Son dakika haberine göre, İngiltere'de, Güney Afrika'dan gelen 2 kişide yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) daha da hızlı yayılan başka bir türünün tespit edildiği bildirildi.

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, Birleşik Krallık'ta corona virüsünün (koronavirüs) yeni bir varyantının daha tespit edildiğini açıkladı. Bakan Hancock mutasyona uğrayan yeni corona virüsüne (501.V2) yakalanan iki hastanın Güney Afrika'dan seyahat edenlerle temaslı olduğunu duyurdu. Öte yandan Birleşik Krallık'ta corona virüsü vakaları son 24 saatte rekor kırdı ve 39 bin 237 olarak kayıtlara girdi.

Son dakika haberi... Basın bilgilendirme toplantısında 'son dakika' gelişmesini duyuran İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, tespit edilen bu ikinci varyantı "kaygı verici" olarak nitelendirdi. Hancock, corona virüsünün bu türünün daha bulaşıcı olduğunu ifade etti.

"501.V2" olarak adlandırılan ve Güney Afrika'da görülen bu tür, Güney Afrika'daki yeni vakaların yaklaşık yüzde 80 ila 90'ını oluşturuyor.

Matt Hancock, "501.V2" adıyla anılan bu varyantın Birleşik Krallık'ta corona virüsü vakalarındaki artışın sebebi olan ilk varyanttan daha çok mutasyon geçirmiş gibi göründüğünü aktardı.

Hancock, "Birleşik Krallık'taki vakalar ile yakın temaslıları karantina alıyoruz. İkinci olarak, derhal Güney Afrika'ya seyahat kısıtlaması getiriyoruz. Üçüncü ve en önemlisi de son iki hafta içinde Güney Afrika'da bulunan ve onlarla yakın temaslı olan Birleşik Krallık'tan herkes derhal karantinaya girmeliler" dedi. 

UZMANLAR ARAŞTIRIYOR

Dr. Susan Hopkins, uzmanların hâlâ yeni varyantla ilgili öğrenme aşamasında olduğunu belirtti. Dr. Hopkins, "Yürürlükteki karantinayla ve sistemle yayılmayı kontrol edeceğimizden eminiz. Seyahat edenlerdeki vakaların tespitini sürekli olarak iyileştirmeye bakıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu arada Birleşik Krallık'ta corona virüsü vakaları son 24 saatte rekor kırdı ve 39 bin 237 olarak kayıtlara girdi.

Dünya çapında Covid-19 için yaklaşık 80 aşı ve 150 ilaç üzerinde çalışılıyor.

İSRAİLDE DE TESPİT EDİLDİ

İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 4 kişide İngiltere’de görülen corona virüsünün mutasyona uğramış türünün tespit edildiği bildirildi.

Üç vakanın İngiltere’den İsrail’e geldikten sonra karantina otelinde kalan kişiler arasında bulunduğu, 4. vakanın ise kaynağının arandığı belirtildi.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde İsrail, corona virüsünün mutasyona uğramasının ardından İngiltere, Güney Afrika ve Danimarka'dan gelen yolculara seyahat kısıtlaması kararı almıştı.

PROF.DR.ERCÜMENT OVALI'DAN YENİ AÇIKLAMALAR

Aşı çalışmalarını her türlü baskı ve dolaylı tehdide rağmen sürdüren Prof. Dr. Ercüment Ovalı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, mutasyona uğrayan koronavirüs hakkında dikkat çeken ifadeler kullandı.

Ovalı açıklamasında, “Oluşan yeni mutasyonlar aşıların geleceğini etkileyebilir mi” ve “Yeni bir pandemi ‘COVID-21’ kapıda mı” sorularına yanıt verdi.

Prof. Ovalı yanıtında, “Her ikisi için de evet” ifadesini kullandı.

“Bu mutasyon hızı devam ederse aşıların devre dışı kalması kaçınılmaz görülmektedir” diyen Ovalı, Pfizer, Moderna, Astrazeneka gibi mRNA teknolojisiyle üretilen aşıların koruyuculuğunun kalmayacağına dikkat çekti.

Prof.Dr. Ercüment Ovalı’nın o açıklaması:

TÜRKİYE DE TEDBİR ALDI

Kimse Aşıyı Yaptırmaya Zorlanmadı mı? Kimse Aşıyı Yaptırmaya Zorlanmadı mı?

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, geçen hafta ülkede yüzde 70 daha hızlı yayılan bir Covid-19 türü bulduklarını açıklamıştı. Bunun üzerine 50'den fazla ülke, İngiltere ile seyahate kısıtlama getirmişti. Türkiye, 20 Aralık'ta İngiltere'nin yanı sıra Güney Afrika'dan uçuşlara da geçici durdurma kararı almıştı. Ancak uzmanlar yüzde 70 olarak açıklanan oranın laboratuvar çalışmalarına değil, modellemelere dayandığına dikkat çekmişti.