarak bilmiyorum ama 180-190 civarında Yunus'a ait olduğu zannedilen şiir bulunuyor. Bunlar zaman içinde araştırılacak. Sanırım 15'nci yüzyılda yazılmış. Yunuz 13 ile 14'ncü yüzyıl arasında yaşıyor. Ölümünden kısa bir süre sonra yazılmış, kağıda geçirilmiş bir divan olduğundan bahsediliyor" diye konuştu.

57 Alay İle İlgili Ezberbozan Gerçek Ortaya Çıktı 57 Alay İle İlgili Ezberbozan Gerçek Ortaya Çıktı

ÖTE YANDAN KARAMAN HER ZAMANKİNDEN ÇOK DAHA ZAYIF KALDI HABER MERKEZİMİZE SİTEM DOLU MESAJLAR GELDİ

Cumhurbaşkanlığınca Yunus Emre’nin 700'üncü vefât yıldönümü nedeniyle 2021 yılı 'Yunus Emre ve Türkçe Yılı' ilan edilmiş, 6 Mayıs günü Eskişehir’in Mihalıççık ilçesindeki kabri başında dualarla anılmıştı.

UNESCO 40. Genel Konferans kararıyla 2021 yılı için ülkemizin önerisi Azerbaycan, İran İslam Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya ve Romanya’nın desteğiyle Hacı Bektaş Veli’nin Vefatının 750. Yıl Dönümü; Azerbaycan,  Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya ve Özbekistan’ın desteğiyle Yunus Emre’nin Vefatının 700. Yıl Dönümü; Kuzey Makedonya ve Romanya’nın desteğiyle İran ve Azerbaycan ile ortak dosya olarak Ahi Evran’ın Doğumunun 850. Yıl Dönümü UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programına alınmıştı.

Evrensel bir değer olan, Büyük Türk mutasavvıfı ve halk ozanı Yunus Emre'nin mezarının Karamanda olduğu ve kendisinin Karamanda yaşadığı iddiasında olan KaramanIn emek sarfeden araştırmacı ve tarihçileri ile duyarlı vatandaşlarınca tepki gösterildi Karamanlı Vatandaşlardan bazıları "-beceriksiz bürokratları, vizyonsuz yerel ve akademik yöneticileri sayesinde Karaman her zamankinden çok daha zayıf, bir iddia ile gündem bile oluşturamadı,hatta akademik merkezlerindeki bir kısım ilginç bilimadamlarınca mekânın önemsenmemesi algısının da yardımıyla)"Karamanlı Yunus" iddiasını (her zamankinden çok daha cılız ve dostlar alışverişte görsün mantığıyla dillendirirmiş gibi yaptığı için) kaybetmeye çok daha yakınlaştı." yorumları ile sitem ve kırgınlıklar ifade edildi.

İşte İspatı: ( Detay İçin Tıklayınız Link: http://basin.kmu.edu.tr/duyuru.aspx?ayrinti=3973 )

5 Mayıs 2021 tarihinde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörlüğü tarafından hazırlanan Yunus’un Gönlü Çalab’ın Tahtı adlı “Ramazan Geceleri” programında;

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin resmi sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan ama teknik arıza nedeniyle sessiz sinema konseptine dönüşen işitme engelli alfabesi (LSF) uzmanlarınca bile zor çözülebilen  ve koordinatörlüğünü Muhammet Ali Orak'ın yaptığı programın konuğu KMÜ 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı Yürütme Kurulu Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal  programda üniversitede 2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı kapsamında yapılan faaliyetlere değinerek Koordinatör Muhammet Ali Orak'ın sorularını yanıtladı.

“Yunus Emre’nin nereli olduğu değil, nereye hizmet ettiği önemli” ( KMÜ Rektör Yardımcısı Söylüyor)

Prof. Dr. Muşmal, Yunus Emre’nin Karamanlı mı olduğu sorusu üzerine şu açıklamalarda bulundu:  “Yunus Emre sadece tarihçilerin konu aldığı bir alan değil. Dil, edebiyat, sosyoloji gibi pek çok alana konu olmuştur. Tarihçiler belge, bilgi ve bulgu ile hareket ederler ve hakikatin peşindedirler. Hz. Yunus'un hakikatin peşinde olduğu gibi biz de hakikati arıyoruz. Yunus Emre’nin nereli olduğu değil, nereye hizmet ettiği önemlidir. O İslam’a, hakka ve millete hizmet etmiştir. Yunus’un yaşadığı döneme ait çok az vesika olsa da ( ne kadar az acaba?!... ) Karamanlı olduğuna dair Osmanlı arşivlerinde kaynaklar mevcut. Osmanlı erken dönem kayıtlarında Karamanoğlu Mehmet Bey’e, hatta Selçuklu'ya kadar giden göndermeler bulmak mümkündür. Ayrıca Yunus Emre’nin dedesi olduğunu düşündüğümüz İsmail Hacı'nın tekkesi Osmanlı arşivlerinde kayıtlı. Halkımız Yunus Emre gibi bir zenginliğe, aşka ve sevgiye sahip çıkmaktadır ve bu yüzden ülkemizin pek çok noktasında makamları ve türbeleri vardır. Karaman gibi bereketli topraklarda Yunus Emre, Piri Reis gibi çok önemli değerler yaşadı ve pek çok yere misyon taşıdılar. Yunus Emre tüm dünyanın Yunus’u; 72 milleti bir gören, zamanı mekanı aşan bir gözle bakan, Türk lisanı ile insanlığa haykırmış bir değerdir." ( Detay İçin Tıklayınız Link: http://basin.kmu.edu.tr/duyuru.aspx?ayrinti=3973 )

ULUSAL VE ULUSLARARASI ÇAPTA YUNUS EMRE ARTIK ESKİŞEHİR İLİ'NİN BİR DEĞERİ (KARAMANLI OLDUĞU HALDE BU KAYIP İÇİN,EMEĞİ GEÇEN TÜM SAYIN BAKANLAR, MİLLETVEKİLLERİ,BÜROKRATLAR VE SÖZDE AKADEMİK PERSONELE BU İDDİA İÇİN EMEK VERMİŞ BAZI TARİH ARAŞTIRMACILARI VE DUYARLI VATANDAŞLARCA SİTEM DOLU İFADELER KULLANILARAK TEPKİ GÖSTERİLDİ,ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLER HATIRLATILDI.