Suriye resmi haber ajansı SANA'nın bildirdiğine göre Omran Zoubi, Alem televizyonuna verdiği röportajda, Türk hükümetinin siyasi, askeri, güvenlik ve ekonomik alanda Suriye'de yaşanan tüm olaylarda parmağı olduğunu iddia etti. Suriye'den çalınanların Türk siyasi liderlerinin bilgisi ve koordinasyonu ışığında ve Türk hükümetinin sunduğu kolaylıklarla Türkiye'ye nakledildiğini söyleyen Zoubi, çalınanların milyarlarca dolar değerinde olduğunu belirtti.

Zoubi, "Türkiye'nin kibrinin kendisinin de bir parçası olduğu projenin Suriye'de yenildiğini itiraf etmesini engellediğini" belirterek, "Türk hükümetinin Suriye krizine karıştığına dair ayrıntılı belge ve dosyalar isim ve fotoğraflarla hazırlanarak BM Güvenlik Konseyi dahil uluslararası toplum kurumlarına uygun zamanda sunulacaktır" dedi.

SURİYE SİLAH BIRAKAN, ŞİDDETE SON VEREN MUHALİFLERLE DİYALOĞA HAZIR

Enformasyon Bakanı Zoubi, Suriye’nin silahlarını bırakan ve şiddete son verenler dahil yurt içindeki ve dışındaki tüm muhalif güçlerle ciddi ve nihai şekilde diyaloga hazır olduğunu bildirerek bunun dış ajanda ve iradeler ve ön koşullara yer vermeden Suriyeliler arasındaki diyalog masasına oturmayı kabul edecek taraflar gerektirdiğini söyledi. Zoubi, diyalog çağrısına uymanın ulusal anlamda gerçek, doğal ve kendiliğinden siyasi sürecin başlaması anlamına geldiğini belirterek şu ana kadar hiçbir siyasi muhalif gücün diyalogla ilgili bir girişim başlatmadığını, devlet ve hükümetle diyalog düşüncesinin reddedildiğini söyledi.

KRİZİN BAŞINDAN İTİBAREN DİYALOG ÇAĞRISI YAPILDI

Seçim Yasakları Başladı! Seçim Yasakları Başladı!

Bakan Zoubi, diyalog çağrısının krizin başından itibaren yapıldığını, istişare toplantısının bunun en iyi kanıtı olduğunu belirterek siyasi çoğulculuğa ve tüm muhalefetin katılmasına dayalı bir anlayış temelinde siyasi çözüm ve entegre bir vizyona çağrı yapılmasının yeni olduğuna işaret etti. Muhalif güçlerin Mısır, Yemen, Libya ya da Tunus’ta yaşananlara dayanarak Suriye devleti ve rejimini aynı araçlarla yıkılabileceği düşüncesiyle diyalog ve siyasi çözüme yanıt vermediğini söyleyen Zoubi, diyaloğun uygun anı beklemekten uzak şekilde başlaması gerektiğini ifade etti.

 



Kaynak: http://dunya.milliyet.com.tr/turkiye-ye-agir-suclama/dunya/dunyadetay/25.02.2013/1673263/default.htm



Etiketler: Türkiye , Mısır , Suriye , Yemen , Güvenlik Konseyi , BM Güvenlik Konseyi , Libya , dolar , Türkiye'nin , itiraf , Türkiye'ye , Suriye'de