İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Türkiye'de tedavi edilemeyen ve tek şansları yurtdışındaki tedavi olan hastaların durumuyla ilgili Sağlık Bakanlığı'na başvurdu. Tanal, beslenme sorunu yaşayan ve destek tedavisi alamayan, aralarında  büyüme geriliği yaşayan Ege Deniz'in de bulunduğu çocuk hastaların yurtdışında tedavi ettirilmesini istedi.
Doğduğu günden beri doğal yollarla beslenemeyen ve bu nedenle büyüme geriliği yaşayan Ege Deniz'in annesi Evrim Deniz, CHP milletvekili Mahmut Tanal'a ulaştı. Türkiye'de tanı konulamayan ve tedavi edilemeyen oğlunun hayata tutunabilmesi için tek şansının ABD'de Yale Üniversitesi'nde tedavi altına alınması olduğunu belirten anne Evrim Deniz, Tanal'dan yardım istedi.

Anne Evrim Deniz, 6 yaşındaki oğlunun yaşadıklarını Tanal’a yazdığı mektupta şöyle anlattı: “6 yaşında ve altı senedir hiç bir sağlık kurumunun tanı koyamadığı Ege Deniz’in annesiyim. Sağlık mücadelemiz doğduktan bir ay sonra başladı. Beyin tomografisinde hidrosefali olduğu anlaşıldı. Beyindeki ventriküllerden biri kapalıydı. Ameliyat yapıldı ve başarılı geçti.”

‘3 kez solunum cihazı takıldı’

“Fakat buna rağmen kusmaları devam etti. Kilo alamadığı için gelişim geriliği başladı. Ege çeşitli hastanelerde üç kez yoğun bakımda solunum cihazına bağlı olarak yaşam mücadelesi verdi. Sonuç olarak çok fazla damar yolu ile beslendiği için artık damarları kullanılamaz hale geldi ve hastanede yatışımız zorunlu olarak bitti. Şu an evde kendi imkanlarımızla nazogastrik sonda ile Ege’yi besliyoruz.”

Kamu Çalışanları İçin İdari İzin Kararı Kamu Çalışanları İçin İdari İzin Kararı

‘Türkiye’de artık umut yok’

“Türkiye’deki hastanelerimizde artık Ege için bir şey yapılamıyor. Ne tanı ne de destek tedavisi anlamında. Aile olarak düşüncemiz Ege’yi Yale çocuk hastanesine ve Prof . Dr. Murat Günel’e ulaştırmak ve yıllardır savaştığımız hastalığın adının konması, Ege’nin Türkiye’de alamadığı destek tedavisini alması. Bu sayede Ege’nin hayatta kalmasını sağlayabiliriz. Ege çok dayanıklı bir çocuk doktorlarımızın tabiri ile ‘yorgun savaşçı’ hayata tutunmak istiyor. Fakat gücü kalmadı. Çok çaresiziz...”

‘Derhal ABD’ye gönderilmeli’

Tanal, bu mektubu alır almaz Sağlık Bakanı Mehmet Bakan Müezzinoğlu’na mektup yazdı ve tedavi için ABD’ye gönderilmesini istedi. Tanal, “Milletvekillerinin yararlandığı hizmetlerden, asilin öncelikle yararlanması gerekir. Bu prensipten hareketle ülke içinde tedavisi imkansız olan durumlarda milletvekilleri ve bakmakla yükümlü oldukları bireyler için tanınan yurtdışında tedavi imkanlarının, asile de tanınması, yurttaşlarımızın da aynı haklardan yararlanmalarının sağlanması amacıyla ekte e-mail mesajı bulunan çaresiz annenin talebinin dikkate alınmasını Minik Ege Deniz’in yaşam hakkının koruması için Anayasamızın 5. Maddesi gereğince talep ederim” dedi. 

SGK rapor bekliyor

SGK’nın masrafları karşılaması için öncelikle Yale Üniversitesi’nden gelecek ilk raporun beklendiği öğrenildi. Bu raporun ardından bir heyet toplanarak Ege Deniz’in yurtdışına gidip gitmemesiyle ilgili bir rapor kaleme alacak. Sağlık Bakanlığı’na sunulacak bu rapora göre minik çocuğun gitmesinin önünü açabilecek. Aile Prof. Günel tarafından görevlendirilen bir doktorun Ege’yi muayene ettiğini, tüm tıbbi geçmişini Yale’e gönderdiğini belirterek oradan gelecek olumlu yanıtı bekliyor.