Vatandaşlar Deprem Korkusundan Evlerine Giremedi Vatandaşlar Deprem Korkusundan Evlerine Giremedi
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Şehit Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte altı kişinin yaşamını yitirdiği helikopter kazasına ilişkin davada, kazanın yaşandığı güne ait kritik HTS (telefon ve baz bilgileri) kayıtları ortaya çıktı.



Devam eden davanın tek sanığı olan dönemin Kahramanmaraş İl Emniyet Müdür Yardımcısı D.Ö.’nün üzerine kayıtlı iki telefon numarasından, kazanın meydana geldiği gün toplam 129 görüşmenin yapıldığı belirlendi. Bu görüşmelerin 39’unun, o dönem Ankara İstihbarat Dairesi’nde görevli olan polis memuru M.G. ile yapılması dikkat çekti.

Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte altı kişi, Kahramanmaraş’ta 25 Mart 2009 tarihinde meydana gelen helikopter kazasında yaşamını yitirmişti. Kazanın ardından başlatılan soruşturma kapsamında, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı 21 Temmuz 2010 tarihinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan (TİB) sanık D.Ö. adına kayıtlı tüm hatların tespit edilmesini talep etti. TİB’in başsavcılığa ilettiği kayıtlar, kazanın yaşandığı gün, D.Ö.’nün üzerine kayıtlı cep telefonu numaralarından çeşitli illerdeki çok sayıda kişiyle görüşme gerçekleştirildiğini ortaya koydu. D.Ö. adına kayıtlı 0505….94 ve 0505….95 numaralarından toplam 129 görüşmenin yapıldığı belirlendi. D.Ö., mahkemede verdiği ifadede sonu 95’le biten numarayı kendisinin, 94’le biten numarayı ise eşinin kullandığını dile getirdi. GriHat’ın ulaştığı, sanık D.Ö.’ye ait 25 Mart 2009 tarihli HTS kayıtlarında yer alan ayrıntılar şöyle:
İSTİHBARATÇI POLİSLE 39 GÖRÜŞME
Sanık D.Ö.’nün kendisinin kullandığını söylediği 0505….95 numaralı telefondan ise, saat 07:52 ile 23:55 arasında toplam 114 görüşme yapıldı. Bu görüşmelerden en dikkat çekeni ise, o dönem Ankara İstihbarat Dairesi’nde görev yapan polis memuru M.G. ile olanı. Zira M.G. ile saat 09:41 ile 23:41 arasında tam 39 görüşme gerçekleştirildi. Kaza saatinden önce üç, sonra ise 36 görüşmenin yapıldığı belirlendi. Bu görüşmelerin uzunluğu ise, toplam 47 dakika 51 saniye sürdü. Ayrıca, İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru M.K. ile de çok sayıda görüşmenin yapıldığı ortaya kondu.
D.Ö.’nün, eşinin kullandığını söylediği 0505….94 numaralı telefondan saat 10:52 ile 22:56 arasında toplam 15 görüşme gerçekleştirildi. Bu görüşmelerin on tanesi, D.Ö.’nün kendisinin kullandığını söylediği 0505….95 numaralı telefonla yapıldı. Görüşmelerin dördü İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru M.K., biri ise İstihbarat Şube Müdürü İ.D. ile gerçekleştirildi. İ.D. ile yapılan görüşmenin 525 saniye sürmesi dikkat çekti.

Bu arada, sanık D.Ö., Kahramanmaraş 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam eden davanın 4 Aralık 2014 tarihinde görülen duruşmasında söz konusu HTS kayıtlarına ilişkin soruları yanıtladı. D.Ö. ‘‘olay tarihinde, olay zamanı ve olay sonrasında eşinin kullanmış olduğu telefon ile İstihbarat Şube Müdürüyle saat 21:00 sularında 520 saniye ne görüşüldüğünün sorulması’’ üzerine şu yanıtı verdi: ‘‘Şube Müdürüm ile ben kendi telefonum ile görüşme yaptım, eşimin veya başka bir aile fertlerimin bir görüşmesi olmamıştır, sonu 94 ile biten telefon numarası ile İstihbarat Şube Müdürüm ile 25 Martta herhangi bir görüşme yapılmamıştır.’’ Bunun üzerine, Yazıcıoğlu ailesinin avukatları, ‘‘sanığın savunmaları arasında çelişki olduğunu’’ belirterek, sonu 95 ile biten telefonla Ankara ile kimlerle görüştüğünü sordular. D.Ö. ise, şunları dile getirdi: ‘‘Kendi telefonum olan sonu 95 ile biten telefon numarası ile bu olayların gidişatı ile Ankara ile bir görüşme yaptım. Teknik Kestirmelerin yapıldığı sorumlu şube başkanlığı ile görüştüm, artı o günkü nöbetçi müdür ile konular ile bilgi aktarıp onunda ilgili birimlere bilgi akışını sağladım. Telefon görüşmeleri yaklaşık 3-4 gün sürmüştür.’’. D.Ö., M.G. ile yapılan 39 görüşmeyle ilgili olarak da, ‘‘Bu olay nedeni ile meraktan dolayı bir çok kişi beni aramıştır, bir çok kişi ile görüşme yaptım’’ dedi.
D.Ö.: OLAY GÜNÜ GÖREVLENDİRDİĞİM GRUPTAYDILAR
D.Ö. ayrıca şu ifadeleri kullandı: ‘‘Olay saatinde 17:40’da bilgi notunu hazırlamadan önce telefonla İstihbarat Şube Müdürü İ.D. ve istihbarat personelleri ile görüştüm. O dönemlerde kendi adıma dört adet Avea ve bir adet Turkcell olmak üzere toplam beş adet hat bulunmaktaydı. Turkcell hattını kızım kullanmaktadır. Zaman zaman Avea çekmediği zamanlarda Turkcell hattını ben kullandım. Sonu 94 ile biten Avea hattımı olay tarihinde eşim kullanmaktaydı, o gün ben kullanmadım, çünkü ben şube müdürlüğünden hiç ayrılmadım, beş gün süre ile eve gitmedim, İ.D. İstihbarat Şube Müdürüdür, M.K. da İstihbarat Şube Müdürlüğünde polis memuru olarak görev yapar, olay günü görevlendirdiğim grupta görev yapmaktaydı.’’