Sağlık Bakanlığı'ndan “Kızamık” Alarmı! Sağlık Bakanlığı'ndan “Kızamık” Alarmı!
Bebeklere 12 aylık  olana kadar ayağın yapısını bozmayacak çorap tarzı ya da yumuşak deriden yapılmış  ayakkabıların giydirilmesi gerektiği, aksi takdirde kan dolaşımını etkileyebilecek sorunlar ortaya çıkabileceği bildirildi.
 
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Temel Tıp Bölümü  Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kalaycıoğlu, ayak sağlığının çok önemli olduğunu, bu nedenle de ayak  sağlığına bebeklik döneminden itibaren dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
 
Bebeklerin doğduklarında denge sistemi gelişmediği için yürüyemediğini,  ayak kasları ve kemik yapısının vücudu taşıyacak durumda olmaması dolayısıyla  önce sürünmeye başladığını belirten Kalaycıoğlu, ”Kaslar ve kemikler, hareket  sistemiyle ilgili yapılar geliştikçe denge sağlanıyor ve yürüme başlıyor. İlk 1  yıl içinde bebeklerin yürümeye başlaması gerekiyor. Ancak her bebeğin gelişimi  farklı olduğu için yürüme süresinde de değişiklik olabiliyor” dedi.
 
Kalaycıoğlu, ayak tabanı rahatlığının bütün vücudu etkilediğini ifade  ederek, ”Bunu düşünerek çocukluk döneminden itibaren ayak sağlığına dikkat  etmek, özellikle ayağın şekline uygun ayakkabılar kullanmak gerekir. Bazen işin  süsüne kaçarak, göze hoş görünen tarzda ayakkabılar tercih ediliyor. Bu tür  ayakkabılar ayak sağlığına çok uygun olmayabiliyor” diye konuştu.
 
Bebeklere ayağın yapısını bozmayacak çorap tarzı ya da yumuşak deriden  yapılmış ayakkabıların giydirilmesi gerektiğine dikkati çeken Kalaycıoğlu, şöyle  devam etti: ”Tercih edilen ürün mutlaka ayağın şekline uygun olmalı. Yaş ilerledikçe  de yine ayağın şekline göre, bebeklik dönemi ile karşılaştırıldığında daha sert  yapısı olan deri ayakkabılar tercih edilebilir. Ayakkabının çocuğun ayağına tam  olup olmadığını anlayabilmek için yumuşak olması gerekir. Bakarak sert bir  ayakkabının çocuğun ayağına büyük mü küçük mü geldiğini anlayamayız, elimizle de  hissedemeyiz. İdeal olanı ayakkabının ayağa tam olanını tercih etmektir.”
         
”Ayakkabı ne büyük ne de küçük olmalı”
Prof. Dr. Kalaycıoğlu, ayakkabının küçük olmasının da büyük olmasının da  sorun oluşturabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti: ”Ayakkabının küçük olması çocuğun ayağını sıkıştırır ve bu da dolaşım  problemi oluşturabilir. Bu durum ayaktaki kan dolaşımını etkileyebilir,  morarmasına neden olabilir. Ayakkabı alırken ayakkabının ayağa tam olmasını,  hatta biraz geniş olmasını tavsiye ediyoruz. Küçük ayakkabı kesinlikle tavsiye  etmiyoruz. Çin’de eski çağlarda kız çocuklarının ayakları büyümesin diye demir  ayakkabı giydirilirmiş ki o zaman küçük ayak bir zarafet göstergesiymiş.  Günümüzde böyle bir şey hiçbir mantığa uygun değil. Bu, çocuğun vücudunun  gelişimiyle ilgili de birtakım etkiler oluşturabilir.
 
Ayakkabının büyük olması ise çocuğun yürümesini bozabilir. Çocuk, ayağına  büyük ayakkabıyla yürümeye çalıştığında, ayakkabıyı korumaya ya da kaldırmaya  çalışacaktır ki bu sefer de başka problemler ortaya çıkabilir. Ayakkabı yumuşak,  hafif ve çocuğun ayağına uygun olmalı. Ayakkabıda doğal malzemeler deri ya da bez  tercih edilmeli. Suni deri gibi teknoloji ürünlerini çok fazla kullanmamak  gerekiyor. Çünkü bunlar da ayak sağlığını etkileyebilir. Ayak tabanına uygun bir  taban olmalı. Eğer çocuğun ayağında problem hissediliyorsa o zaman özellikle  pediatri çağıyla ilgilenen ortopedistle görüşülebilir.”


Kaynak: http://bebekvecocuk.milliyet.com.tr/bebeklerin-ayak-sagligini-uygun-ayakkabiyla-koruyun/bebegiminmutfagi/haberdetay/14.02.2013/1668930/default.htm



Etiketler: Karadeniz , Tıp Fakültesi , Karadeniz Teknik Üniversitesi , anatomi , çocuk , teknoloji , Çin , ayakkabı , Kesinlikle , olabilir , Deri