Sağlık Bakanlığı'ndan “Kızamık” Alarmı! Sağlık Bakanlığı'ndan “Kızamık” Alarmı!
Evlilik ve ilişki koçu Siren  Mermut, yeni nesillerin evlilik kurumu konusunda ani kararlar alabildiğini ifade  ederek, ”Maalesef kadın ekonomik gücüne güvenerek, çok daha cesur kararlar  alabiliyor” dedi.
 
Mermut, AA muhabirine, 2 yılı profesyonel olmak üzere 4 yıldır ”yaşam  koçu” olarak hizmet verdiğini belirtti.
 
Hizmetin insanların hayattan beklentilerine yönelik farklı yöntemler  içerdiğini anlatan Mermut, kişilere sosyal hayatta destek vererek daha başarılı  ve mutlu olmalarına, doğru kararlar almalarını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
 
Koçluk hizmetlerinin 6-12 hafta arasındaki bir süreci kapsadığını  vurgulayan Mermut, halk arasında ”koçluk” kavramının giderek  anlaşılmaya  başlandığını ifade etti.
 
Siren Mermut, şöyle devam etti: ”Psikolog ve psikiyatristler, bir rahatsızlığı, bir hastalığı tedavi  etmeye yönelirken biz teşhis koymuyoruz, tedavi etmiyoruz. Biz insanlara  belirledikleri hedeflere giderken yardımcı olmaya, yanlarında olmaya gayret  ediyoruz. Kişileri yönlendirme, onları manipüle etme, kararları üzerine kanaat  belirtme gibi bir durumumuz yok. Bunun net bir şekilde anlaşılması gerektiğine  inanıyorum.”
 
Mermut, koçluk hizmeti verenlerin eğitim düzeylerinin sürekli  sorgulandığını da anlatarak, ”İnsanların sorgulaması anlaşılabilir bir şey.  Fakat yaşam, ilişki ve evlilik koçlarının da belli bir eğitim alması gerekiyor.  Bu işi yapmak isteyenlerin eğitim alacakları akademiler yurt içinde ve yurt  dışında mevcut. Elbette sadece eğitim  yeterli değil, belli bir hayat tecrübesine  de sahip olunması gerekiyor” diye konuştu.
         
”Aile içi iletişimsizlik ilk sırada”
Mermut, evlilikte yaşadıkları sorunları aşmak isteyen çiftlerin de  ”yaşam koçu” desteğine başvurduklarını, son dönemde sayının giderek arttığını  ifade etti.
 
Gençlerin evlilik konusunda çok ciddi ve ani kararlar alabildiğini  belirten Siren Mermut, şu derlendirmelerde bulundu: ”Aile içi iletişimsizlik en çok gelen konu. Çiftler bunun farkında bile  değiller. Bize geldiklerinde sohbetler sırasında, bunun açığa çıktığını  görüyoruz. Kadının maddi özgürlüğünü elde etmesinden sonra takındığı tavır da  önemli sıkıntılara neden oluyor. Maalesef kadın ekonomik gücüne güvenerek, çok  daha cesur kararlar alabiliyor. Hele ki genç nesiller, evliliği sadece maddi  unsurlarla temellendirdiği için çok kısa sürede evliliklerini bitirebiliyor.  Çiftler, birbirlerine karşı açık ve dürüst de değiller. Beklentilerinin farkında  değiller, farkında olanlar da karşısındakini o yönde değiştirmeye gayret  ediyor.”
         
”İnsanları yönlendirmiyoruz”
Aile yapısının değiştiğine de işaret eden Mermut, ”Erkeğin geçmişten  gelen egemenliğini çekinerek de olsa bölüştüğünü, kadınların da giderek daha  tahammülsüz hale geldiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Siren Mermut, koçluk hizmeti verilirken kişileri yönlendirmediklerine,  öneride dahi bulunmadıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
”Boşanma kararı almaya yakın bir kişinin boşanmaktan başka çaresi yoksa  da ben ona ’boşan’ demem. İnsanları yönlendirmiyor, yargılamıyor, onlara kendi  düşüncelerimizi yorumlayarak söylemiyoruz. Kişilerin hayat mücadelelerinde  yanlarında duruyor ve onlara karşılaşacakları sorunları, göremedikleri  ayrıntıları güçlü sorular sorarak nedenlerini bulup çıkarmalarını sağlıyoruz.”
 
Avukatların da ”koçluk” kavramının önemini anlamaya başladığını  belirten Mermut, ”Avukatlar, ’Keşke insanlar ayrılık kararı almadan önce size  başvursa, bu şekilde boşanmaların çoğu önlenebilir’ dediklerini sık sık  görüyoruz” diye konuştu.
 
 
 


Kaynak: http://kadin.milliyet.com.tr/evlilikte-yeni-trend-iliski/ask-iliskiler/detay/1714629/default.htm



Etiketler: boşanma , Trend , insanlar , sadece