14 Ağustos Dünya Rabia Günü"nde Türkiye çapında çeşitli etkinlikler ve anma törenleri düzenlendi.







Sabahın ilk saatlerinde Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde Kapadokya'da hava balonları Rabia pankartlarıyla havalandı.
Memur-Sen, Genç Memur-Sen ve Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde biraraya gelen sivil toplum kuruluşları başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Türkiye'nin çok sayıda kentinde etkinlikler düzenledi.
İstanbul'da etkinlikler, Uluslararası Rabia Platformu'nun Feshane'de düzenlediği basın toplantısıyla başladı.
Basın toplantısına Mısır Devrim Konseyi Başkanı Maha Azzam, eski Mısır Milletvekili Adil Raşit, Mursi döneminin Mısır Milli Güvenlik Komitesi Genel Başkanı Rıza Fehmi, Rabia Platformu Sözcüsü Abdurrahman Dilipak, hukukçu Reşat Petek, Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Avukat Necati Ceylan katıldı.
Mısır Devrim Konseyi Başkanı Maha Azzam, "Türkiye halkıyla bizim davamız birdir. Türkiye halkıyla Mısır halkının aslında kaderi birdir. Bu manada Türkiye Mısır'dır, Mısır Türkiye'dir" ifadelerini kullandı.
Mursi döneminin Mısır Milli Güvenlik Komitesi Genel Başkanı Rıza Fehmi, Mısır'daki askeri darbenin Mısır halkının iradesini kırmayı hedeflediğini dile getirdi. Eski Mısır Milletvekili Adil Raşit ise Mısır'da Sisi yönetiminin ekonomiyi iyi göstermeye çabaladığını ancak ekonominin her geçen gün kötüye gittiğini vurguladı.
Rabia Platformu Sözcüsü Abdurrahman Dilipak, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi Türkiye'de "milletlerarası bir vicdan mahkemesi" kuracaklarını aktarırken, Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Avukat Necati Ceylan, kamuoyunu hak ihlallerine karşı insanlık adına dik durmaya çağırdı.

İstiklal Caddesi'nde yürüyüş
Memur-Sen, Genç Memur-Sen ve Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının Tünel'den Galatasaray Meydanı’na yürüyüş düzenledi.
İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği'nden (ÖNDER) de yazılı açıklamayla Mısır'daki darbe kınandı.
Etkinlikleri kapsamında İstanbul Boğazı'nda yaklaşık 200 kişiyle şehrin farklı noktalarına ulaşmak üzere "Rabia Gemisi" Karaköy'den hareket etti.
Üsküdar Belediyesi de Dünya Rabia Günü dolayısıyla etkinlik düzenledi.
Ankara
Ankara'da Memur-Sen, Genç Memur-Sen, Hak-İş ve Uluslararası Rabia Platformu öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları üyeleri, Abdi İpekçi Parkı'nda toplandı.
Etkinlikte, Muhammed Biltacı'nın kızı Esma'ya yazdığı veda mektubu okundu. Ayrıca Türkçe, İngilizce ve Arapça "İnsanlık için sesini yükselt" sloganı yazılı pankartlar taşındı.
"Zalimler için yaşasın cehennem", "Esmaların kanları zalimleri boğacak", "İnsanlık uyuma mazlumlara sahip çık", "Seyyid Kutup, El Benna selam olsun İhvan'a" sloganları atan ve Rabia işareti yapan gruptakiler adına Genç Memur-Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan, ortak bildiriyi okudu.
Memur-Sen Genel Başkanvekili Günay Kaya da yaptığı kısa konuşmada, dünyanın sesine vicdan katmaya devam edeceklerini söyledi.
Dinine, diline, ırkına, rengine, cinsiyetine bakmadan tüm mazlumların sesi olmaya devam edeceklerini belirten Kaya, "Biz, 'Rabia' demeye gücümüzün son noktasına kadar devam edeceğiz. Bugün bir kez daha bütün teşkilatlarımızla ayağa kalkıyoruz. Kamuoyuna mazlumların sesini bir kez daha haykırıyoruz. Bu duyarlılığı gösteren bütün kardeşlerime teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunarım" ifadelerini kullandı.

Adana
İstasyon Meydanı'nda bir araya gelen Genç Memur-Sen üyeleri, taşıdıkları fotoğraflarla Mısır ve Filistin'de yaşananlara tepki gösterip, İsrail, ABD ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi aleyhinde slogan attı.
Grup adına konuşan Genç Memur-Sen İl Başkanı Berat Akıncı, 14 Ağustos'un "insanlığın vicdanını dünyada hakim kılmak isteyen bütün insanların, merhameti ve adaleti insanlığa hediye etmenin, ümmet olmanın ilk şartı olduğuna inanan bütün Müslümanların ayağa kalkma günü" olduğunu kaydetti.

 Aydın
Sevgi Yolu'nda toplanan Aydın Rabia Platformu üyeleri, "Tüm Müslümanlar için sesini yükselt", "İnsanlık için sesini yükselt" yazılı pankartlar eşliğinde "Yaşasın mazlumlar, kahrolsun zalimler" sloganları attı.
Grup adına açıklama yapan Rabia Arslan, bugünün özellikle Müslümanların ayağa kalkma günü olduğuna işaret ederek kirli küresel ittifakın bu şekilde sona erebileceğini anlattı.

Hatay
Fahri Korutürk Caddesi'nde toplanan bir grup, ellerinde döviz ve pankartlarla sloganlar atarak Antakya DSİ Parkı'na kadar yürüdü.
Genç Memur-Sen İl Başkanı Osman Nuri Kundakçı, "Mısır'da darbeci Sisi'nin, Suriye'de cani Esed'in, Gazze'de katil İsrail'in, Doğu Türkistan'da vahşi Çin'in insanlığı katletmesi, insanlık onurunu çiğnemesi daha ne kadar seyredilecek" diyerek insanları haksızlığa karşı "ayağa kalkmaya" davet etti
.
 Mersin
Genç Memur-Sen üyesi grup, Kuvayi Milliye Caddesi'ndeki sendika binası önünde toplanarak, pankartlar açtı.
Grup adına konuşan il temsilcisi Tayfun Kütük, tüm Müslümanların Arakan'daki, Doğu Türkistan'daki, Gazze'deki, Halep'teki zulmün karşısında sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı

Van
İskele Caddesi'ndeki Hz. Ömer Camisi'nin avlusunda toplanan Genç Memur-Sen üyeleri, "Kahrolsun İsrail", "Müslüman uyuma kardeşine sahip çık" sloganları attı.
Osmaniye
Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Genç Memur-Sen üyelerinin basın açıklamasının ardından Kur’an-ı Kerim okunup dua edildi.

 İzmir
Memur-Sen ve Genç Memur-Sen üyelerince Konak Meydanı'nda anma etkinliği düzenlendi.
Konak Yalı Camisi önünde bir araya gelen sendika üyeleri, "İnsanlık için sesini yükselt. Halkın iradesi darbelere geçit vermeyecek" yazılı pankart açtı, Rabia işareti yaptı.
Grup adına açıklama yapan Genç Memur-Sen Üyesi Muhammed Haldun Şenocak, 14 Ağustos'un insanlığın vicdanlara seslenme günü olduğu söyledi.

Kırklareli
Kırklareli ve Tekirdağ'da, "14 Ağustos Dünya Rabia Günü" dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Memur-Sen Kırklareli Şube Başkanı Selahattin Karanfiler, Şevket Dingiloğlu Parkı'nda bir grup sendika üyesiyle yaptığı açıklamada, Mısır'da yaşanan zulüm ve vahşetin üzerinden bir yıl geçtiğini anımsattı.
Mısır'da, "darbeci Sisi"nin, Suriye'de Esed'in, Gazze'de katil İsrail'in, Doğu Türkistan'da vahşi Çin'in insanlığı katletmesinin karşısında sessiz kalamayacaklarını ifade eden Karanfiler, şöyle devam etti:
"Ey insanlık, ey ümmet artık ayağa kalk ve mazlumların çığlığına kulaklarını kapatanlara bütün gücünle seslen. Bütün zalimlere haykır. 14 Ağustos, insanlığın dünyaya sahip çıktığı gündür. 14 Ağustos, ümmetin adaleti ve merhameti dünyaya hakim kılmaya karar verdiği gündür. Huzurun, barışın, kardeşliğin ve adaletin hakim olduğu yeni ve adil bir dünya kuracağız."

Tekirdağ
Tekirdağ'da ise Tekirdağ İçin El Ele Platformu'nun düzenlendiği etkinlikte bir grup sivil toplum kuruluşu üyesi Tuğralı Park'ta bir araya geldi. Rabia işareti yapan gruptakiler pankart ve sloganlarla Mısır'daki rejimi protesto etti.
Platform sözcüsü Süleyman Çalışkan konuşmasında, Müslüman ülkeler üzerinde yaşanan zulüm karşısında insanlığın daha fazla sessiz kalmaması gerektiğini belirterek herkesi harekete geçmeye çağırdı.

 Denizli
Delikliçınar Meydanı'nda toplanan Denizli Rabia Platformu üyeleri, Rabia işaretli tişört giyerek, Esma Biltaci ve Muhammed Mursi'nin posterlerini taşıdı. Sisi'yi protesto eden vatandaşlar, "Def ol Sisi, seninleyiz Mursi" sloganları attı.
Genç Memur-Sen Denizli İl Başkanı Mesut Ünal grup adına yaptığı açıklamada, "Rabia Günü, çocuklarımıza, gelecek nesillere, dünya insanlığına birlikte yaşayabileceğimizi, birlikte yol alabileceğimizi, zulmü ve zalimleri birlikte bitirebileceğimizi haykırma günüdür. Küresel adalet için, insanların ölmemesi için, insanlık onurunun korunması için ayağa kalk ümmet, ayağa kalk insanlık" dedi.
Gruptakiler İsrail bayrakları ile Sisi'nin fotoğraflarını yaktılar.

Manisa
Manolya Meydanı'nda Memur-Sen, Genç Memur-Sen ve İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde bir araya gelen Manisa Rabia Platformu üyeleri, "Yaşasın mazlumlar, kahrolsun zalimler" sloganları attı.
Genç Memur Sen İl Temsilcisi Mesut Öner, yaptığı açıklamada "Rabia adının artık Mısır’daki bir meydanın değil, insanlığın zulme ve zalime meydan okumasının adı olduğunu" söyledi.

 Düzce
Cedidiye Camisi önünde toplanan Genç Memur-Sen üyeleri, sloganlar eşliğinde Anıtpark Meydanı'na yürüdü. Genç Memur-Sen İl Başkanı Gazi Mahmut Yıldırım basın açıklamasını okudu.
Bolu
Bankalar Caddesi'nden yürüyüşe geçen 50 kişilik grup, "Müslüman uyuma, kardeşine sahip çık", "Hamas'a selam, direnişe devam" sloganları atarak Hükümet Meydanı'nda toplandı.
Grup adına konuşman Genç Memur-Sen İl Temsilcisi Yusuf Öcal, "Zulüm kalesinin burçlarından atılan vahşet oklarının kaç çocuğun daha bağrına saplanmasını bekleyeceksiniz?" dedi.

 Konya 
Genç Memur-Sen tarafından Konya, Karaman ve Aksaray'da 14 Ağustos Dünya Rabia Günü dolayısıyla etkinlikler gerçekleştirildi.
Konya Kayalıpark'ta bir araya gelen grup üyeleri, başta Mısır olmak üzere Filistin, Gazze ve diğer coğrafyalarda Müslümanlara uygulanan zulümleri protesto etti. Kur'an-ı Kerim'den sure ve duaların okunduğu etkinlikte, Mısır'daki olaylara ilişkin fotoğraflar sergilendi.

Karaman
Atatürk Parkı'nda toplanan grup üyeleri, ''Müslüman uyuma kardeşine sahip çık'' ve ''Mursi'ye selam, direnişe devam'' sloganları attı.
Genç Memur Sen İl Başkanı Ömer Arslan, Mısır'daki katliamlara sessiz kalmamak için toplandıklarını, her zaman mazlum ve mağdurun yanında olduklarını kaydetti.

 Kocaeli
İzmit ilçesi Sabri Yalım Parkı'nda bir araya gelen bir grup, "Sisilerin tankları, yıldıramaz halkları", "Mısır için direniş, insanlığa diriliş" sloganları attı.
Grup adına basın açıklamasını okuyan Genç Memur-Sen Kocaeli Temsilcisi Özgür Karaoğlu, "Rabia Günü, ümmetin kim olduğuna bakmaksızın mazlumlara el verme günüdür. Küresel adalet, insanların ölmemesi, insanlık onurunun korunması, çocuklarımız için ayağa kalk ey ümmet" ifadelerini kullandı.

 Kahramanmaraş
Kent Meydanı'nda bir araya gelen grup adına açıklama yapan Genç Memur-Sen Başkan Yardımcısı Ali Sarıkaya, Rabia Meydanı'ndaki özgürlük ve demokrasi nidalarını, ölüm feryatlarına döndüren zulüm ve vahşetin üzerinden bir yıl geçtiğini anımsattı.
 Aksaray
Genç Memur-Sen ve Aksaray STK Platformu öncülüğünde toplanan grup üyeleri, Hükümet Meydanı'nda bir program düzenledi.
Aksaray STK Platformu Başkanı Eyüp Dağdaş, "Müslümanın kardeşine sahip çıktığını bir kez daha vurguluyoruz. Tüm acıların bir an önce son bulmasını temenni ediyoruz" dedi.
Konuşmanın ardından, Memur-Sen ve Genç Memur-Sen genel merkezlerinin basın bildirisi okundu.




 

BİR Ç.ŞLİ YAMYAMLARIMIZ EKSİKTİ! BİR Ç.ŞLİ YAMYAMLARIMIZ EKSİKTİ!