Vatandaşlar Deprem Korkusundan Evlerine Giremedi Vatandaşlar Deprem Korkusundan Evlerine Giremedi

Yunan basını, Başbakan Andonis Samaras'ın ekonomik krizden çıkış için Ege Denizi'nde petrol aranması talimatı verdiğini öne sürdü. Ancak Yunanistan 'nın petrol arama çalışmaları Türkiye ile yaşanacak olası bir Ege sorununa da yol açabilir.

To Vima gazetesinin iddiasına göre Samaras hükümeti, Yunan kıta sahanlığının dış sınırlarını belirlemek için Birleşmiş Milletler'e başvuracak. Yunanistan'ın Ege'deki kıta sahanlığı sınırlarını belirlerken kendi koordinatlarını temel alan bir öneri sunacağı ifade ediliyor.

Yunan diplomasisi ise ikiye bölünmüş durumda... Bazı çevreler, Samaras'ın bu kararının ekonomik krize çözümden ziyade, milliyetçi kesimlerin oyunu kazanmaya yönelik geleneksel bir seçim vaadi olduğunu savunuyor. Yunanistan'ın Ege Denizi’nde sondaj çalışmalarına başlayabilmesi için Türkiye, Libya, Arnavutluk ve Mısır ile kıta sahanlığı konusunda anlaşması gerekiyor. Ancak Türkiye ile Yunanistan arasında kıta sahanlıklarının belirlenmesi için 1974'ten bu yana sürdürülen maraton görüşmelerden henüz olumlu bir sonuç alınmış değil.

 



Kaynak: http://dunya.milliyet.com.tr/yunanistan-ege-de-petrol-ariyor/dunya/dunyadetay/06.01.2013/1651887/default.htm