BİR Ç.ŞLİ YAMYAMLARIMIZ EKSİKTİ! BİR Ç.ŞLİ YAMYAMLARIMIZ EKSİKTİ!
2013'te paralel yapıya yakın iki yayınevinin Kültür Bakanlığı'ndan 40 milyon adet bandrol aldığı tespit edildi. Bandrollerle basılan kitaplardan 800 milyon TL kazanç sağlandığı tahmin ediliyor. Bu alanda faaliyet gösteren 38 yayınevi olduğu düşünüldüğünde vurgunun miktarı hesaplanamıyor.



Milli Eğitim politikaları üzerinde vesayet kuran paralel yapı, milyonlarca lira kazanç sağladığı ortaya çıktı. Orta Öğretime Geçiş Sınavı (OGS) ve Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sınavlarında sorulan soruların büyük bir bölümü yapıya yakın yayınevleri tarafından basılan yardımcı ders kitaplarından çıkması nedeniyle milyonlarca öğrenci söz konusu kitapları almak zorunda kalmıştı. Sadece 2013 yılında 38 yayın evinden 2'sinin 40 milyon bandrol aldığı ve 800 milyon lira kazanç elde ettiği tespit edildi.


ÜCRETSİZ KİTAPLARIN MALİYETİNİN 3 KATI
Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, 2013- 2014 eğitim öğretim yılının başında, ilkokul, ortaokul ve liselerdeki yaklaşık 17 milyon öğrenciye dağıtılan ücretsiz kitabın maliyeti 326 milyon lira iken, paralel yapıya yakın 38 yayınevinden sadece 2'si Kültür Bakanlığı'ndan 40 milyon adet bandrol aldı ve bu bandrollerle basılan yardımcı kitaplardan 800 milyon lira kazanç sağladı. Bu rakamlar devletin ücretsiz bastığı kitaplarının maliyetinin 3 katı kazandığını gösteriyor.

TEZGAH BOZULDU
Bandrol ihtiyacı olmadan basılan yaprak testler sayesinde de yaklaşık 1 milyar lira gelir elde edildiği de tespit edildi. Milli Eğitim Bakanlığı

Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sistemine geçişle birlikte paralel yapının yardımcı ders kitabı tezgahı bozuldu.

TEOG'LA 'YARDIM' ÇÖKTÜ
TEOG sisteminin ardından sınavlarda sorulan soruların tamamı devlet tarafından ücretsiz dağıtılan ders kitaplarının içeriğinden oluşturuldu. Milyonlarca öğrenci sınavlarda başarılı olmak için paralel yapının yardımcı kitaplarına mahkum edilmekten kurtuldu. Eski sistemlerde öğrenciler başarılı olabilmek için yardımcı ders kitaplarının almak mecburiyetinde kalıyorlardı. Öğretmenler de söz konusu kitapları tavsiye ediyordu.

ÖZEL OKULLAR DA ÜCRETSİZ KİTAP İSTEDİ
TEOG sisteminin ardından soruların tamamının ücretsiz dağıtılan kitapların içeriğinden oluşması özel okulları devletin dağıttığı ücretsiz kitaplara yönlendirdi. Özel okullar bu yıl ilk kez ücretsiz ders kitabı dağıtıldı. Sınavlarda başarılı olmak için devletin verdiği ücretsiz kitapların yeterli olması nedeniyle artık okul müdürleri ve öğretmenler de öğrencilerine yardımcı kitap tavsiye etmiyor. Bu durum milli Eğitim üzerinde vesayet kuran ve yardımcı kitaplar aracılığı ile milyonlar kazanan paralel yapıya yakın yayınevlerinin bazı şubelerinin kapanmasına neden oldu.