Mısır'ın başkenti Kahire'deki Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki darbe karşıtlarına bu sabah itibarı ile güvenlik kuvvetleri müdahale etmeye başladı.

Rabiatul Adeviyye Meydanı'na yakın binaların çatılarındaki keskin nişancılar darbe karşıtlarına ateş açıyor.

Rabiatul Adeviyye Basın Merkezi, Mısır güvenlik güçlerinin meydandaki darbe karşıtlarına yönelik müdahalesinde ölü sayısının 463'e, yaralı sayısının 10000'den fazla olduğunu açıkladı.

Gerçek mermiler ve gaz bombalarının kullanıldığı müdahalenin sürmesi nedeniyle ölü ve yaralı sayısı her geçen sürede artıyor.

Yoğun şekilde gaz bombalarının atıldığı ve silahların kullanıldığı meydandaki yaralıların dışarıya çıkartılmasına izin verilmediği, meydan hastanelerindeki ekipman ve doktorların yetersiz kaldığı, kan kaybından dolayı çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

İçinde keskin nişancıların yer aldığı helikopterlerin meydanların üzerinde alçak uçuş yaptığı, özellikle kameramanları hedef aldığı iddia ediliyor. Şiddetli gaz bombası ve saldırılara rağmen meydanlardan ayrılmayan kalabalıklara katılmak için hareket eden kitlelere de ordu birliklerinin müdahale ettiği kaydediliyor.

Meydanın güneyindeki caddelerden zırhlı araçlar ve iş makineleri ile darbe karşıtlarına müdahale etmeye başlayan güvenlik güçlerinin rastgele ateş açtığı bildirildi. Meydandan yapılan canlı yayınların kesildi, jammer marifeti ile göstericilerin iletişim kanallarını kullanmaları engelleniyor.

Vatandaşlar Deprem Korkusundan Evlerine Giremedi Vatandaşlar Deprem Korkusundan Evlerine Giremedi

Mısır güvenlik güçleri, başkent Kahire'nin Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki göstericilere göz yaşartıcı gaz bombasıyla müdahale etmeye başladı. Şu ana kadar 463 kişi hayatını kaybetti. İlk belirlemelere göre 10000 yaralı olduğu ve kan ihtiyacı bulunduğu açıklandı. Müdahale devam ediyor.

Adeviyye ve Nahda meydanlarının giriş ve çıkışları zırhlı araçlarla kapatıldı. Sadece eylemcilerin çıkarılması için bir bölgenin açık bırakıldığı kaydedildi.

Nahda meydanı güvenlik güçlerinin eline geçti

Mısır güvenlik güçlerinin, Nahda meydanındaki darbe karşıtlarına yönelik zırhlı birliklerle yaptığı müdahalede, göstericiler alandan uzaklaştırıldı. Bazı göstericilerin gözaltına alındığı Nahda meydanındaki çadırlar, sökülmeye başlandı. Nahda meydanının kontrolü tamamen güvenlik güçlerinin eline geçti.

Helikopterlerin alçak uçuşu sürdürdüğü meydandan dumanlar yükselmeye devam ediyor.

Çok sayıda yaralının bulunduğu Nahda meydanının etrafında zırhlı araçlar beklemeyi sürdürüyor.

Bölgede bulunan İsrail, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin büyükelçilikleri çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınmış durumda.

İhvan mensupları gözaltında

Öte yandan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'nin liderliğini yaptığı Müslüman Kardeşler'e (İhvan) mensup 200 kişinin gözaltına alındığı haberleri de basında yer alırken, resmi makamlardan gözaltılara ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Park ve hayvanat bahçesinde yangın çıktı

Nahda meydanı yakınında yer alan El-Orman Parkı ile Kahire Hayvanat Bahçesi'nde yangın çıktığı, burada bazı ağaçların yandığı, meydanlardaki göstericilere gaz bombaları ve gerçek mermilerle ateş açıldığı bildirildi.

Rabiatul Adeviyye Meydanı'na yakın güvenlik birimlerine ait binaların çatılarından, keskin nişancıların hedef aldığı göstericiler arasında ölenler olduğu, Nahda meydanındaki bazı göstericilerin ise saldırılardan korunmak için Kahire Üniversitesi Mühendislik Fakültesine sığındığı kaydedildi.

Meydanları terk edin çağrısı

Meydanlar üzerinde alçak uçuş yapan helikopterler, attıkları broşürlerle kadın ve çocukların meydanları terk etmeleri istendi. Broşürlerde, meydanlardan ayrılacak olanların can güvenliğinin sağlanacağı ifade ediliyor.

Mısır İçişleri Bakanlığı: 2 polisin öldüğünü, 9 polisin yaralandığını açıkladı.

Müslüman Kardeşler'den Mısır Sokaklarına Dökülün Çağrısı

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanındaki göstericilere destek için Mısırlılardan "sokaklara dökülmelerini" istedi.

Mısır güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu ölü sayısının 463'ü aştığı bildiriliyor. 10000' aşan kişinin yaralandığı belirtilen Mısır'da bağımsız kaynaklar, ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

Müslüman Kardeşler, dünyaya vahşetin durdurulması çağrısında bulundu. İhvan hareketi, halkı sokaklara çıkmaya çağırdı. Demokrasi yanlıları yaşanan vahşetin sonra ermesi için devlet binalarını kuşatmak için harekete geçeceğini duyurdu. Meydandaki kalabalıktan "Sardırmayın biz Mısır vatandaşıyız. İsrail yada düşman değiliz" çığlıkları yükseliyor.