DEVA Partisi'nin Kurucu Üyesi ve eski Yüzbaşı Metin Gürcan, dikkat çeken bir tartışmayla gündeme geldi. Amiral Cihat Yaycı'nın “15 Temmuz'da, Yunanistan Türkiye'nin batısını Megola İdea çerçevesinde FETÖ'cülerle birlikte işgal edecekti.” sözlerini eleştiren Gürcan, “Dinledikçe TSK adına kaygılanıyorum! Biz koskoca orduyu kimlere emanet etmişiz? Statü sahibi böyle kişilerden böylesine saçma yorumlar geldikçe, 15 Temmuz’un asıl nedenleri, nasıl olduğu ve sonuçlarına dair rasyonel akıl yürütme zorlaşıyor. Yazık!” diye yazdı.

Amiral Cihat Yaycı'nın başkanlığını yaptığı TÜRKDEGS, sosyal medya hesabından Gürcan'ı kastederek, “Süleymaniye’de Türk karargahını basan,Türk Askeri'nin Başına Çuval Geçiren Amerikalı askerlere bir Çay Partisi verdiği için Özel Kuvvetler'den uzaklaştırılıp, Amerikalıların ödül olarak kendisine yüksek lisans bursu verdiği, şimdi bir siyasi partide olan eski asker kimdir?” paylaşımı yaptı.

Argıncık'ın kaderi Kazım Yücel'le değişecek Argıncık'ın kaderi Kazım Yücel'le değişecek

Ali Babacan‘ın kurucular listesindeki bu isim farklı alanlarda ve örgütlenmelerde de ön plana çıkıyor o simin adı  RAND Corporation tarafından hazırlanan “darbe raporunda” adının 39 kez geçtiği ortaya çıktı.

Halihazırda TSK’nın FETÖ ile mücadelesi sürecinde Al Monitor’e yazdığı yazılarla uluslararası kamuoyuna açık istihbarat sağlayan, Türk ordusunun gücünün azaldığını ve zafiyetlerinin arttığını sıklıkla iddia eden, Türkiye’nin Suriye’de gerçekleştirdiği tüm harekatlarda çizdiği karamsar tablolarla okuyucularının moralini bozan ve umutsuzlaştıran, muhalif olmak bir suç olmadığı halde objektif bir analistmiş gibi davranarak okuyucusunun algısı ile oynayan, son olarak Bahar Kalkanı Harekatı sürecinde negatif tavrını gizleyemeyecek noktaya gelip kendisini eleştirenlerle sert polemiklere giren Metin Gürcan’ın adı, son olarak Ali Babacan’ın kurduğu yeni partide Kurucular Kurulu’nda yer aldı.

ABD'DE EĞİTİM ALDI
Eski bir Özel Kuvvetler personeli olan Metin Gürcan, 2015 yılında TSK'dan istifa etti. İstifasının arka planınıda aşağıdaki detaylar iddia ediliyor.“Metin Gürcan uzun yıllar güneydoğuda ve sınır ötesinde görev yaptı. 2003 yılında Süleymaniye'de askerlerimizin başına çuval geçirilmesi hadisesinin ardından, Türk karargahını basan Amerikalı askerlere 'Çay Partisi' verdiği için Özel Kuvvetler'den uzaklaştırıldı. Amerika ise Gürcan'a ödül olarak bir yüksek lisans programı hazırladı. Gürcan yalnızca ABD'lilerin okuyabildiği National Security Affairs'a alındı. Irak nasıl bölünür ve kürt Devleti nasıl kurulur üzerine çalışmalar yaptırıldı. Bir dönem Genelkurmay Başkanlığına dışarıdan danışmanlık yaptığı da belirtiliyor. Genç yaşına rağmen Amerika'da ciddi bağlantıları bulunuyor.” Metin Gürcan'ın 2008-2010 yılları arasında Department of National Security Affair'a bağlı ABD Deniz Kuvvetleri Enstitüsü’nde “Bölgesel kürt Yönetimi ile Bağdat Merkezi Yönetimi arasındaki çevre-merkez ilişkisi” adlı teziyle Güvenlik Çalışmaları alanında master yaptığı biliniyor.

RAND CORPORATION'IN GÜVENİLİR RAPORLAMA PERSONELİ Mİ?

Ya da Gürcan, ordu içinde anketler düzenleyerek ayrışmanın zeminine ateş taşıyor yorumlarını yapanlar; “TSK’nın kurumsal dönüşümü” konulu doktora tezinde Gürcan, TSK'nın yüzde kaçı “laik, dindar, Kemalist, kariyerist...” gibi araştırmalara girişiyor ve ordu içinde Ak Parti'yi destekleyenlerin yüzde 1 olduğu sonucuna ulaşıyor. Gürcan'ın araştırmaları öyle takdir görüyor ki; Pentagon'a bağlı RAND Corporation’ın raporunda tam 39 kez Gürcan'a atıfta bulunuluyor. “Türkiye'nin Milliyetçi Rotası” isimli bu fitne raporunda; Gürcan'ın yanında Amberin Zaman ve Soner Çağaptay’a 5 kez, Muhittin Ataman’a ve FETÖ'cü Abdullah Bozkurt’a da 2 kez atıf yapılıyor bilgisine sahipler.

Diğer yandan Gürcan, TSK'daki “kuğular” ve “şahinler”i de adeta rapor ediyor. Yine Al Monitor'deki bir yazısında Gürcan, 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve onun döneminde Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı yapan Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ile Necdet Özel ve ona yakın generallerin iki karşı kutup olduğunu iddia ediyor. Başbuğ ve yakın çevresine "mutlakiyetçi şahinler" diyen Gürcan, Necdet Özel’in ekibine ise "reform yanlısı kuğular" adını veriyor. Metin Gürcan’ın bu yazısı da, Genelkurmay’ın üçe bölündüğü şeklindeki Wikileaks belgesini hatırlatıyor. ABD'nin 2003 yılına ait bir kriptosunda Genelkurmay’ın Atlantikçiler, Milliyetçiler ve Avrasyacılar olarak üçe bölündüğü ifadeleri yer alıyordu.

hdp İLE SAMİMİYET NEREDEN ACABA?
Metin Gürcan her ne kadar Ali Babacan'ın kurduğu Deva Partisi'nde siyaset yapsa da, hdp hakkında şaşırtıcı yorumlar yapıyor. Rudaw'a verdiği bir röportajda Gürcan, “HDP tecrübesi bana göre Türkiye Kürtleri için son 200 yılda tarihi bir fırsattır.” diyor. “İlk kez Kürt siyaseti demokratik süreçlerle yönetmek için iş başına gelmek ve siyasi gücü elde etmek istiyor ve halk ona itibar ediyor.” ifadelerini kullanan Gürcan, “Bu şansı kürt siyasetinin iyi kullanması ve hdp tecrübesini heba etmemesi lazım.” değerlendirmesinde bulunuyor.

GİZLİ TOPLANTILARDAN AKIL TUTULMASI İFŞALAR

Diğer yandan Gürcan; CHP, hdp, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin katılımıyla Türkiye’nin dış politikasının konuşulduğu gizli bir toplantıdan da şu notu aktarıyor: “O platformda İYİ Parti’den katılan kişiyle hdp’den katılan kişinin söylem birliği, paralelliği hemen ortaya çıkıveriyor.”

2001 YIILINDA MEHMETÇİĞİ HEDEF YAPMIŞTI
Metin Gürcan, daha 2011 yılında basına yansıyan görüntüleriyle gündem olmuştu. Şırnak Akçay’da 6. Motorize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı Seslice Üs Bölgesi’nde yaşanan bir olayda Gürcan, Mehmetçikleri hedef tahtasının yanına koyarak arkasını dönüp bacaklarının arasından silahla atış yapmıştı. Olayla ilgili açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı, TSK’nın atış yönergelerinde böyle bir talim bulunmadığını belirterek, Yüzbaşı Metin Gürcan hakkında soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.