Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2007-2011 yılları arasında siyasiler, gazeteciler, yargı mensupları ve iş adamlarının da aralarında bulunduğu 48 kişinin usulsüz olarak dinlenmesi kapsamında hazırlanan iddianame mahkemeye sunuldu.

 

İddianamede özellikle MHP'li yöneticilere karşı girişilen kumpas deşifre edildi. İddianameye göre eski bakanlardan Koray Aydın, Tahir Eğin ismiyle İBDA-C terör örgütü kapsamında dinlendi. 


Zühal Topçu, Türk İntikam Birliği Teşkilatı Örgütü (TİBT) kapsamında "Türk - Kürt çatışması çıkarmaya yönelik eylem ve faaliyetlerin önlenmesi" iddiasıyla dinlendi. Topçu ile birlikte Murat Mantuş, Murat Çeliker ve Muhammed Bilal Aydın hakkında aynı dönemde aynı örgüt kapsamında önleme dinlemesi yapıldı. İddianamede aralarında İstihbarat eski Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Ömer Altıparmak'ın da bulunduğu 50 şüpheli polise "Suç işlemek için örgüt kurmak ve yönetmek, örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme ve saklama, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal ve iftira" suçları yöneltildi.

Dinlenen isimlerin örgüt kapsamına dahil edilerek dinlenildiğinin belirtildiği iddianamede, "CHP Milletvekili Yılmaz Ateş, CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun özel kalem müdürü olan müşteki Şükran Kütükçü, Anayasa Mahkemesi üyesi Serdar Özgüldür, Sabri Uzun, BBP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Destici, Eski Bakanlardan N. Kemal Zeybek, MHP Milletvekili Koray Aydın, Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, Doğan Holding Yönetim Kurulu üyesi, Arzuhan Yalçındağ gibi isimlerin İBDA-C terör örgütü kapsamında dinlendiği kaydedildi.

FETÖ Amaçları İçin Kayıt 

Aynı zamanda iddianamede Adalet Eski Bakanlarından müşteki Şevket Kazan ve Mehmet Bekaroğlu'nun Selam - Tevhid terör örgütü, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ömer Vehbi Hatipoğlu'nun Hizbullah Terör Örgütü, MHP Milletvekili Zühal Topçu'nun Türk İntikam Birliği Teşkilatı Örgütü kapsamında dinlenildiği de kaydedildi. Şüpheliler Ramazan Akyürek ve Ömer Altıparmak'ın İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yaptıkları dönemde örgütün yöneticisi olduğunun anlaşıldığının belirtildiği iddianamede, "Hukuka aykırı dinlemelerin Fetullah Gülen örgütünün amaçları doğrultusunda gerçekleştirildiği, İstihbarat Daire Başkanlığındaki bu örgüt yapılanmasının Fetullah Gülen örgütünün alt yapılanması olduğu, bu yapılanma içerisinde örgütün asıl amacı gerçekleştirilmek üzere, hedeflenen kişilerin tespit edildiği, dinlenildiği, sinyal bilgilerinin değerlendirildiği, kayda alındığı ve bu şekilde bu kişilere ait veriler elde edildiği anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi. Şüpheli ifadelerine de yer verilen iddianamede şüpheli S.K'in ifadesinde dinleme kararlarını alırken hangi örgüt adı altında alalım denilerek örgüt totosu oynandığı da görüldü. İddianamede şüphelilerin başka birimlere atandıktan sonra verilerin tutulduğu sistemdeki log kayıtlarının muhafaza edildiği KTS sistemindeki tüm verileri sildikleri bu nedenle sistemsel bir takım verilere ulaşılamadığı da kaydedildi. 

O GÖRÜNTÜLER TEKNİK TAKİPTEN Mİ

Önleme dinlemesi kararlarının büyük bir kısmının telefon IMEI numarası üzerinden alındığının belirtildiği iddianamede, dinlemelerde iletişim araçlarına ait detay kayıtlarına ulaşım imkânı sağlayan programlar kullanıldığı bildirildi. Bu programlar vasıtası ile iletişim araçlarının güncel abone bilgilerine, nerede kullanıldıklarına, hangi cihazlarda (IMEI) kullanıldıklarına, hangi cihazda (IMEI) hangi GSM hatların kullanıldığına, dair bilgilere güncel olarak ulaşılabildiği de belirtildi.

12 Haziran 2011 seçimleri öncesi MHP'de üst düzey yönetici ve milletvekillerinin de aralarında bulunduğu 10 kişinin uygunsuz görüntüleri internete düşmüş, bu kişilerin çoğu istifa etmek ve seçimde adaylıktan vazgeçmek zorunda kalmıştı. Bu isimlerden sadece İhsan Barutçu adaylıktan çekilmemiş ve milletvekili seçilmişti. Bu olayın, ortaya çıkan son dinleme ve 'izleme' kararından yaklaşık 3 ay sonra meydana gelmesi, "İnternete sızdırılan görüntüler, bu kararla yapılan teknik takip sırasında mı kaydedildi" sorusunu da gündeme getirmişti.

Kamu Çalışanları İçin İdari İzin Kararı Kamu Çalışanları İçin İdari İzin Kararı
EMNİYET İSTEDİ MAHKEME VERDİ
MHP'lilerin 'kaset komplosu' öncesinde dinlemeye alındıklarına ilişkin belgelere göre, süreç şöyle gelişti:
Emniyet İstihbarat Dairesi'nin talebi üzerine ilk dinleme kararı Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 16 Aralık 2010'da; ikinci dinleme kararı ise 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 27 Aralık 2010 tarihlerinde verildi. İki karardaki dinlemeler için 14 Mart 2011'de uzatma kararı alınırken, iki gün sonra 26 Mart'ta da yine 12. Ağır Ceza tarafından MHP lideri Bahçeli'nin başdanışmanı Prof. Zuhal Topçu hakkında teknik takip kararı verildi.
Emniyet'in dinleme ve izleme taleplerinde gerekçe olarak 24 Kasım 2010 tarihinde yapılan TİT operasyonunda 14 kişinin gözaltına alınması ve 6'sının tutuklanması; ardından da 9 Aralık 2010'da gelen isimsiz, imzasız bir ihbar mektubu gösteriliyor. Mektupta, Türk İntikam Tugayı (TİT), Türk İntikam Birliği Teşkilatı (TİBT) ve Türk Akıncı Timi (TAT) adlı örgütlerin Türk-Kürt çatışması amacıyla eylem planları yaptığı öne sürülüyor.
TİB'DE SİLİNDİ, ARŞİVDE BULUNDU
Bu dinleme ve izleme kararlarının Emniyet İstihbarat Dairesi'nde bulunmadığı, aynı zamanda TİB'deki dijital kayıtlardan da silindiği ortaya çıktı. Bunun üzerine savcılık, ilgili mahkemeye 12 Şubat 2014'te yazı yazarak kararın kopyasını istedi. Kararın verilmemesi üzerine, 'imha edilebileceği' endişesiyle adliyede mahkeme kararlarının saklandığı 'kozmik oda'nın kilidi değiştirildi, başına 24 saat nöbetçi polis dikildi. Arşivde yapılan araştırmada hakim kararlarına ulaşıldı.
'KOMPLO' TARİHİYLE UYUŞUYOR
Karar tarihlerine bakıldığında; 12 Haziran 2011 seçiminden önce, Mayıs ayı içinde üst düzey MHP yöneticileri ve milletvekili adaylarına ait olduğu öne sürülen uygunsuz görüntülerinin internete sızdırıldığı ve istifa etmek zorunda kaldıkları tarihlerle uyuştukları; bu görüntülerin bu 'yasal' kararla yapılan teknik takipte belirlenen adreslere kameralar yerleştirilerek elde edilmiş olabileceği değerlendiriliyor.
KAYIP DİNLEME KARARLARI VAR
Bu süreçte başka teknik takip ve izleme kararlarına ilişkin yazışmalara ilişkin araştırmada, dinlemelere ilişkin birçok evrakın fiziki olarak arşivlerde bulunmadığı, yani yok edildiği tespit edildi. Bu evrakın bulunması için ilgili birimler arasındaki yazışmalar üzerinde incelemeler devam ediyor. Yok edilen evrak arasında 2011 seçimleri öncesi görüntüleri yayınlanarak istifaya zorlanan diğer 9 MHP'li hakkında dinleme ve izleme kararlarının da olduğu değerlendiriliyor.
İŞTE O MAHKEME KARARLARI

BAHÇELİ'NİN A TAKIMI DAĞITILMIŞTI
Devlet Bahçeli'nin "A Takımı" olarak değerlendirilen ve internete sızdırılan görüntüler üzerine istifa eden isimler şunlar: Genel Başkan Yardımcıları Metin Çobanoğlu, Recai Yıldırım, Bülent Didinmez, Mehmet Ekici, Osman Çakır, Ümit Şafak, Deniz Bölükbaşı, Genel Sekreter Cihan Paçacı, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Taytak, İstanbul eski il Başkanı İhsan Barutçu. Bu isimlerden sadece Barutçu adaylıktan çekilmemiş ve milletvekili seçilmişti.

HANGİ MHP'Lİ HANGİ GEREKÇEYLE DİNLENDİ?

Dinleme ve İzleme Kararları Şöyle:

- MEHMET TAYTAK: MHP Genel Sekreter Yardımcısı iken, Türk İntikam Birliği Teşkilatı (TİBT) kapsamında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi (ACM) hakimi kararıyla 27 Aralık 2010-19 Mayıs 2011 tarihleri arasında teknik takip alındı. 12 Haziran 2011 seçimi öncesi internete düşen görüntüleri nedeniyle MHP milletvekili adaylığından istifa etti.
- PROF. DR. ZUHAL TOPÇU: MHP lideri Devlet Bahçeli'nin başdanışmanı iken TİBT kapsamında 16 Mart-19 Mayıs 2011 tarihleri arasında yine Ankara 11. ACM hakimi kararıyla teknik takibe alındı. MHP Genel Başkan Yardımcısı olan Topçu, cemaat gazetelerinde manşet olacak hükümet karşıtı demeçleriyle tanınıyor.
- MURAT MANTUŞ: MHP lideri Devlet Bahçeli'nin koruma müdürü. Mehmet Taytak gibi 27 Aralık 2010-19 Mayıs 2011 tarihleri arasında, yine TİBT kapsamında ve 11. ACM hakimi kararıyla teknik takibe alındı.
- MURAT ÇELİKER: MHP lideri Devlet Bahçeli'nin özel kalem müdürü. Ankara 12. ACM hakimi kararıyla, yine TİBT kapsamında 16 Aralık 2010-19 Mayıs 2011 tarihleri arasında teknik takibe alındı.
- BİLAL AYDIN: MHP lideri Devlet Bahçeli'nin özel kalem müdür yardımcısı. Yine 12. ACM hakimi kararıyla, TİBT kapsamında ve 16 Aralık 2010-19 Mayıs 2011 tarihleri arasında teknik takibe alındı.
- CEVDET SERDAR EREN: MHP üst düzey yöneticileriyle yakın irtibatı bulunduğu gerekçesiyle yine 12. ACM hakimi kararıyla, TİBT kapsamında ve 16 Aralık 2010-15 Mart 2011 tarihleri arasında teknik takibe alındı.
- EKREM BÜLENT HABERAL: Ergenekon sanığı CHP Milletvekili Prof. Mehmet Haberal'ın oğlu. Ancak babası nedeniyle değil, yine 'MHP üst düzey yöneticileriyle yakın irtibatı' nedeniyle, yine 11. ACM hakimi kararıyla, TİBT kapsamında yine 27 Aralık 2010- 19 Mayıs 2011 tarihleri arasında teknik takibe alındı.

İHSAN BARUTÇU'YA RESMİ TAKİP

 

PARALEL yapının kaset kopmlosuna direnerek istifa etmeyen eski MHP'li Bağımsız Milletvekili İhsan Barutçu'yu kasetler ortaya çıkmadan mahkeme kararıyla takip altına aldığını STAR ortaya çıkarmıştı. Mahkeme kararıyla takip edilen Barutçu'nun kasedi takibin ardından internete düşmüştü.