Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de bugün akşam saatlerinde Corona virüs şüphesi olan bir vatandaşın test sonucunun pozitif çıktığını bildirdi.  Koca, "Hastanın virüsü Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir. Hasta bir erkektir ve genel durumu iyidir. Aile bireylerinin hepsi ve yakın çevresindeki tüm bireyler bu anlamda gözetim altındadır ve her biri şüpheli kabul edilmiştir." dedi.

Koca, yaptığı basın toplantısında, Çin'in Vuhan kentinde 90 gün önce 12 Aralık 2019'da ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün başka pek çok ülkeye 1-2 hafta içinde bulaşmasına, ardından çok hızlı bir küresel yayılım göstermesine rağmen Türkiye'nin süreçte büyük bir başarı gösterdiğini söyleyerek sözlerine başladı.

Komşu ülkeler ve Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin aldığı sıkı tedbirleri uygulamadığını hatırlatan Koca, "Bizimse salgına karşı yürüttüğümüz strateji ve disiplinli eylem planında direncimiz hiç azalmadı, kat kat arttı" dedi.

Saat 00.30’da yapılan açıklamada virüsün hangi şehir veya hangi hastanede görüldüğü açıklanmadı, ancak CNN Türk spikeri Duygu Kaya virüsün İstanbul’da görüldüğünü söyledi.

SINIR VE SAHİL HUDUTLARINDA GÖREV YAPAN SAĞLIK PERSONELLERİ'NİN İZİNLERİ "İKİNCİ BİR EMRE KADAR" İPTAL EDİLDİ

Sağlık Bakanlığı, Türkiye Hudut ve Sahilleri Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından koronavirüs salgını nedeniyle bir karar alındı. Genel Müdürlük, personelin “ikinci bir emre kadar” yıllık izinlerinin iptal edildiğini bildirdi.

Bakan Koca'dan Yedikule Hastanesi’ndeki vaka ile ilgili sosyal medya hesabı üzerinden ayrıca açıklama açıklama yaparak; “Yedikule Hastanesi’nde konulan tanı Yeni Koronavirüs (COVID-19) değil, Human Koronavirüs NL63 tanısıdır” dedi.

Bakan Koca'dan Yedikule Hastanesi’ndeki vaka ile ilgili açıklama

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yedikule Hastanesi’nde konulan tanı Yeni Koronavirüs (COVID-19) değil, Human Koronavirüs NL63 tanısıdır. Virüs ailesinin çok eskiden beri iyi bilinen bir tipidir. Yol açtığı rahatsızlık basit soğuk algınlığıdır. Hastamıza acil şifalar diliyoruz. Mücadelemiz, virüsün yeni tipiyle” ifadelerini kullandı.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI ZİYA SELÇUK'TAN ERKEN TATİL AÇIKLAMASI
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Korona virüs tedbirleri kapsamında okullarımızdaki eğitim sürecinin planlanması hususunda Sağlık Bakanlığı ile değerlendirmelerimiz devam etmektedir" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Korona virüs tedbirleri kapsamında okullarımızdaki eğitim sürecinin planlanması hususunda Sağlık Bakanlığı ile değerlendirmelerimiz devam etmektedir. Okulların tatil takvimiyle ilgili resmî kaynaklar dışında yapılan hiçbir açıklamaya itibar edilmemesini önemle rica ediyorum" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Corona Virüsü nedeniyle Türkiye'de okulların tatil edilip edilmeyeceği ile ilgili olarak ''Ortak açıklama yapılacak'' dedi.

SAĞLIK BAKANI KOCA ORTAK AÇIKLAMAYI BEKLEYİN...
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve sonunda Türkiye'ye de gelen Corona Virüs tehlikesi ülemizde de artık tehlike yaratmaya başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya okulların tatil olup olmayacağı konusu soruldu...
Bu konuda sıcak gelişmeler yaşanıyor öncelikle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün yaptığı basın açıklamasında "Okulların tatil olup olmayacağı konusunu Milli Eğitim Bakanımız ile yapacağımız görüşme sonrası karar vereceğiz. Bu konuda yapabileceğimiz belki tatilin erkene çekilmesi olabilir" dedi.

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİNDE EĞİTİME ARA VERİLDİ

İstanbul Kadir Has Üniversitesi, Türkiye'de koronavirüs vakası görülmesinin ardından eğitime ara verdiğini duyurdu. Üniversite yönetiminin öğrenciler ve çalışanlarla paylaştığı e-posta'da, 6-10 Nisan arasında yapılacak bahar dönemi yarı yıl tatilinin, koronavirüs tedbiri nedeniyle bugün öğleden itibaren başlayarak 20 Mart'a kadar süreceği belirtildi. Açıklamada derslerin 23 Mart Pazartesi başlayacağı aktarıldı.


BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ'DE EĞİTİME ARA VERDİ

Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerin ve akademisyenlerin kampüse gelmemesi, derslere evden online canlı yayınla katılması kararı aldı. İlgili Karar, öğrencilere ve akademik kadroya da bildirildi.

10 MADDE DE CORONA VİRÜS (COVİD-19)'DEN KORUNMA YOLLARI

Dünyanın konuştuğu küresel salgın yeni tip koronavirüs bugüne kadar 4 binden fazla insanın ölümüne neden oldu.  116 bini aşkın vakanın görüldü, yaklaşık 65 bin hasta ise taburcu edildi. 

Hastalığın semptomları arasında yüksek ateş, öksürük, nefes almada sıkıntı ve ishal bulunuyor.  Vakalar arasında bugüne kadar virüs nedeniyle akciğer iltihabı, akut solunum sendromu, böbrek yetmezliği görüldü.

Uzmanlar kalp ve damar sorunu olan hastaların koronavirüse yakalanma riskinin diğer kişilere göre yüksek olduğunu belirtiyor. Kardiyovasküler sistem bozukluğu olanları diabet hastaları, kronik solunum rahatsızlığı olanlar ve hipertansiyon hastaları takip ediyor. 

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi koronavirüs nedeniyle en çok hayatını kaybedenlerin 80 yaş ve üstü olduğunu belirtiyor. 

Yüzde 14,8'lik ölüm oranı ile ilk sırada yer alan 80 yaş grubunu, yüzde 8'lik oran ile 70-79 yaş aralığı takip ediyor. Yüzde 3,6'lık ölüm oranı ile 60-69 yaş grubu üçüncü sırada.

Covid-19 yani Corona virüsü yüzünden hayatını yitirenlerin yüzde 1.3'ü ise 50-59 yaş aralığındaki kişilerden oluşuyor. 

40-49 yaşta görülen ölüm oranı yüzde 0.4 iken, 30-39, 20-29 ve 10-19 yaş aralıklarında yüzde 0.2 görünüyor. 

H3N8 Kuş Gribi Kaynaklı İlk İnsan Ölümü H3N8 Kuş Gribi Kaynaklı İlk İnsan Ölümü

Araştırmalar koronavirüse yakalanan erkeklerin kadınlara kıyasla ölüm ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor, Kadınlarda bu oran yüzde 1.7 iken, erkeklerde yüzde 2.8'e çıkıyor. 

1- Ellerin bol bol yıkanması, tek kullanımlık mendil tercih edilmesi, el hijyeni için sabun, kağıt havlu kullanılması gerekiyor.

2- Uzmanlar "Gerekirse eldiven kullanın, her gün o eldivenleri yıkamayı ya da değiştirmeyi unutmayın" diyor.

3-  Kişilerin 1 metreden daha fazla yakınlaşmaması hayati derecede önemli çünkü bazı salgılar havada asılı durabiliyor, o mesafeyi gözetmek gerekiyor.

4- Eşyalara temasa dikkat etmek gerekiyor, insanlarla öpüşme ve yakın temas konusunda da hassas davranmak çok önemli.

5- Toplu ulaşım sırasında insanlarla çok yakın mesafede durulması söz konusu, o yüzden kimi uzmanlar maskeyi önleyici bir tedbir olarak görüyor; kimi uzmanlar ise burun ve ağzı kaplayan maskelerin sağlıklı kişiler açısından pek bir koruyucu etkisi bulunmadığını nefesteki nemin maskeye geçmesi sonrası koruyucu özelliğini kaybettiğini söylüyor.

6- Virüs sadece öksürmek ile bulaşmıyor; konuşup kahkaha atınca da bulaşma riski var.

7- Hasta bir kişinin temas ettiği yüzeylere dokunup daha sonra dokunan el ile ağız, burun ya da göze temas yoluyla da bulaşma riski bulunuyor.

8- Antibiyotiklerin faydası yok, antibiyotikler yalnızca bakteri olarak adlandırılan infeksiyon etkenlerine karşı etkili, virüs infeksiyonlarında bir yararları yok. 

9- Tokalaşma ve kucaklaşmadan kaçınmak gerekiyor, asansör düğmesine parmak yerine dirsekle basmak gibi basit önlemleri alışkanlık haline getirmek akıllıca davranış olarak nitelendiriliyor.

10- Kalabalık mekanlardan mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyor, evde kullanılan çöpün ağzının kapalı tutulması gerekiyor; iş yerinde İş yerinde temiz hava akışının sağlanması, klimaların filtrelerinin değiştirilmesi büyük önem taşıyor.