Kamuoyunda "kozmik oda" olarak bilinen Genelkurmay  Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında 20 gün boyunca arama yaptıran ve meslekten  ihraç edilen dönemin savcısı Mustafa Bilgili, Ankara'nın Cebeci semtinde  yakalandı. 


 Üzerinden "Abdullah Bilgili" adına kısmen tahrip edilmiş kimlik çıkan  kişinin, parmak izi sorgulaması sonucu eski savcı Mustafa Bilgili olduğu  belirlendi.  

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edilen Bilgili,  ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


 

Dönemin Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili’nin yürüttüğü “Bülent Arınç’a yönelik suikast” iddiasıyla başlatılan soruşturmada kamuoyunda "kozmik oda" olarak bilinen Genelkurmay Ankara Seferberlik  Bölge Başkanlığında 20 gün boyunca hâkim Kadir Kayan yaptığı aramalarda çok sayıda gizli nitelikli bilgi ve belgenin 1.5 TB’lik harddiske yüklendiği  önce TÜBİTAK’a sonra yurtdışına çıkarıldığı öne sürülüyor. 'Kozmik Oda' da arama yaptıran Bilgili, 15 Temmuz darbe  girişiminin ardından hakkında gözaltı kararı çıkarılan savcılar arasında yer  alıyordu. FETÖ'nün darbe girişiminin ardından kaçan Bilgili, o tarihten bu yana  aranıyordu.

Terörist Savcı Bilgili  28 Şubat ve birçok önemli soruşturmayı yürüten isimdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, "kozmik oda" olarak bilinen soruşturmada, Savcı Bilgili hakkında, “gizlilik derece yüksek önem arz eden ve 'kozmik oda'da yer alan bilgi- belgelerin, TÜBİTAK’ta görev yapan paralelciler tarafından ele geçirilerek kullanılmasına ve başka yerlere transfer edilmesine neden olmak” suçlaması yer alıyor. Dosyada Bilgili’nin, “paralel polislerin sahte delilleriyle, devletin en mahrem bilgilerinin yer aldığı kozmik odaya girmeye karar verdiği” de belirtildi.

"KOZMİK ODA" SORUŞTURMASI
"Kozmik oda" olarak anılan soruşturma, Aralık 2009'da, dönemin Başbakan Yardımcısı 
Bülent Arınç'a "suikast düzenleneceği" iddiası üzerine başlatılmıştı.Soruşturmada, meslekten ihraç edilen savcı Mustafa Bilgili'nin talebiyle bazı şüphelilerin görev yaptığı Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında, "devlet sırrı" niteliğinde belgelerin bulunduğu 11 ve 16 nolu odalarda (kozmik oda) dönemin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Kadir Kayan arama yapmıştı.Yıllarca savcı Bilgili'de bulunan dosya, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığındaki yeni iş dağılımının ardından görevlendirilen savcı tarafından, Mart 2015'te takipsizlik kararıyla sonuçlandırılmıştı.

Kararda, "Şüphelilerin, Arınç'a ya da hükümet üyesi diğer bakanlara karşı suikast hazırlığı yaptıklarına, cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eylemini gerçekleştirmek üzere, silahlı terör örgütü kurduklarına, yönettiklerine veya üye olduklarına dair delil bulunamamıştır." ifadesi kullanılmıştı.

"Kozmik oda"da aramaya ilişkin işlemlerde imzası bulunan hakim ve savcılar hakkında soruşturma başlatan HSYK Başmüfettişliği de "kozmik oda" soruşturmasında görev yapan bazı polis, asker ve TÜBİTAK görevlilerinin usulsüz işlemler yaptıkları yönündeki delilleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına bildirmişti.

Başsavcılık da bu kişiler hakkında "FETÖ üyesi olmak" ve "askeri casusluk" suçlarından soruşturma başlatmıştı.Bu soruşturma dosyasındaki belgelerde, "Kozmik oda soruşturmasının Arınç'a saldırı iddialarının araştırılmasından ziyade Genelkurmay Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı Kozmik Odasında, başta Fetullah Gülen grubu olmak üzere, tarikatlar ve cemaatlerin devlet içindeki kadrolaşmalarıyla ilgili ne tür çalışmaların yapıldığının ortaya çıkarılması amacıyla yürütüldüğünün değerlendirildiği" belirtilerek, "Arama işlemleri gerçekleştirerek devlet sırrı niteliğindeki evrakın da içinde bulunduğu tüm verilere el koymakla Genelkurmay Seferberlik Tetkik Kurulunu bir kısım faili meçhul olaylarla irtibatlandırmak amacıyla polis, savcı, hakim üçgeninde kumpas faaliyetinin gerçekleştiği ortaya konulmuştur." ifadesine yer verilmişti.



Kozmik odada yapılan aramada alındığı belirtilen "devlet sırrı" niteliğindeki belgelerin ayrıntılarına ulaşıldı.

İşte O Belgeler:

- Seminer dosyası 2003/1: Yedek personel işlemleri, siyah personel, yardımcı kuvvetler, koruculardan faydalanma, oy tabanındaki hareketlilik, partiler sistemi, tarikatlar, azınlıklar, yeni kurulması gereken gerilla birlikleri konularını içeriyor.
- İş takip: 2002-2009 yıllarını kapsayan iş takip çizelgesi.
- Kontrollü evrak kayıt defteri: 1 9 Aralık 2002 tarihinden 17 Kasım 2009 tarihinde kadar olan dönemdeki bölümler yer alıyor.
- Seferberlik Bölge Başkanlığı: Sorumluluk bölgesi vali ve belediye başkanlarının isimlerinin yer aldığı belge ve kayıtlar. Afyonkarahisar, Ankara, Burdur, Eskişehir, Isparta, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat illerinin vali ve belediye başkanlarının adlarının bulunduğu, bu illerin erkek-kadın nüfus ile toplam nüfus sayılarının yer aldığı listeler. Çizelgelerde il il beyaz personel, siyah personel, yeşil personel, turuncu personel, yardımcı kuvvet sayıları da gösteriliyor. Bir başka çizelgede ise bu personellerin isimleri yer alıyor.
- Yardımcı kuvvetler sürekli yönergesi: Yardımcı kuvvetlerin yapacağı görevler anlatılıyor.
- Yardımcı kuvvetler listesi: İsimlerin karşısında 'Gerilla-Mukavemet- K-K Lojistik' gibi ibareler bulunuyor.
- Eğitim ve öğretim sürekli yönergesi: Gayri nizami harp ile ilgili esaslar belirleniyor ve özel personel, beyaz personel, siyah personel, yardımcı kuvvetler gibi tanımlar yer alıyor.
- Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığı yönergesi: Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Tetkik Daire Başkanlığı'nca yürütülen grup ve bireysel gayri nizami harp eğitim ve öğretimleri konu ediliyor.
- Özel personel faaliyetleri sürekli yönergesi: Gayri nizami harp teşkilatına alınacak özel personelin tespiti, tahkikatı, takip ve kontrolü, özel personel seferberlik hazırlıklarının yapılmasının standart hale getirilmesinin amaçlandığı belirtiliyor.
- Rektörler gizli ibareli dokümanlar: Rektörler ile ilgili bir kısım bilgiler, öğrenci konseyleri kurultayı açılış konuşması bulunuyor.

11 BAŞKANLIK KAPATILDI
Genelkurmay Başkanlığı, bilgi notunu mahkemeye göndermesinden birkaç ay sonra, Seferberlik Tetkik Dairesi'ni yeniden yapılandırdı. 16 bölge başkanlığından 11'i (Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Trabzon, Konya, Gaziantep, Amasya, Malatya, Muğla, Ağrı) kapatıldı. Faal durumda İskenderun, Diyarbakır, Van, Kars ve Edirne bölge başkanlıkları kaldı.

ALBAY DA İNANMAMIŞ
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Tekin Küçük tarafından verilen takipsizlik kararına göre, suikast iddiasıyla suçlanan subayların takip ettiği Albay Baki K. ifadesinde şunları söyledi: "Olayın Bülent Arınç'a suikast değil, benim üzerimden Genelkurmay Seferberlik Tetkik Kurulu'na girilmesi olduğunu düşünüyorum. Beni neden takip ettiler bunun ortaya çıkarılmasını istiyorum. Ne aradılar da bulamadılar, merak ediyorum."

TÜBİTAK'TAN ATILDI
Kozmik oda aramalarında 'devlet sırrı' niteliğindeki bilgileri 1.5 terabaytlık hard diske kopyaladığı iddia edilen TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü'nden bir personel'in de bir süre önce meslekten atıldığı iddialar arasında yer aldı. Genelkurmay'da muhafaza edilen 1.5 terabaytlık kopya hard disk, 16 Mart 2013'te dönemin savcısı Bilgili'ye teslim edildi. 9 ay bekleyen Bilgili, 17-25 Aralık operasyonundan 2 gün sonra TÜBİTAK BİLGEM'den hard diskin çözümünün yapılmasını istedi.

Tam Uzaya Çıktık, LPG'ye Zam Geldi Tam Uzaya Çıktık, LPG'ye Zam Geldi