57 yaşındaki İsrail Büyükelçisi Du Wei Tel Aviv'in kuzeyindeki bir sahil banliyösünde yatağında ölü olarak bulundu.İsrail polisi ve adli tıp ekipleri, düşük bir duvarla çevrili olan ve bir bahçesi bulunan Du'nun evinde incelemelerde bulundu.

İsrail polisi sözcüsü olan Micky Rosenfeld, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada Tel Aviv'in kuzeyinde yer alan Herzliya'daki evinde ölü bulunan Du Wei'nin hayatını kaybetmesi ile ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Şubat ayının ortasında İsrail'e gelen Du Wei'nin eşi ve oğlunun kendisiyle İsrail'de olmadığı belirtildi. Çin Dışişleri Bakanlığı ise olayla ilgili ellerinde sağlam bir kanıt olmadan bir açıklama yapmayacaklarını belirtti.

CNN televizyonu ise 57 yaşındaki Çinli bürokratın ölümüyle ilgili İsrail Dışişleri Bakanlığı'na atıfla yaptığı haberde bu ölümün şüpheli bir şekilde değerlendirilmediğini ifade etti.

İsrail polisi ve adli tıp ekipleri, düşük bir duvarla çevrili olan ve bir bahçesi bulunan Du'nun evinde incelemelerde bulundu.Du, daha önce Ukrayna'da Çin'in büyükelçisi olarak görev yapmaktaydı.

Israel Hayom gazetesinde 2 Nisan'da Du imzalı yayımlanan bir makalede ise Çin ve İsrail arasında koronavirüs kapsamında teknoloji alanında yapılan işbirliğine dikkat çekilmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geçen hafta İsrail'e gerçekleştirdiği ziyaretinde Çin'i koronavirüs salgının sırasında bilgi saklamakla eleştirmişti. Pompeo aynı zamanda İsrail'in Çin ile kritik alanlarda yaptığı işbirliğini azaltılması gerektiği uyarısında bulunmuştu.

Du Wei, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun İsrail'e ziyareti sonrasında Çin'in İsrail Büyükelçiliği'nin resmi sayfasında bir paylaşımda bulunmuştu. Wei bu paylaşımında, "Pompeo yıllardır iddialarını destekleyecek hiçbir kanıt üretmeden Çin ürünlerini, yatırımlarını etiketliyor" ifadelerini kullanmıştı.

Wei paylaşımını, “Yahudi dostlarımızın sadece koronavirüsü değil, aynı zamanda 'politik virüsü de yenebileceğini ve çıkarlarına en iyi hizmet edecek yolu seçebileceğine inanıyoruz” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Çin büyükelçiliği sözcüsü Wang Yongjun ise Jerusalem Post gazetesine bu iddiayı reddederek İsrail ve Çin arasındaki işbirliğinin her iki taraf için de kazançlı olduğunu belirtmişti.

Haaretz gazetesi, ilk belirlemelere göre evdeki çalışanlarının Du'yu yatağında bulduğunu ve şiddet belirtilerinin ilk safhada saptanmadığını aktardı.Gazete, ülkenin acil tıp birimi Magen David Adom'a atıfta bulunarak ölümün kalple ilişkili bir nedeni olabileceğini belirtti; ancak kurumdan henüz resmi bir açıklama yapılmadı.Haaretz gazetesi dünyanın dört bir yanından büyükelçiliklerin İsrail Dışişleri Bakanlığı ile bağlantıya geçtiğini ve Du'nun ölümüne yol açan koşullarla ilgili bilgi almaya çalıştıklarını belirtti. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Çin'in büyükelçi yardımcısı Dai Yuming ile bağlantıya geçerek ihtiyaçları oldukları konularda yardımcı olmaya hazır olduklarını aktardı.

                                                         

                                  Büyükelçi Du Wei'nin Biyografisi

DuWei, Ekim 1962'de Shandong Eyaletinde doğdu. Yüksek lisans derecesi vardır.

1989-1990 Personel, Dışişleri Bakanlığı (MFA)

1990-1992 Attaché, Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa İşleri Dairesi Başkanlığı, MFA

1992-1994 Attaché, ardından Üçüncü Sekreter, Avrupa-Orta Asya İşleri Dairesi, MFA

1994-1997 Üçüncü Sekreter, sonra İkinci Sekreter, Çin Halk Cumhuriyeti'nin

Estonya Büyükelçiliği

1997-2003 İkinci Sekreter, Bölüm Başkan Vekili, sonra Bölüm Direktörü, Avrupa-Orta Asya İşleri Bölümü, MFA

2003-2007 Şanghay İşbirliği Örgütü Genel Sekreter Yardımcısı

2007-2011 Danışmanı, Avrupa-Orta Asya İşleri Bölümü, Yüksek Lisans

2011-2013 Önemli Diplomatik Belgeler ve Konuşmalar Ofisi Genel Müdür Yardımcısı ve Birim Direktörü, Politika Planlama Bölümü, MFA

2013-2016 Genel Müdür Yardımcısı, Politika Planlama Departmanı, MFA

2016-2019 Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ukrayna Büyükelçisi ve Tam Yetkili Büyükelçisi

Şubat 2020- Çin Halk Cumhuriyeti'nin İsrail Devleti'ne Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi

Mr.Du evli ve bir erkek çocuk babasıdır.

81 İl Valiliğine Yeni Koronavirüs Genelgesi 81 İl Valiliğine Yeni Koronavirüs Genelgesi