Papa 16. Benediktus’un bu sabah Vatikan’da katıldığı Otrantolu denizci askerlerin azizlik mertebesine yükseltilmesi töreninde Latince yaptığı açıklamada, "Kilise’nin iyiliği için bırakıyorum" dediği bildirildi.

Vatican sözcüsü Federico Lombard, Papa 16. Benediktus’un, 28 Şubat’tan itibaren görevi bırakacağını açıklamıştı.

'GÜCÜM KALMADI'

Papa 16. Benedikt, görevini yerine getirecek gücü kendisinde hissetmediği için istifa ettiğini açıkladı.

Vatikan'dan yapılan açıklamaya göre; görevi 28 Şubat'ta bırakacağını ifade eden Papa 16. Benedikt, "İşin ciddiyetinin tamamıyla farkında olarak hür irademle istifa ediyorum." dedi.

Papa, "Tanrı huzurunda vicdanımı defaatle yokladıktan sonra, ilerleyen yaşım nedeniyle gücümün, görevi yeterlilikle icra etmeye artık uygun olmadığından emin oldum" dedi.

Papalığın gereğini yerine getirmek için hem zihnen hem de bedenen gerekli olan kuvvete birkaç aydır sahip olamadığını belirten Papa, kendi arzusuyla görevi 28 Şubat 2013’te, yerel saatle 20.00’de bırakmaya karar verdiğini bildirdi.

Seçimini "Kilisenin hayatı için büyük önem arz eden bir karar" diye niteleyen 16. Benediktus’un 28 Şubat’ta görevi bırakmasının ardından, yeni Papa’nın Mart sona ermeden belirlenmesi bekleniyor.

"İSTİFAYI AYLARDIR DÜŞÜNÜYORDU"

 Papa 16. Benediktus’un (85) bu karar üzerinde uzun süredir düşündüğü belirtildi. Benediktus’un 89 yaşındaki ağabeyi Georg Ratzinger, Almanya’nın Regensburg kentindeki evinde bir haber ajansına yaptığı açıklamada, doktorunun Papa’ya "artık Atlantik ötesi seyahatlere çıkmaması" tavsiyesinde bulunduğunu ve Papa’nın görevi bırakmayı aylardır düşündüğünü söyledi.

Ratzinger, Papa’nın yürürken giderek daha da zorlanmaya başladığına işaret ederek, istifasının "doğal sürecin" bir parçası olduğunu vurguladı ve "Bu yaşta kardeşim daha fazla dinlenmek istiyor" diye konuştu.

MART SONUNA KADAR

 Papa'nın halefinin Mart sonuna kadar Vatikan'daki üst düzey din adamları arasındaki seçimle belirlenmesi gerekecek.

Alman kökenli 85 yaşındaki Papa 16'ıncı Benedikt, Vatikan tarihinde istifa eden ikinci Papa unvanını aldı. İstifa eden ilk Papa ise, 1294 yılında 5'inci Coelestin oldu.  

İLK SİYAHİ PAPA MI?

Vatandaşlar Deprem Korkusundan Evlerine Giremedi Vatandaşlar Deprem Korkusundan Evlerine Giremedi

Papa 16'ncı Benedikt'in yerine Ganalı Kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson'ın geleceği konuşuluyor.

Bahis sitelerinin şuanki favorisi Turkson olarak gösteriliyor. Vatikan ise bu konuda henüz açıklama yapmadı.

SADECE ÖLÜM VE AĞIR HASTALIK

Normal koşullarda papalık yalnızca ölüm ve göreve mani ağır hastalık koşullarında sona eriyor.
 



Kaynak: http://dunya.milliyet.com.tr/vatikan-da-istifa-soku-/dunya/dunyadetay/11.02.2013/1667390/default.htm



Etiketler: Almanya , 28 Şubat , Vatikan , Papa , Appiah , 2013 , Gerekli