Almanya ve Hollanda'nın, Türkiye'nin AB'ye katılım müzakeresinde rezerv koymasının ardından İtalya Dışişleri Bakanı Bonino, bakanlığının resmi internet sitesine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin üyelik yolunu kapamak yerine müzakerelere devam edilmesi çağrısı yaptı.

Bonino, açıklamasında, Avrupa'nın geleceği için iki önemli konunun görüşüleceği kritik bir haftaya girildiğine dikkati çekerek, bu konulardan birinin Türkiye olduğunu, bir diğerinin de 27-28 Haziran'daki AB Konseyi'nde Sırbistan'a üyelik sürecinin başlangıcı için bir tarih belirleme yönünde karar vermesi olduğunu ifade etti.

Vatandaşlar Deprem Korkusundan Evlerine Giremedi Vatandaşlar Deprem Korkusundan Evlerine Giremedi

Açıklamasında, "Türkiye'nin Avrupa perspektifini kapatma zamanı değildir" diyen Bonino, Avrupa'nın Türkiye nezdinde sahip olduğu tarihi sorumluluğundan kaçamayacağını belirtti. Bölgesel politikalar ve temel hak ile adalet gibi konularda müzakere başlıklarının açılması gerektiğini dile getiren Bonino, "Geçmişte biz başlıkları açsaydık, bugün Türk yetkililerle daha etkili bir diyaloğumuz olurdu" diyerek özeleştiride bulundu.

"Avrupa'nın, kendi sınırları dışında değil içinde tam anlamıyla demokratik olan bir Türkiye'ye ihtiyacı var" ifadesini kullanan İtalyan diplomasisinin bir numarası, Türkiye'nin tarihin son on yıllık döneminde birçok nedenden ötürü Avrupa'ya yararlı etkileri olan bir ülke olduğunu savundu. Bonino, "Eğer biz bugün Ankara'nın Avrupa yolunda bir hata yaparsak, uluslararası sahnede Avrupa, daha az güvenilir bir durumda olacaktır" dedi.

Brüksel'de 27-28 Haziran'da yapılacak Avrupa Konseyi toplantısında, Sırbistan'a üyelik sürecinin başlangıcı için bir tarih belirleme yönünde karar vermesinin önemli bir diğer bir konu olduğuna değinen Bonino, Kosova'nın da ortaklık ve istikrar anlaşmasının müzakerelerine başlanması konusunda büyük beklentisi olduğuna dikkati çekti. Sırbistan ve Kosova halklarının, Avrupa ailesine katılma nihai hedefiyle, uzlaşma ruhu yönünde güçlü bir eğilim gösterdiğinden söz eden İtalyan bakan, bu süreçte gelecek bir ret ya da çabalara verilecek geç bir yanıtın, AB aracılığı ile varılan tarihi anlaşmanın başarısızlığına yol açabileceği uyarısında bulundu.



Kaynak: http://dunya.milliyet.com.tr/italya-dan-turkiye-ye-ab-destegi/dunya/detay/1726021/default.htm



Etiketler: Almanya , Türkiye , Ankara , Avrupa , Hollanda , Sırbistan , Kosova , Avrupa Birliği , Brüksel , Emma Bonino , Avrupa Konseyi , müzakere , internet , Dışişleri , Haziran , Türkiye'nin , diyerek , Avrupa'nın , Türkiye'ye , güvenilir