Yeni tip Koronavirüs’e (Covid-19) karşı etkili olduğu açıklanan, Amerikan ilaç şirketi Gilead tarafından üretilen Remdesivir adlı ilacın bir kür tedavi fiyatı 2 bin 340 dolar (16 bin TL) olarak açıklandı. Amerika dışındaki gelişmiş ülkeler için belirlenen fiyat. İlacın Amerika fiyatı ise 3 bin 120 dolar (21 bin 375 TL) olarak belirlendi.


ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) Remdesvir’e sadece “acil durumlar” için onay vermişti. BBC’ye göre çeşitli ülkelerdeki hastanelerde yapılan deneylerde ilacın semptom süresini 15 günden 11 güne düşürdüğü tespit edildi.

Amerikalı Tıp çevreleri; Ortalama bir hasta için 520 dolarlık fiyat etiketinin altıyla çarptığınızda 3.120 dolara ulaşacağını , çünkü tipik bir hastanın beş günlük bir tedavi programı için ihtiyaç duyduğu şişe miktarı olduğu. Gerekirse, bazı hastaların maliyetlerini 5.720 dolara getirebilecek daha uzun (10 günlük / 11 flakon) bir program gerekebileceğini tedirginlikle ifade ettiler.

Dünyadaki sağlık uzmanları, koronavirüs hastalığına yakalananlara yardımcı olmak için bir sonraki büyük tedavi olarak sitokin tedavisinin kullanımını araştırdıkları bilgisine ulaşıldı.

Gilead CEO'su Daniel O'Day “İster özel bir sigorta şirketi kapsamında olun, ister bir hükümet sigortası kapsamında olun, COVID-19 ile sigortasız olun, remdesivir ile erişim sorunu olmayacak” dedi.

Cambridge Üniversitesi Hastaneleri’nde bulaşıcı hastalıklar konusunda danışmanlık yapan Prof. Babak Javid de Remdesivir’in hayatta kalma ihtimalini yüzde 30 artırdığını belirtti.

İsrail Savunma Bakanı Naftali Bennett Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkenin bilim adamlarının biyolojik araştırma laboratuvarında önemli bir antikoru izole ederek koronavirüs tedavisinde 'önemli bir atılım' gerçekleştirdiklerini söyledi. Monoklonal nötralize edici antikor,İsrail Enstitüsü için Biyolojik Araştırma(IIBR) taşıyıcıların vücutlarındaki hastalığa neden olan koronavirüsü nötralize edebilir şeklinde bilgiye dayalı yorumlar yapılmakta şeklinde bilgiler verdi. 

Covid-19'a karşı geliştirilen Antikor formülünün patentli oluğu, daha sonra uluslararası bir üretici kitlesel olarak üretilmeye başlanılacağı gelen bilgiler arasında, IIBR Direktörü Shmuel Shapira da şunları söyledi: Bir başka araştırma ekibi MigVax ise ayrıca bir koronavirüs aşısının gelişiminin ilk aşamasını tamamlamaya yakın olduğunu söyledi.

İsrail, DSÖ'ne16,246 vaka ve koronavirüsten 235 ölüm bildirdi. Sınırlarını kapatan ve yerli koronavirüs salgınını engellemek için harekete sıkı kısıtlamalar getiren ilk birkaç ülke arasında yer aldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca daha önce ilacı temin ettiklerini ve bazı hastalarda kullanacaklarını belirtmişti. Remdesvir’in Türkiye fiyatı henüz belirlenmedi ancak Amerika dışı gelişmiş ülkeler fiyatı baz alındığında 2.324 TL aylık alan bir asgari ücretinin 9 aylık maaşına denk olduğu görülüyor.

Remdesivir yeni değil. Başlangıçta solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bir virüs olan Hepatit C ve RSV'yi tedavi etmek için geliştirilmiştir. Ayrıca Ebola'nın yanı sıra SARS ve MERS için de bir tedavi olarak araştırıldı - COVID-19'a neden olan virüs gibi insanları enfekte eden diğer iki koronavirüs. Bu kullanımlar için asla onay aşamasına geçmedi, ancak son dört ay boyunca bilim adamları, koronavirüs pandemisini hafifletmeye yardımcı olacak seçenekler için umutsuz durumdalar. Remdesivir, o zamana  kadar COVID-19'a karşı en umut verici terapilerden biri haline gelen, düzenleyici onay için  benzeri görülmemiş bir yol izledi.

Zincir Markette Zincirleme SKANDAL! Zincir Markette Zincirleme SKANDAL!

Remdesivir bir aşı değildir ve bu nedenle enfeksiyonu önleyemez; bunun yerine, vücuda yayıldıktan sonra virüse saldırarak çalışır. 

İşte COVID-19 virüsünün insan vücudunda nasıl yayıldığına ve ilacın frenleri bu sürece nasıl koyduğuna bir bakış.

ADIM 1: Virüs bir hücreye giriyor

Virüsler, bir hücrenin protein üretim makinesini kullanmadan çoğalamazlar. Bu yüzden önce sağlıklı bir hücreye girmeleri gerekir. Koronavirüsler, COVID-19'a neden olan gibi, hücrelere bağlanmasına izin veren sivri proteinlerin bir kabuğuna sahiptir.

ADIM 2: Virüs genetik kodu serbest bırakır

Virüs hücre ile kaynaşır ve içeri girdikten sonra bir RNA ipliği serbest bırakır. Bir taslak gibi, RNA da virüsün tam kopyalarını yapmak için talimatları olan bir genetik kod dizisidir.

ADIM 3: Genetik kod proteinlere dönüşür

Konakçı hücrede ribozom adı verilen küçük parçacıklar genetik materyali okumak için donatılmıştır. Virüsün RNA'sı ribozomdan geçtiğinde, ribozom viral proteinler üretir.

ADIM 4: Proteinler kopyalar

Viral RNA'nın yanı sıra dış dikenler ve membran gibi virüsün diğer kısımlarının kopyalarını yapmak için viral proteinlere ihtiyaç vardır. Daha fazla protein ve RNA ipliği yapıldıkça çoğalırlar ve hücreyi dolduran katlanarak daha fazla kopya yaparlar.

ADIM 5: Viral parçalar monte edilir

Viral parçalar, tam bir virüs oluşturarak bir araya gelmek için konakçı hücredeki mekanizmaları kullanır. Tamamen monte edildiğinde, virüs diğer sağlıklı hücreleri aramak ve işlemi tekrar başlatmak için hücreden çıkabilir.

6.ADIM: Remdesivir replikasyonu bloke eder

Remdesivir, viral RNA'nın bir kısmını taklit eder. Kopyalama işlemi sırasında kendisini RNA şeridine sokar. Bağlandığında, ilaç daha fazla kopyalamayı önler, RNA ipliğini eksik bırakır ve kritik viral parçalar üretemez.

ADIM 7: Virüs yavaşlıyor

İlaç tarafından engellenen tüm replikasyon süreci yavaşlar. Bu, daha az virüsün toplandığı anlamına gelir. Kısmi RNA'lı kusurlu virüsler diğer hücrelerde çoğalamaz.

Kaynak: https://time.com/5839932/how-remdesivir-works-coronavirus/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=editorial&utm_term=health_covid-19&linkId=89195499