Milli Piyade Tüfeği MPT76’nın tüm çizim ve üretim planlarını Amerikalılara satmaya çalışan MKE müdürü, başarılı bir operasyonla yakalandı.





Silah Fabrikası´na kısa bir süre önce müdür olarak atanan Mustafa Tanrıverdi, “casusluk” suçlamasıyla önce gözaltına alındı, ardından ise tutuklandı.

SUÇÜSTÜ YAKALANDI
MKE Kurumunda “casusluk” operasyonu yapıldığı bilgisi geldi. Bu kapsamda Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumu´nun Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi´nin ´devlet sırlarından yararlanma, devlet hizmetlerine sadakatsizlik´ suçundan tutuklandığı öne sürüldü. Ulusal haber sitelerine bomba gibi düşen iddialara göre "Kırıkkale MKE Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi, 18 milyon dolar değerindeki Milli Piyade Tüfeği projesini satmak isterken suç üstü yakalandı.”


MKE´ye ait Kırıkkale´de 4 fabrika bir tane de müdürlük bulunuyor. Şehirde, MKE Ağır Silah ve Çelik Fabrikası, MKE Mühimmat Fabrikası, MKE Pirinç Fabrikası, MKE Hafif Silah Fabrikası bulunurken MKE Barut Fabrikası Müdürlüğü görev yapıyor. Haber büyük yankı yaparken, MKE Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi´nin "devlet sırlarından yararlanma, devlet hizmetlerine sadakatsizlik" suçundan tutuklandığı iddia edildi. Müdürün önce “casusluk” suçlamasıyla gözaltına alındığı, ardından ise Milli Piyade Tüfeği projesini satarken suçüstü yakalandığı öne sürüldü. Tanrıverdi müdürlük görevine vekalet kısa bir süre önce atanmıştı.

İHBAR ABD´DEN GELDİ
Tutuklanan Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü, Milli Piyade Tüfeği MPT 76´nın bilgilerini ABD´deki bir şirkete satmakla suçlanıyor. MKE Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi´nin 18 Milyon dolar değerindeki Milli Piyade Tüfeği projesini satmak isterken, suçüstü yakalandığı kaydedilirken, silah tüccarı kılığına giren polisin, müdürle Ankara´da bir restoranda buluştuğu ifade edildi. Önceden seri numaraları belirlenen 300 bin dolar ile 200 bin TL´yi elden teslim alan müdüre suçüstü yapıldığı bilgisi geldi ve müdürün tutuklandığı belirtildi. Operasyonun ABD´den gelen bir ihbar üzerine başladığı öğrenildi.

FLAŞ BELLEĞE YÜKLEMİŞ
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu savcısı Ali Alper Saylam´ın talimatıyla İstihbarat ve Organize suçlar polisleri görevlendirildi. İhbarda, Kırıkkale Silah Müdürü´nün asker ve polisin kullandığı Milli Piyade Tüfeği MPT-75 projesini satmak istediği belirtildi. Bunun üzerine polis alıcı kılığına girerek müdür ile temas kurdu. Uzun süren görüşmeler ve pazarlıklar sonucunda MPT-75 için 300 bin dolar ve 200 bin TL´ye anlaşma sağlandı. Müdür Tanrıverdi,  projenin plan, yazılım ve programını içeren tüm bilgileri, fabrikadaki bilgisayardan flaş belleğe yükledi. Ankara´da bir restoranda alıcı kılığındaki polislerle buluştu. Müdür flaş belleği telsim edip paraları alınca suçüstü yapıldı. M.T. nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

SATMAYI TEKLİF ETMİŞ
Mustafa Tanrıverdi´ye yönelik soruşturma, bir ihbar üzerine başladı. Aralık 2015´ten bu yana Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü olarak görev yapan Mustafa Tanrıverdi, bir Amerikan silah firmasıyla bağlantı kurarak AR-GE´si 22 milyon liraya malolan ve tamamen milli imkanlarla üretilen piyade tüfeği MPT 76´nın çizim, üretim ve mühendislik planlarını satmayı teklif etti. Zanlı, milli piyade tüfeğinin yanısıra MKE tarafından lisansı Amerika´dan alınarak revize edilen MP5 makineli tüfeğinin planları için bir milyon 200 bin lira istedi. Firmanın durumu polise bildirmesi ile teknik takip başladı.

POLİSLER ADIM ADIM TAKİP ETTİ
Ankara Anayasal Suçlar Bürosu´ndan sorumlu Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen koordinasyonunda, Savcı Ali Alper Saylan tarafından büyük bir gizlilik içinde yürütülen operasyon için özel bir ekip kuruldu. Şüpheli, istihbarat tarafından dinlenirken, Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şubesi dedektifleri de fiziki takiple zanlıyı adım adım takip etti. Pazarlıklar sonucu iki silahın projesi için bir milyon 200 bin liraya anlaşıldı. Milli imkanlarla üretilen piyade tüfeği MPT 76´nın çizim, üretim ve mühendislik planlarını satmayı teklif etti Ankara Söğütözü´nde bir lokantada buluşma kararı alındı. Zanlı gelmeden müşteriler dışarı çıkartılarak yerlerine organize polisleri yerleştirildi.

BİR SÜREDİR İZLENİYORDU

Bir süredir şüpheli olarak izlenen MKEK’e bağlı Kırıkkale Silah Fabrikası’nın müdürü Mustafa Tanrıverdi'nin yakalanması için operasyon başlatıldı. Tanrıverdi ile alıcı, Eskişehir yolu üzerindeki bir lokantada 6 Nisan günü saat 19.00 sıralarında buluştu. Tanrıverdi’nin, yanında getirdiği gizli bilgilerin kayıtlı olduğu 2 adet flash belleği, alıcıya verdikten sonra daha önce hazırlanarak seri numaraları alınan çanta içindeki 200 bin TL ve 300 bin ABD doları (yaklaşık 1.2 milyon TL) parayı alarak çıktı. Tanrıverdi’yi, lokantının önünde bekleyen polisler suç üstü yakaladı.

BİR BAKAN'DA ORADAYDI
NTV'nin haberine göre, Tanrıverdi'ye suçüstü yapılmak üzereyken lokantaya yemek yemek üzere bir Bakan geldi. Kısa süreli kriz yaşayan ekipler Bakan'ın korumalarıyla irtibata geçerek durumu anlattı. Çok gizli operasyon başarıyla tamamlandı.

SUÇUNU İTİRAF ETTİ
Silah projelerini firma sahibine veren şüpheli, seri numaraları alınmış para çantasını alarak lokantadan ayrıldı. Tam bu sırada organize dedektifleri, Mustafa Tanrıverdi´ye suçüstü yaptı. Savcı Saylan´ın talimatıyla şüphelinin Makine Kimya Enstitüsü´ndeki makamı ile evinde arama yapıldı. Evde ele geçirilen bilgisayar ve dijital dökümanlara el konuldu. Polis tarafından sorgulanan zanlı suçunu itiraf etti. Savcılığa sevkedilen zanlı çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yapılan operasyon polis kameraları tarafından da saniye saniye kaydedildi. İşte o görüntüler...

İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü TBMM'de! İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü TBMM'de!



Milli Piyade Tüfeği MPT-76'nın Özellikleri