Mehmet TONER ve Naşide Gözde DURMUŞ' dan Haberiniz Varmı? Mehmet TONER ve Naşide Gözde DURMUŞ' dan Haberiniz Varmı?

Amerikan Kalp Derneği’nin düzenlediği bilim kongresinde, her yıl dünya çapında yaşanan 180 bin ölümün şekerli içeceklerle ilintili olduğu ortaya kondu. 2013 Epidemioloji ve Beslenme/Önleme, Fiziksel Etkinlik ve Metabolizma Bilimsel Kongresi’nde uluslararası bir araştırma sonucu elde edilerek sunulan rapor, bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı. ABD’nin Harvard, California, Stanford üniversiteleri gibi dünyaca ünlü okullarının katıldığı araştırmada, yapılmış en kapsamlı uluslararası sağlık araştırması olan “Küresel Hastalık Yükü 2010” (GB) raporuna ait veriler kullanıldı. Uzmanlar, her yıl diyabete bağlı 133 bin, kalp hastalıklarına bağlı 44 bin ve kansere bağlı 6 bin ölümün şekerli içecek tüketimiyle ilgisi olduğunu açıkladı. Kilo artışında rol oynadığı bilinen bu içeceklerin, diyabet, kalp ve kanser hastalıklarını tetiklediği belirlendi.

Rekor Meksika’da
Zira, yapılan incelemelerde şeker yükü fazla olan içecekler, aynı kalorideki diğer içecek veya gıdaların insan bedeninde yarattığından çok daha fazla olumsuz etkiye sebep oluyor.
Toplumda diyabet oranı, bir bireyin günde fazladan 150 kalorilik şeker veya şekerli ürün tüketmesiyle yüzde 1 artıyor. Şeker dışındaki bir gıda kaynağından alınan günlük fazladan 150 kalorinin toplumda diyabet riskini yükseltme oranı ise sadece yüzde 0.1’de kalıyor. Uzmanlar, bu verilerden yola çıkarak şekerli ve asitli içecek tüketimini azaltma bilincinin yaygınlaşması gerektiği konusunda uyarıyor.
Öte yandan, araştırmada şekerli içecek tüketimine bağlı hastalık riskinin en fazla görüldüğü ülkelerin gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkeler arasında olduğu belirlendi. Zira, şekerli içeceğin tetiklediği diyabet riski en çok Latin Amerika ve Karayipler bölgesindeyken, kalp hastalıkları için aynı risk en fazla Rusya’da görülüyor. Meksika ise şekerli içecek tüketimine bağlı ölüm oranları ortalamasında tüm ülkelerin üzerinde kaldı.



Kaynak: http://gundem.milliyet.com.tr/sekerli-iceceklerden-yilda-180-bin-olum/gundem/gundemdetay/21.03.2013/1683010/default.htm



Etiketler: kanser , ABD , Rusya , Meksika , California , beslenme , Latin Amerika , Stanford , Karayipler , Amerika , diyabet , kalp hastalıkları , 2010 , Etkinlik , 2013 , Kalp , sadece , Amerikan