Teknoloji Diş Yeni Binasında Teknoloji Diş Yeni Binasında
Geliştirdiği "Karatay Diyeti"  ile tanınan Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, tüketim zamanı ve miktarının  meyveleri sağlıksız hale getirebildiğini ifade ederek, "Meyvelerin şekeri ve her  türlü şeker, tatlı zehirlerdir. Hiçbir zaman aşırı şekilde, özellikle akşamları  geç vakitlerde tüketilmemelidir" dedi.
 
Karatay,  meyve tüketiminin bilinçli  olması gerektiğini söyledi.
 
Meyve şekerinin, bebeklerde dahi karaciğerin yağlanmasının başlıca  nedenlerinden biri olduğunu anlatan Karatay, sağlık sorunu olanların meyvelerdeki  fruktoz miktarına dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
 
Yaz mevsiminde bolca tüketilen kavun ve karpuzda fruktozun yüksek  olduğuna dikkati çeken Prof.Dr. Karatay, şöyle devam etti: "Meyvelerin tüketim miktarları, zamanları ve şekilleri, onları vücudumuz  için sağlıklı veya sağlıksız hale getirebilir. Meyvelerin şekeri ve her türlü  şeker, tatlı zehirlerdir. Hiçbir zaman aşırı şekilde, özellikle akşamları geç  vakitlerde tüketilmemelidir. Örneğin gün boyunca başka tatlı ve şekerli yiyecek  yememek koşuluyla sonbahar ve kış aylarında sabah kahvaltısında yenecek bir yerli  muz, glisemik indeksi yüksek olmasına rağmen verdiği enerji gün içinde  yakılabileceği için sağlıklıdır. Ancak aynı muz akşam yemeğinden sonra  tüketilirse ve ardından yatılırsa yağ olarak depolanacağı için sağlıksızdır."
         
"Meyveyi lifleriyle tüketin" 
Meyvelerin lifleriyle tüketilmesi önerisinde bulunan Karatay, şu  bilgileri verdi: "Öğlen yemeği yerine ceviz içi, badem, fındık, fıstık gibi kuru  yemişlerle birlikte mevsiminde tüketilecek bir adet portakal veya iki adet  mandalina, lifiyle yendiğinde vücut için sağlıklıdır. Ancak 2-3 portakal veya 4-5  mandalina sıkılıp suyu içildiğinde glisemik yükü arttığı ve liflerinden  arındırılıdığı için hızla kana karışıp kan şekerini ve insülini aniden yükseltir.  İki üç saat sonra da aniden düşmesine sebep olur, işte bu durum sağlıksızdır."


Kaynak: http://kadin.milliyet.com.tr/gece-meyve-tuketimi-zararli/lezzet/detay/1717946/default.htm



Etiketler: tüketim , saat , olabilir , Yaz , Sonbahar