Irak güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi, gece yarısı  'K1 askeri üssü' ve petrol kuyularını Peşmerge'den almak için yaptığı operasyon düşündürücü bir şekilde kolaylıkla devam ediyor.





Irak ordusu şehirdeki Halit Köprüsü, Riyat yolu, Halit vilayet binası, Meryem Tepesi geçidi ve Reşat’ın kontrolünü, K-1 Askeri Üssü, Turklin ve Yaji Sanayi Bölgesi, Kuzey Gaz Tesisleri ve güvenlik merkezi, Kerkük elektrik santrali, gaz tesisleri yakınındaki petrol rafinerisini ele geçirdi. 


Irak Savaş Medya Ağı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Ortak güçler, Baba Gürgür Petrol Yatağı ve Kerkük Kuzey Petrol Şirketi'nin tamamında kontrolü sağladı." denildi. Açıklamada ayrıca Kerkük'e bağlı Leylan nahiyesinde de denetimin sağlandığı aktarıldı. Irak ordusu Kerkük Havalimanı'nın kontrolünü de ele geçirdi. 



TUZHURMATU'NUN KONTROLÜ EL DEĞİŞTİRDİ
Irak ordusu, Tuzhurmatu'nun tamamında kontrolü sağladı Sosyal medyada çekilmeye isyan edip ağlayan Peşmergelerin görüntüleri yayınlandı.

İşte Saat Saat Yaşananlar:
 


14.07  PEŞMERGEDEN AÇIKLAMA: SAVAŞ İLANI 
Peşmerge Güçleri Genel Komutanlığı da açıklama yaptı. Açıklamada, “İkbalpur komutasındaki İran Pasdaran Ordusu’na bağlı Haşdi Şabi güçleri, Iraklı güçlerin yardımıyla Kerkük ve çevresine yönelik geniş çaplı bir saldırı başlatmıştır. Bu saldırı, Kürdistan halkına karşı açık bir savaş ilanıdır” denildi.



KEKO'LAR BİRBİRİNE DÜŞTÜ; KYB'YE SUÇLAMA: İHANET...
Açıklamada Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) birliğinin bazı yetkililerin bu planın destekçisi olduğu belirtildi, ihanetle suçlandı, "Bu birkaç yetkili, bazı hassas bölgeleri çatışmadan, Heşdi Şabi ve İran Pasdaran Ordusuna teslim etmiştir" dedi.  Açıklamada "Bütün taraflara, bu saldırının, Haşdi Şabi ve Iraklı güçlerin ABD yapımı Abrams tankları, zırhlıları ve silahları ile koalisyonun verdiği silahlarla yaptığını duyuruyoruz. Bir süredir, IŞİD’e karşı savaş adı altında Irak ordusu ve Heşdi Şabi’ye verilen bu ABD yapımı silahlar, peşmergen ihtiyaç duymasına rağmen, IŞİD’le savaşta, terörle mücadelede kendilerine verilmemiştir. Kürdistan Peşmerge Güçleri’nin yüksek moralle tüm bölgelerde kahramanca savunma yapacağından emin olsun" denildi. 



'BEDELİNİ ÖDEYECEK' (TEK KURŞUN SIKMADAN KAÇAN KLASİK PEŞMERGE VIZILTISI)
Açıklamada,  "Kürdistan halkına savaş dayatmanın birinci dereceden sorumlusu Abadi hükümetidir ve bu zulmün bedelini ağır şekilde ödeyecektir" ifadesi yer aldı. 



10 PEŞMERGE TELEF EDİLDİ 
14:00 AFP haber ajansı, Irak ordusu ve Kürt birlikler arasındaki çatışmalarda 10 Peşmerge'nin öldüğünü duyurdu. Kerkük'ten çok sayıda sivilin diğer bölgelere kaçtığı ifade ediliyor.  
13:40  Irak ordusunun Kerkük operasyonuna ilişkin açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Irak ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki tüm sorunların barışçı yollardan çözülmesi ve Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini söyledi. 13:30 Irak Başbakanı Haydar Abadi, Kerkük Valiliği’ne, Vali Necmeddin Kerim’in yardımcısı Rakan Said Ali Cuburi’yi vekaleten atadı.



IRAKLI YETKİLİ: 'KARDEŞ OLARAK GÖRDÜĞÜMÜZ BAZI KÜRTLER KABUL ETTİ' 
Iraklı bir yetkili hükümet güçlerinin Kerkük'ün kuzeybatısında yer alan Kuzey Petrol Şirketi merkezini ve yakınındaki bir rafineriyi herhangi bir çatışma olmadan Kürt Blgesel Yönetimi'nden aldığını belirtti. Irak Petrol Bakanlığı'ndan bir yetkili "Bazı Kürt liderlerle Kerkük'teki petrol ve doğalgaz tesislerinin çatışmaların dışında bırakılması konusunda anlaşmaya vardık" dedi. Askeri operasyonda görevli bir Irak ordusu yetkilisi de, "Kardeşlerimiz olarak gördüğümüz bazı Kürt liderler devlete ait olan Kuzey Petrol ve Kuzey Doğalgaz şirketlerinin kontrolünü devretmeyi kabul etti" dedi. Irak'ın petrol üretiminin küçük bir kısmı Kuzey Petrol şirketi tarafından gerçekleştiriliyor. Petrol üretiminin büyük bölümü ülkenin güneyindeki sahalardan karşılanıyor" 
PEŞMERGEDE ÇEKİLME KRİZİ
Kerkük'ün güneyindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı (KYB) peşmergelerin mevzileri boşaltıp çekildiği iddia ediliyordu. Çekilme KYB ve KDP'ye bağlı peşmerge arasında kriz çıkarttı.  Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw'ın haberine göre Binbaşı rütbeli bir peşmerge, “Savaştığımız mevzilerden neden geri çekildiğimizi anlamıyorum. Halkın, bu emri veren komutandan bunu sorması gerekiyor” dedi. Habere göre söz konusu Peşmerge “Saldırı karşısında iyi savunma yaptık. 3 saatten fazla doçka ve havanlarla karşılık verdik ve geri de çekilmedik. Ancak ne yazık ki sonunda geri çekildik. Sadece çok yazık diyorum. Halktan, geri çekilmenin hesabını sormasını istiyoruz. Peşmergeye geri çekilme emrini kimin verdiğini sormalarını istiyoruz” diye konuştu. Sosyal medyada çekilmeye isyan edip ağlayan peşmergelerin görüntüleri yayınlandı. Rudaw'ın haberinde söz konusu güçlerin KYB yetkilileri Pavel Talabani ve Lahur Şeyh Cengi'nin talimatıyla çekildiği iddia edildi. 



"IRAK ORDUSUNA DENK GÜCÜMÜZ YOK" (HALBUKİ O KADARDA SEVKİYAT YAPTI CONİ İLE ARİEL'LER)
Irak'ın Kerkük kentindeki mevzilerinden çekilen Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Peşmerge Sorumlusu Vesta Resul, Irak ordusuna denk bir güçleri olmadığından dolayı çekilmek zorunda kaldıklarını belirtti. Resul, Kerkük'te kendi partisine ait yayın organlarına yaptığı açıklamada, "Dün geceden bu yana karşımıza hiç direnemeyeceğimiz düzeyde askeri sevkiyatlar yapıldı. 350 tank ve ağır silahla 4 birliğimize saldırıldı." dedi. Cephanelikleri ve ellerindeki silahların yetersiz olduğunu söyleyen Resul, bu durumu üstlerine bildirdiklerini ve çekilmek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Öte yandan KBY'li Peşmerge Komutanı Aras Şeyh Cengi ise Kerkük'e başlatılan askeri operasyonun uluslararası bir anlaşma çerçevesinde yapıldığını ileri sürdü.  
KYB'ye bağlı Peşmergelerin Kerkük'ün güneyinden çekildiği, bunun üzerine Erbil'den takviye gönderildiği bildiriliyor. Güneydeki çekilme KYB ve KDP'ye bağlı peşmergeler arasında krizin çıkmasına neden oldu. Bir peşmerge binbaşı "Savaştığımız mevzilerden neden geri çekildiğimizi anlamıyorum. Halkın, bu emri veren komutandan bunu sorması gerekiyor” dedi. Irak ordusu, Tuzhurmatu'nun tamamında kontrolü sağladı. 
ASKERİ ÜS ELE GEÇİRİLDİ  
13:29 Reuters haber ajansı Irak ordusunun, Kürt peşmerge kuvvetleri ile Türkmenler arasında yaşanan çatışmaların ardından Tuzhurmatu kasabasına girdiğini duyurdu. AA ise  Irak ordusunun kısa sürede Tuzhurmatu'nun tamamında kontrolü sağladığını aktardı.  Peşmerge ile Irak güçleri arasında dün Tuzhurmatu'da saatlerce çatışma yaşanmıştı. Daha önce Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmerge tarafından kontrol edilen Kerkük'ün Dakuk ilçesi'nde de ordu birliklerinin hakimiyet sağladığı ifade edildi.    
12:40 Irak Başbakanı Haydar el İbadi, bölgedeki Peşmerge güçlerine Irak federal güçlerinin komutasına altına girme çağrısı yaptı.  
12:00  Irak güçlerinin, Kerkük Havalimanı'nda kontrolü sağladığı bildirildi. Irak Savunma Bakanlığına bağlı Savaş Medya Ağından yapılan yazılı açıklamada, "Federal polis güçleri ve çevik kuvvet, Kerkük Hürriyet Havalimanı'nda kontrolü sağladı." denildi.  Irak ordusu ve federal polis güçleri sabahın erken saatlerinde güneyden ilerleyerek, K1 Askeri Üssü, Baba Gürgür Petrol Yatağı, Kerkük Kuzey Petrol Şirketi, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) 70'inci Tugay üssünde denetimi tamamen sağlamıştı. 
11:20 Irak ordusu, Kerkük'teki Kürt güçlerin Kuzey Petrol Şirketi'ni orduya teslim etme kararı aldığını duyurdu.  
10:20 Irak güçlerinin Kerkük'teki Keyvan Askeri Üssü'nde kontrol sağladığı bildirildi. Irak Savunma Bakanlığına bağlı Savaş Medya Ağı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Terörle mücadele güçleri, Kerkük Keyvan Askeri Üssü'nde kontrolü sağlayarak buradaki askeri dağılımı yeniden gerçekleştirdi." denildi. Irak güvenlik güçlerinin Kerkük'ün kuzeyindeki doğal gaz yatakları, polis karakolu ve Kerkük Elektrik Dairesi'nde de kontrolü sağladığı belirtilmişti. Irak güçleri petrol rafinerilerinin olduğu bölgeyi ele geçirdi.

PEŞMERGE: TAKVİYE KUVVET GÖNDERİLİYOR

IKBY, Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet, Kerkük'teki bazı Peşmergelerin geri çekilmesi üzerine Erbil'den takviye güç gönderildiğini belirtti. Peşmerge Bakanlığı sözcüsü Hikmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kerkük'ün güneyindeki 4'üncü Cephedeki Peşmergelerin geri çekilmesi üzerine Erbil'den takviye gücün gönderildiğini ifade etti. Kerkük'teki son gelişmeleri ele almak için Erbil'de hareketli saatlerin yaşandığını belirten Hikmet, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri ve Peşmerge komutanları arasında toplantı yapılacağını söyledi. 
09:58 Irak merkezi hükümetine bağlı güçler, Kerkük'ün güneyindeki bazı mevzileri Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı güçlerin elinden aldı. Irak ordusunun yaptığı açıklamaya göre merkezi hükümete bağlı güçlerin ele geçirdiği yerler arasında Kuzey Petrol Şirketi'ne ait bir istasyon, yakınlarındaki işleme tesisi ve Kerkük kentinin güneyindeki sanayi bölgesi yer alıyor.  


09:48 KYB'YE BAĞLI PEŞMERGE GÜNEY CEPHESİNDEN ÇEKİLDİ İDDİASI
Irak'ın Kerkük kentindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmergelerin, Haşdi Şabi ile anlaşmalı olarak kentin güney cephesinden çekildiği iddia edildi. Kerkük'ün batısındaki 5. Cephe Komutanı Kemal Kerküki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kerkük'ün güneyinde bulunan 4.Cephedeki Peşmergelerin, Irak merkezi hükümetiyle anlaşmalı şekilde kent merkezinin iç kesimine doğru çekildiğini" ileri sürdü. Kerküki, güneydeki Peşmergelerin ani bir şekilde çekilmesi üzerine Erbil'den takviye güçlerin yola çıktığını ifade etti. Irak ordusunun henüz kent merkezine girmediğini dile getiren Kerküki, Peşmerge'nin K1 Askeri Üssü, havalimanı ve Havana ile Bay Hasan petrol kuyularının denetimini sağlamayı sürdürdüğünü kaydetti.  Reuters haber ajansı da bölgedeki kaynaklara dayanarak Peşmerge'nin Kerkük'ün güneyindeki askeri mevzilerden çekildiğini duyurdu. 

KERKÜK KALESİNE TÜRKMEN BAYRAĞI ÇEKİLDİ


ÖCALAN'IN AĞZINA TERLİKLE VURULDU



IŞID RAKKA HATTINA ÇEKİLİP ASKER VE GIDA SEVKİYATI
YAPIYOR DİKKAT EDİLMELİ
TUZHURMATU'DA ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR 
09:35 Irak'ın Salahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Haşdi Şabi ile Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmerge güçleri arasında çıkan çatışmaların dün geceden bu yana devam ettiği bildirildi. Irak Türkmen Cephesi Salahaddin İl Başkanı Heytem Muhtaroğlu, gece geç saatlerinde başlayan çatışmanın şiddetli bir şekilde devam ettiğini belirterek, Haşdi Şabi güçlerinin ilçenin büyük kısmında kontrolü sağladığını iddia etti. Çatışmaların ilçe giriş ve çıkışlarında hala sürdüğünü kaydeden Muhtaroğlu, “Haşdi Şabi güçlerinin, Tuzhurmatu'nun Bağdat yönü çıkışında bulunan Peşmerge karargahına yönelik saldırısı devam ediyor.” ifadesini kullandı.  İlçedeki yüksek binalara Peşmergenin konuşlandığını ve Haşdi Şabi güçlerinin söz konusu binaları ele geçirmek istediğini ileri süren Muhtaroğlu, “Haşdi Şabi güçleri, ilçe merkezinde yer alan ve Peşmerge kontrolünde bulunan buğday ambarını ele geçirmek için saldırıya geçti.” dedi. Muhtaroğlu“Kentte tedirginlik ve korku hakim. Hiç kimse dışarı çıkmıyor.” diye konuştu.

SİNCAR'IN DA KONTROLÜ IRAK ORDUSUNDA
Irak ordusunun Peşmerge kontrolündeki tartışmalı bölgelerdeki ilerleyişi sürüyor. Kerkük'ü kısa süren bir operasyonla fazla direniş görmeden geri alan Irak ordusunu son hamlesi Sincar oldu.
Irak ordusu Peşmerge ve PKK'lıların kontrolünde bulunan Sincar'da da tam kontrolü sağladı...





"TERÖR ÖRGÜTÜ SAVUNMA HATTI OLUŞTURDU"
Terör örgütü PKK'ya yakın ANF, terör örgütü PKK’nın  Kerkük’te 'savunma hattı oluşturmaya başladığını' duyurdu. Irak hükümeti dün, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkililerini Kerkük'e PKK militanlarını yerleştirmekle suçlamış, bu durumun 'savaş ilanı' olduğu belirtmişti. 
09:30... Erbil merkezli Tuzhurhurmatu Asayişi, Haşdi Şabi’ye bağlı bazı güçlerin ilçedeki Kerkük'ün mahallelerine girdiğini açıkladı. Rûdaw’a konuşan Kave Mele Pervez isimli yetkili, bazı peşmerge birliklerinin çekilmesinden dolayı, Haşdi Şabi’ye bağlı güçlerin, Kürtlerin bulunduğu mahallelere girdiğini söyledi. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nın yazılı açıklamasına göre, "Kerkük'te güvenliği sağlama operasyonları kapsamında Halid Köprüsü Kapısı, Riyad-Halid Mektep yolu, Meryem Beg sınır kapısı ve Reşad-Meryem Beg yolunda kontrol sağlandı" denildi.  Açıklamada ayrıca, Irak güvenlik güçlerinin Kerkük'ün kuzeyindeki doğal gaz yatakları, polis karakolu ve Kerkük Elektrik Dairesi'nde de kontrolü sağlayarak ilerlediği aktarılıdı.
09:00... AFP haber ajansı Iraklı güçlerin Kerkük yakınlarındaki yolları ve alt yapı tesislerini ele geçirdiğini duyurdu. Reuters haber ajansı ise Iraklı güçlerin petrol rafineleri ve endüstriyel bölgeyi ele geçirdiğini aktardı. 

Kamu Çalışanları İçin İdari İzin Kararı Kamu Çalışanları İçin İdari İzin Kararı

PKK'LI TERÖRİSTLER BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ
KYB Peşmergelerinin çekilmesiyle bölgedeki varlığı zora giren Barzani, PKK'lı teröristleri devreye soktu. Barzani yönetiminden ağır silah aldığı belirtilen terör örgütü PKK'lı militanların ise ellerindeki silahlar ve bindikleri Hummerlarla kent merkezinde tur attıkları görülüyor.

DEAŞ GECE YARISI KERKÜK'E SALDIRDI  (PYD-DEAŞ İLE ANLAŞARAK MI ÇEKİLDİ?)
Irak ordusundaki kaynaklardan alınan bilgiye göre, Irak güçlerinin Kerkük'e yönelik askeri operasyonla meşgul olmasından yararlanan DEAŞ militanları, kent merkezinin 45 kilometre batısında yer alan Ed-Dibs ilçesine bağlı El-Milh ve Et-Tuveyliğa köylerini ele geçirdi. AA'nın haberine göre DEAŞ militanlarının bölgede petrol kuyularının olduğu alana doğru ilerlediği, köylerdeki sivillerin de komşu bölgelere kaçtığı ifade edildi. Kaynaklar, söz konusu militanların Irak güçlerinin kontrolü sağladığı Havice ilçesinden kaçan DEAŞ üyeleri olduğunu aktardı. Irak ordusundan konuyla ilgili henüz resmi açıklama yapılmadı.

SORULMASI GEREKEN SORU ŞU: PYD-DEAŞ İLE ANLAŞARAK MI ÇEKİLDİ?