Emniyet’te paralel yapı iddiaları üzerine başlatılan  “casusluk” ve “yasadışı dinleme” soruşturmalarında gözaltına alınan şüphelilerin günlerdir mahkemeyi kilitleyerek süreci uzatmaya yönelik oyunu tutmadı.




İstanbul  3. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi İslam Çiçek, aralarında eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de bulunduğu 11 eski paralel polis şefi hakkında “casusluk” ve “resmi evrakta sahtecilikten” tutuklama kararı verdi. 30 kişi serbest bırakılırken, 8 kişi hakkında da yurt dışı çıkış yasağı konularak adli tedbir uygulandı. 

Sorguları yedi gün sürdü
Casusluk ve tele-kulak operasyonu kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkarılan 115 polisten 49’unun adliye işlemleri 7. günün ardından sona erdi. Aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün, Emniyet Müdürü Ömer Köse ile eski Terörle Mücadele Emniyet Müdür YardımcısıGafur Ataç’ın da bulunduğu 49 Emniyetçi Cuma gününden bu yana hakimlik sorgusundaydı.

Şüpheli avukatlarının sorgu sırasında sürekli yeni talepler ileri sürmesi ve sorgunun bitmesine engel olması üzerine şüphelileri sorgulayan Hakim Çiçek dün kalan 17 şüphelinin sorgusunun yapılmayacağını ve kararı dosya üzerinden vereceğini açıkladı. Ara kararda “Gelinen süreçte şüpheli müdafilerinin savunma yaptırmamaları konusunda direnç gösterdikleri, taleplerin sonunun gelmediği, sağlıklı ve güvenli sorgu ortamının kalmadığı, bu güne kadar tüm uğraşlara rağmen bir güven ortamının sağlanamadığı, sorgulamanın gereksiz ve yersiz taleplerle kilitlendiği görülmekte” ifadeleri kullanıldı.

Karar yüzlerine okundu
Kararın saat 21.00’de adliyenin en büyük salonunda açıklanacağı duyuruldu ancak kararın açıklanması gecikti. Karar saat 00:00 sularında şüpheli ve avukatların yüzüne okundu. İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek, 22 Temmuz’dan bu yana gözaltında olan şüphelilerden 11’ini tutukladı.

8’i adli kontrol şartıyla olmak üzere eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Köse ve eski Terörle Mücadele Emniyet Müdür Yardımcısı Ataç’ın aralarında bulunduğu 38 şüpheli serbest bırakıldı. Tutuklanan polisler arasında eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile Serdar Bayraktutan da bulunuyor. Tutuklanan şüpheliler “casusluk” ve “resmi evrakta sahtecilik” suçlamaları nedeniyle cezaevine gönderildi. 

Tutuklu sayısı 31 oldu
Casusluk ve resmi evrakta sahtecilikten tutuklananlar arasında, Erhan Körtek, Ali Fuat Altıntaş, Abdulkadir Ağır, Yunus Emre Uzunoğlu, Şahin Akdeniz, Serdar Bayraktutan, Muhammed Kaya, Mehmet Örs, Ensar Doğan ile Aytekin Koçak bulunuyor. Dün gece 11 kişinin tutuklanmasıyla birlikte 22 Temmuz operasyonunda tutuklu sayısı 31’e yükseldi.

HAKİM OYUNU  BOZDU
Sözde Tevhid-i Selam örgütü soruşturması kapsamında başbakan ve bakanlar ve MİT Müsteşarı dahil binlerce insanı dinleyip casusluk faaliyetinde bulunan polislere yönelik operasyonda paralel yapı, sorguyu yapan Hakim Çiçek’i pasifize etmek üzere bir plan devreye soktu. Sorguyu Perşembe gününe uzatmayı isteyen şüpheli avukatları, bugün asliye ceza mahkemesine itiraz edip hakimi değiştirmeyi planlıyordu. Hakim değişirse; sorgu baştan başlayacak ve kamuoyuna işler yürümüyor, soruşturma tıkandı mesajı verilecekti.

Çiçek hakkında reddi hakim talebinde bulunan şüpheli avukatları bu talebin reddedilmesi üzerine üst mahkemeye itiraz etme hakkı elde etti. Bu itiraza da yasa gereği Asliye Ceza Mahkemesi bakacaktı.

İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü TBMM'de! İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü TBMM'de!

KARAR DOSYA ÜZERİNDEN
Asliye Ceza, reddi hakim talebini kabul etmesi durumunda; İslam Çiçek soruşturma yargıçlığından alınabilecekti. Oyunu farkeden İstanbul 3. Sulh Ceza hakimi Çiçek, ifadesi alınamayan 17 paralel polis için kararını dosya üzerinden verdi. Böylece paralel yapının kaos planı suya düştü.