Emniyet'te  Dijital FETÖ Operasyonu 445 Polis Açığa Alındı! Emniyet'te Dijital FETÖ Operasyonu 445 Polis Açığa Alındı!
İstihbarat ya da benzeri devlet kurumlarının telefon görüşmelerini dinlediği iddiaları sıklıkla ortaya atılıyor. Bu iddialara ilk kez bir operatördan doğrulama geldi.


Son dönemde kişisel hakların gizliliği ile ilgili tartışmaların arttığı bir dönemde Vodafone'un açıkladığı raporda ilginç bilgiler yer alıyor. Türkiye, Macaristan, Katar, Romanya ve Mısır olmak üzere dünya çapında 29 ülkede faaliyet gösteren İngiltere merkezli Vodafone, bazı ülkelerde şebekelerinin devlet kurumları tarafından gizlice dinlendiğini açıkladı. Üstelik kurumlar bu işlemi doğrudan şebeke üzerinden yapıyorlar. Vodafone'un Law Enforcement Disclosure adını verdiği rapordaki bilgilere göre bazı ülkelerdeki kurumların izinsiz olarak dinleme yetkisi bulunuyor.

Vodafone bu erişimlerin hangi ülkede olduğunu belirtmezken, bazı ülkelerdeki mevzuatın devlet kurumlarının şebekeye doğrudan erişiminin olması zorunluluğu getirdiğini açıkladı. Bu sayede olası dinlemelerin kendilerinin haberi olmadan yapılabileceğini ifade eden Vodafone, bazı ülkelerde bu tip talepleri açıklamanın bile yasadışı olduğunu ifade etti.

Türkiye'deki durum

Türkiye'de de faaliyet gösteren Vodafone, yaptığı açıklamada aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkelerde yapılan dinlemeler ile ilgili bilgileri açıklamanın yasadışı olduğunu belirtti. Vodafone'un Türkiye'deki altyapısında devlet kurumlarına dinleme için doğrudan izin verilip verilmediği bilinmiyor.