Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ) BBC'ye yapılan açıklamada; mutasyona uğrayan koronavirüsün Birleşik Krallık'ın dışında Hollanda, Danimarka ve Avusturya'da tespit edildiği aktarıldı.

DSÖ'nün Avrupa'da görev yapan üst düzey isimlerinden Catherine Smallwood, Birleşik Krallık'ta görülen mutasyona uğramış aynı tür koronavirüse Danimarka'da dokuz vakada, Avusturya ve Hollanda'da ise birer vakada rastlandığını duyurdu.

Türkiyede ise; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika'dan Türkiye'ye uçuşlarda geçici durdurma kararı alındığını bildirdi.

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Koronavirüsün mutasyonuyla İngiltere'de bulaş hızının arttığı bildirilmiştir. Cumhurbaşkanımızın talimatı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın koordinasyonu ile tedbiren İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika'dan ülkemize olan uçuşlarda geçici durdurma kararı alınmıştır."

BAKAN KOCA: TÜM YOLCULARA TEST YAPILACAK

Sağlık Bakanı Koca, yaptığı yeni açıklamada, "İngiltere kaynaklı mutasyon riski üzerine alınan tedbirler kapsamında halen yolda olan uçuşlar için tüm yolculara test yapılacak ve karantina kuralları uygulanacaktır. Tedbirler tam koordinasyonla yürütülmektedir." dedi.

THY GENEL MÜDÜRÜ EKŞİ'DEN AÇIKLAMA

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Sevgili yolcularımız; Sağlık Bakanlığımızın İngiltere, Danimarka, Hollanda, Güney Afrika'dan uçuşların durdurulması kararına istinaden, hiçbir yolcumuzun bilet işlemleri konusunda acele etmemesini rica ederiz. Hiçbir yolcumuz bilet işlemleri konusunda mağdur edilmeyecektir." ifadelerini kullandı.

Avrupa'da İtalya'dan sonra Covid-19 kaynaklı en çok ölümün görüldüğü ülke konumundaki İngiltere'nin Sağlık Bakanı Matt Hancock ilk olarak 14 Aralık'ta Avam Kamarası'nda yaptığı açıklamada, Londra ve güneydoğu İngiltere'de koronavirüsün mutasyona uğramış bir versiyonu olduğunu duyurdu.

"İlk analiz, bu versiyonun mevcut virüsten daha hızlı yayıldığını gösteriyor" diye uyaran Hancock, 60 farklı yerel yönetim alanında binden fazla vaka tespit edildiğini söyledi.

Yine 14 Aralık'ta Londra ile Essex ve Hertfordshire'ın bazı bölgelerinin sıkı önlemlerin yer aldığı 3. kademeye geçeceğini açıklayan Hancock, bu yerlerde görülen artışta yeni türün ne kadar etkili olduğunu henüz bilmediklerini de ifade etti.

Avrupa, Londra ve Güney Doğu'da mutant bir koronavirüs suşunun yırtılmasından korkan İngilizlerin ülkeye girişini yasakladı.Eurotunnel ve Dover Limanı, Avrupa'yı hatanın yeni varyantından korumak amacıyla bir gecede kapatıldı.

Boris Johnson , milyonlarca İngiliz için Noel'i iptal etti ve onlara varyantın yüzde 70'e kadar daha hızlı yayılabileceğinden korktuklarını "evlerinde kalmalarını" söyledi.

Başbakan, Londra, Güney Doğu ve İngiltere'nin doğusunda acımasız yeni Kademe 4 önlemlerini tsıraladı ve aile buluşmalarını baltalamanın "acı verici " olduğunu kabul etti.

A.B. ÜLKELERİNDE NOEL KUTLANAMAYACAK...

Fransa Başbakanı Jean Castex, COVID-19 daha bulaşıcı bir türü ortaya çıkan İngiltere ile hava, kara ve deniz yolu ulaşımını gece yarısından itibaren 48 saat süreliğine durduracaklarını bildirdi.Castex, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Yeni sağlık riski göz önüne alındığında, İngiltere'den Fransa'ya tüm ulaşım araçlarıyla insan akışını bu gece yarısından itibaren 48 saat süreliğine durdurduk." ifadesini kullandı.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, İngiltere'de COVID-19 daha bulaşıcı yeni bir türünün ortaya çıktığının açıklanmasının ardından bu ülkeyle hava yolu ulaşımını askıya alacak kararnameyi imzalayacaklarını bildirdi. Di Maio, Facebook'tan yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: "İngiltere, virüsün geçirdiği mutasyon sebebiyle COVID-19'un yeni formuna ilişkin alarm verdi. Hükümet olarak, İtalyanları koruma yükümlülüğümüz var. İngiliz hükümetine de haber verdikten sonra Sağlık Bakanı ile İngiltere'ye uçuşları askıya alan kararnameyi imzalamak üzereyiz. Önceliğimiz İtalya'yı ve yurttaşlarımızı korumak." şeklinde konuştu.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, İngiltere ile hava ve demir yolu ulaşımını en az 24 saat durduracaklarını duyurdu. De Croo, televizyon programında yaptığı açıklamasında, İngiltere'den uçak veya trenle Belçika'ya gelecek kişilere sınırların gece yarısından itibaren geçici olarak kapatılacağını söyledi. İngiltere'nin güneyinde görülen ve daha çabuk bulaştığı belirtilen yeni bir virüs hakkında bilimsel istişarelerde bulunmak amacıyla bu kararı aldıklarını ifade eden De Croo, 24 saatlik sürenin uzatılabileceğini kaydetti. De Croo, "Mutasyonla veya yeni virüs türünün Avrupa ana karasına ulaşıp ulaşmadığıyla ilgili cevapsız birçok soru var." dedi.

Avusturya: Hızlı Kararlar Alınması Şart

Avusturya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İngiltere’de ortaya çıkan mutasyona uğramış COVID-19 türünün ülkeye girmesini ölmek ve bu tehlikeden halkı korumak için bu ülkeden gelen bütün uçuşların durdurulacağını bildirdi. Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg de konuya ilişkin basına yaptığı açıklamada, yeni gelişmeye ilişkin İngiliz makamlarıyla görüştüğünü belirterek, "Halkımızı söz konusu tehlikeden korumak için bu radikal kararı almak zorundayız." ifadesini kullandı. Bu tehlikeli gelişme karşısında hızlı karar alınması gerektiğini kaydeden Schallenberg, İngiltere'den gelecek bütün uçuşların durdurulacağını, bunun için gerekli resmi yazının hazırlandığı bilgisini paylaştı. Schallenberg, Hollanda, İtalya ve Belçika gibi bazı Avrupa Birliği ülkelerinin de benzer adımlar attığını belirterek, virüsün mutasyona uğramasının COVID-19’un hala ne kadar tehlikeli olduğunun bir göstergesi olduğunu kaydetti.

İsrail'den Anında 3 Ülkeye Yasak Kararı

İsrail'deki COVID-19 Kabinesi, İngiltere'de virüsün daha hızlı yayılan yeni türüne rastlanmasının ardından bir dizi yeni önlemler aldı. Bu önlemler kapsamında İngiltere'nin yanı sıra Danimarka ve Güney Afrika'dan gelecek yabancıların ülkeye girişi yasaklandı. Söz konusu ülkelerden dönecek İsraillilerin ise karantina merkezi olarak kullanılan otellerde 10 ila 14 gün konaklamaları ve ülkeye girişte COVID-19 testi yaptırmaları zorunlu hale getirildi. İsrail hükümeti de bu öğleden sonra Birleşik Krallık'tan gelen tüm İsrailli olmayanların girişini yasakladı.

Dünya tıp otoriteleri, riskli işlerde, ön saflarda çalışanların ve 74 yaşın üzerindeki kişilerin bir sonraki aşamada aşı olması gerektiğini söylüyor.

İngiltere'de COVID-19'un daha hızlı yayılan bir türünün ortaya çıkmasının ardından, Londra ve çevresinde kısıtlamaların daha da sıkılaştırılmasını içeren dördüncü aşama önlemler uygulanmaya başlandı.

Ülkede vaka sayısının en çok arttığı şehir olan Londra'da COVID-19 salgınıyla mücadele kapsamında tüm mağazalar, kuaförler ve spor salonları kapatıldı.

Kısıtlamaların ilk gününde, Londra sokaklarının boş olduğu gözlemlenirken, metro istasyonlarına sessizlik hakimdi.

Kentte 16 Aralık'ta 3. aşama önlemler kapsamında otel, misafirhane, sinema, tiyatro ve barların yanı sıra paket servis yapanların haricindeki tüm kafe ve restoranlar kapatılmıştı.

Johnson, yeni türden dolayı bazı önlemler almak zorunda kaldıklarını, şimdiye kadarki en geniş kısıtlamaların uygulandığı başkent Londra ile İngiltere'nin doğu ve güneydoğusunun, önlemlerin daha da sıkılaştırıldığı 4. aşamaya alınacağını açıklamıştı.

Alman Federal Meclisin'den bir kaynak AFP'ye verdiği demeçte, şu anda kilit altında olan Almanya'nın gece yarısından itibaren İngiltere'ye uçuş yasağı ilan edeceğini açıkladı.

Kaynak, Berlin'in "önümüzdeki saatlerde resmi hale getireceğini" söyledi ve aynı politikanın 27 üyeli Avrupa Birliği'nin tamamında uygulanabileceğini öne sürdü.

İlk yasak İngiltere'nin 1 Ocak'ta AB'den ayrılmasına kadar sürecek, ancak kaynak, Berlin'in uçuş yasağını bu tarihin ötesine uzatmak için "önlemler üzerinde çalıştığını" da ekledi.  İrlanda da tarihte ilk kez İngiltere'den uçuşları yasaklayan benzer tedbirleri almaya karar verildiğini de açıkladı .

İlk yasak 48 saat sürecek ve gece yarısı başlayacak, Kabine olası bir uzatma kararını almak için Çarşamba günü toplanacak.

Ulaştırma Bakanı Eamon Ryan, Virgin News'e şunları söyledi: "Burayla İngiltere arasındaki genel seyahat kısıtlanacak ve bunu Salı sabahı gözden geçireceğiz." dedi. İrlanda hükümeti, feribot geçişlerinin tedarik zincirlerini ilerletmeye devam edeceğini doğruladı.

Hollanda hükümetinin daha önce Birleşik Krallık'tan tüm uçuşların Hollanda'ya girişinin yasaklandığını açıkladığı bilgileri Ongun Haber merkezimize gelmişti ; Hollanda daha sonra Belçika ile uçuşları ve Eurostar trenlerini en az 24 saat durdurarak vaka istatistiklerini takip etti.

 İtalya ve Avusturya'nın da Benzer Önlemleri Alması Artık An Meselesi 

Hollanda hükümeti yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Daha fazla bilgi ve Birleşik Krallık'taki epidemiyolojik durumun bir açıklaması beklenirken, halk sağlığı enstitüsü bu virüs türünün Birleşik Krallık'tan girişinin mümkün olduğunca sınırlandırılmasını tavsiye ediyor, yolcu hareketini sınırlayarak veya kontrol ederek.... " "Önümüzdeki günlerde, diğer AB üye devletleriyle yakın işbirliği içinde, Birleşik Krallık'tan virüs ithalatını daha da kısıtlama olasılıklarını araştıracak". Raporda; Yasak, Pazar günü 05: 00'ten 1 Ocak'a kadar geçerlidir. ibaresine vurgu yapıldı.

Bu arada Belçika Başbakanı Alexander De Croo, ülkenin "önlem" olarak gece yarısından itibaren İngiltere'den uçuş ve trenleri en az 24 saat durduracağını söyledi.

İran ve Japonya Alarm Durumunda

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar'ın yeni tip koronavirüse yakalandığı açıklandı. Bu arada, İran resmi ajansı IRNA, Çin vatandaşlarının ülkeye girişinin yasaklandığını duyurdu.

Japonya hükümetiyse yerel yönetimlere, koronavirüs nedeniyle ilk ve orta dereceli okulların Pazartesi gününden itibaren kapatılması ve Mart ayı boyunca kapalı tutulması talimatı verdi.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe "Hükümet, çocukların sağlığı ve güvenliğini her şeyin üzerinde tutuyor" dedi.

Japonya'da bugün ülkenin kuzeyindeki Hokkaido bölgesinde 13 kişide daha Covid-19 adı verilen rahatsızlığa yol açan koronavirüs görüldüğü açıklandı. Bu kişilerden ikisi çocuk.

40'lı yaşlarındaki bir kadında ise ikinci kez virüs görüldüğü açıklandı.

Teknoloji Sağlık Merkezi Açıldı Teknoloji Sağlık Merkezi Açıldı

Gelen son dakika haberlerine göre; Belçika, Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail ve İtalya'da da virüse rastlandı.

Mutasyon geçiren ve hızla yayınlan koronavirüs nedeniyle Hollanda ve Belçika, Birleşik Krallık ile yapılacak tüm uçuşları askıya aldı. Türkiye, Almanya, Bulgaristan, İtalya, İrlanda ve Fransa da İngiltere ile ulaşımı geçici olarak durdurdu.

Ülkelerin İngiltere ile ulaşım ve seyahate yönelik yasakları ise kısa süreli olarak planlanmış durumda. Kararın tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yayılması bekleniyor. AB ülkeleri, ortak bir karar için "acil" koduyla" bu gün toplantı gerçekleştirecek.

Tüm dünyaya yayılan koronavirüsün (SARS-CoV-2) aylar geçtikçe mutasyon geçirmesi sonrası hücrelere nüfuz etme gücünün yaklaşık 10 kat arttığı, bu sebeple Covid-19'un etki etme gücünün ve yoğunluğunun 4-5 kat yükselerek çok daha ölümcül olduğu ortaya çıktı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Florida eyaletinde bulunan Scripps Araştırma Merkezi görevlileri yaptıkları son çalışmada mutasyon sonrası D614G olarak kodlanan Covid-19'un eskiye nazaran çok daha dayanıklı ve etkili hale geldiğini belirledi.

ABD'li bilim insanları Çin'de ortaya çıktıktan sonra mutasyon geçiren koronavirüs'ün İtalya'nın kuzey bölgesi, ABD-New York, Rusya ve Brezilya gibi dünyanın diğer farklı bölgelerinde Çin'e kıyasla çok daha fazla can kaybına yol açmasının sebebinin bu olduğunu ifade etti.

Nextstrain:SARS-CoV-2 Genomu Patojen Evriminin Gerçek Zamanlı Takibi İçin Tavsiye Ediliyor.

Web: https://nextstrain.org/sars-cov-2/

Yeni Koronavirüsün Genomik Epidemiyolojisi - Küresel Alt Örnekleme: https://nextstrain.org/ncov/global

Covid-19'un Mutasyona Uğramış Yeni Türünde Ne Farklar Var?

İngiliz hükümetinin bilim danışmanı Sir Patrick Vallance, Kovid-19'un yeni türünün son günlerde artan vaka oranları dikkate alındığında baskın bir tür haline geldiği konusunda uyardı.

Vallance ayrıca yeni varyantın 'çoğu virüsün yaptığı protein değişiklikleriyle alakalı' 23 farklılık olduğunu söyledi.

Vallance, tüm bu bilgilerin ışığında yaptığı son açıklamada, "Öyleyse bunun bize gösterdiği şey, bu yeni varyantın yalnızca hızlı hareket etmekle kalmayıp iletim kabiliyeti açısından gelişmesi, aynı zamanda da baskın tür haline gelmesidir. Aktarım açısından diğerlerini yeniyor" şeklinde konuştu.

Araştırmacılar ayrıca temel üreme sayısını ve her iki suşun ortalama üretim süresini karşılaştırdı. D614 suşu'nun ortalama üretim süresinin yaklaşık olarak  5 gün olduğu varsayıldığında, araştırmacılar G614 suşunun D614 suşundan% 31 kat daha yüksek bir üreme sayısına sahip olduğunu hesapladılar.

Yeni Varyant Daha Ciddi Hastalıklara Neden Olur mu?

İngiliz yetkililer, yeni varyantın daha ciddi hastalıklara veya daha fazla ölüme neden olduğunu düşünmediklerini ancak çok daha hızlı yayıldığı için vaka sayılarında büyük sorunlara neden olabileceğini belirtiyor.

İngiltere'nin baş tıp görevlisi Profesör Chris Whitty, yaptığı açıklamada, "Yeni türün daha yüksek bir ölüm oranına neden olduğunu ya da aşılar ile tedavileri etkilediğini gösteren hiçbir mevcut kanıt yok fakat bunu doğrulamak için çalışmalar ivedilikle devam ediyor" dedi.

TEK SEVİNDİRİCİ HABER

Diğer bir araştırma görevlisi Michael Farzan, koronavirüsün yavaş bir şekilde mutasyona uğradığını belirterek, "Bu sebeple şimdilik D614G mutasyonundan çok daha ölümcül bir durumla karşılaşacağımızı sanmıyorum. Ancak koronavirüs şu anda çok daha hızlı yayılıyor. Mutasyona uğramayan virüse kıyasla, mutasyona uğramış virüsler iyileşen koronavirüs hastalarının kanından alınan antikorlarla yapılan tedaviye karşı savunmasız." diye konuştu.

Şekil 1: Birleştirilmiş SARS-CoV-2 Genomlarının Filogenetik Analizi.

KAYNAK: https://www.nature.com/articles/s41586-020-2355-0

Şekil 1

Zamanla çözümlenmiş bir filogeni ağacı oluşturmak için 94 SARS-CoV-2 genom dizisini ve 221 yayınlanmış diziyi kullandık. Sınıflar I ve II işaretlenir ve ağacın dallarını ayırt eden varyasyonlar belirtilir. Eş merkezli daireler, örnekleme tarihlerini temsil eder. Her bir uç dairesi tek bir numuneyi temsil eder; renkler vaka konumlarını gösterir (anahtar). HSWM ile temas geçmişi olan vakalar vurgulanır.